loading

PRAVILNIK BOLOVANJE FBIH

  • Home
  • Blog
  • PRAVILNIK BOLOVANJE FBIH
pravilinik o bolovanju FBIH

Pravilnik o bolovanju Federacije Bosne i Hercegovine (FBiH) je važan dokument koji uređuje prava i obaveze radnika i poslodavaca u vezi s odsustvom s rada zbog bolesti. Cilj ovog pravilnika je osigurati da radnici imaju pravo na adekvatan odmor i oporavak kada su bolesni, te da se poslodavci pridržavaju zakonskih obaveza u vezi s bolovanjem.

Glavne svrhe Pravilnika o bolovanju FBiH uključuju:

Regulacija prava na bolovanje: Definira uvjete pod kojima radnici mogu koristiti bolovanje, trajanje bolovanja, te prava radnika dok su na bolovanju.

Osiguranje naknade plaće: Utvrđuje pravila o isplati naknade plaće za vrijeme bolovanja, te odgovornosti poslodavca i zdravstvenog osiguranja.

Postupak i dokumentacija: Propisuje postupak za prijavu bolovanja, potrebnu medicinsku dokumentaciju, te ovlasti i obaveze ljekara i zdravstvenih ustanova.

Kontrola bolovanja: Postavlja pravila za kontrolu i provjeru opravdanosti bolovanja, te mjere protiv zloupotrebe prava na bolovanje.

    Šta sve regulira Pravilnik o bolovanju FBiH:

    • Pravo na bolovanje: Uvjeti pod kojima radnik može koristiti bolovanje, uključujući privremenu nesposobnost za rad zbog bolesti ili povrede.
    • Trajanje bolovanja: Maksimalno trajanje bolovanja koje može odobriti ljekar opće prakse, te procedura za produženje bolovanja.
    • Naknada plaće: Pravo radnika na naknadu plaće za vrijeme bolovanja, iznos naknade, te odgovornosti poslodavca i Zavoda zdravstvenog osiguranja.
    • Postupak prijave: Procedura koju radnik mora slijediti prilikom prijave bolovanja, uključujući obavještavanje poslodavca i dostavljanje medicinske dokumentacije.
    • Kontrola bolovanja: Ovlasti poslodavca i Zavoda zdravstvenog osiguranja za provjeru opravdanosti bolovanja, te mjere protiv zloupotrebe.

    Za više informacija i preuzimanje kompletnog teksta Pravilnika o bolovanju FBiH, možete posjetiti sljedeće linkove:

    1. Pravilnik o bolovanju – Pitanja
    2. Pravilnik o bolovanju FBiH – Službene novine FBiH

    Ovaj pravilnik osigurava da radnici mogu koristiti bolovanje kada je to potrebno, uz jasna pravila i procedure koje omogućuju pravedno i efikasno upravljanje odsustvom zbog bolesti. Poštivanje ovog pravilnika ključ je za zaštitu zdravlja radnika i osiguranje kontinuiteta poslovanja.

    www.muski.ba

    Posted in Mentalno zdravlje