loading

Category: On i porodica

 • Home
 • Category: On i porodica

STEZNIK ZA STOMAK

Steznik nakon poroda je ključan dio postporođajne opreme većine žena. Mnoge novopečene majke se pitaju je li steznik nakon poroda ekvivalenta pojasu za mršavljenje. 

S druge strane, često postavljeno pitanje je postoji li medicinski razlog zbog kojeg se steznik nakon poroda mora koristiti, posebno nakon carskog reza.

Steznik nakon poroda: koja mu je uloga?

Steznik za trbuh nakon poroda nije samo pojas za mršavljenje i zatezanje viška kože. Zapravo, postoji mnogo različitih vrsta steznika nakon poroda, a svaki ima svoju ulogu. Neke od osnovnih karakteristika i uloga steznika nakon poroda su:

 • Potpora za leđa kod majki koje nakon poroda osjećaju veliku bol u donjem dijelu leđa (lumbalnoj regiji).
 • Pomoć u održavanju uspravnog položaja leđa nakon porođaja.
 • Pomoć organima unutar abdomena (posebno maternici) koji su pomaknuti tijekom poroda da se vrate u svoje originalno stanje.
 • Pomoć pri vraćanju oteknute maternice u njezinu prvotnu veličinu.
 • Potpora abdomenu, leđima i bokovima.
 • Pomoć pri vraćanju figure kakvu je majka imala prije porođaja.
 • Ponovno približavanje i skupljanje opuštenih trbušnih mišića.

Steznik nakon poroda je od ranog 19. stoljeća korišten u mnogim kulturama kao pojas za mršavljenje i steznik za trbuh. Tada je često bio korišten na nepravilan način i izazivao je više negativnih nego pozitivnih posljedica za majku.

Kada možete početi koristiti steznik nakon poroda?

Svakako potražite savjet doktora i on vam sa sigurnošću može reći koliko vremena nakon poroda možete početi koristiti steznik za trbuh. Nakon prirodnog poroda, steznik se može početi nositi i sljedeći dan, ili pak par dana nakon poroda, ovisno o odobrenju liječnika. Ukoliko postoji medicinski razlog zbog kojeg ne biste trebali nositi steznik, doktor će vam to i pojasniti.

Koliko dugo je dopušteno nositi steznik poslije poroda?

Iz medicinske perspektive, steznik bi se u pravilu trebao nositi 4 do 6 sedmica nakon poroda. Toliko je u prosjeku maternici, ostalim organima i koži potrebno da se vrate u prvotni oblik i položaj.

Najbitnije ga je nositi tijekom prvog tjedna nakon porođaja jer će tako imati najviše učinka. Steznik za trbuh je tada preporučljivo nositi i po danu i po noći. Nakon prvog tjedna, možete ga nositi samo po danu dok ne postignete željeni učinak.

Steznik nakon poroda: vrste i učinci

Odabir vrste steznika nakon poroda ovisi o više čimbenika. Osnovni glasi: nosite li ga iz medicinskih razloga ili kao pojas za mršavljenje? Ovisno o tome, postoji nekoliko vrsta steznika poslije poroda.

Steznik nakon poroda s patent otvaračem

Patent otvarač se nalazi s prednje ili zadnje strane steznika za trbuh. Ako se oporavljate od carskog reza, moguće je da će vam lakše biti rukovati sa steznikom koji ima zatvarač s prednje strane.

Steznik poslije poroda koji se omota oko abdomena

Prednji dio steznika se omota oko abdomena, a zatim pričvrsti.

Steznik nakon poroda u obliku korzeta

Najbolji su za medicinske potrebe oporavka nakon trudnoće jer pružaju veću potporu leđima i donjem dijelu trbuha. Vrlo su slični klasičnim korzetima, ali (za razliku od klasičnih) izradili su ih i odobrili medicinski stručnjaci.

Steznik poslije poroda koji se povlači prema gornjem dijelu trupa

Ovakav steznik nije pogodan ako ste imali carski rez, odnosno, svakako se morate posavjetovati s liječnikom prije njegova korištenja. Ne preporučuje ga se nositi 2 tjedna poslije poroda. Karakteristika je da izgleda kao donje rublje sa visokim strukom.

Medicinski steznik poslije poroda

Koristi se isključivo s preporukom liječnika. Njegova kompresija, odnosno držanje opuštenih mišića na mjestu, je jedna od njegovih glavnih odlika. Najčešće se koristi kada žena nakon porođaja ima dijastazu, odnosno odvojenost trbušnih mišića radi rasta maternice. Takvo medicinsko stanje dijagnosticira fizioterapeut, obično od 3 do 5 dana nakon poroda.

Medicinski steznik nakon poroda najučinkovitije djeluje ukoliko vježbate prilikom njegova nošenja. U stanju mirovanja, posebno po noći, se mora skinuti. Nakon što se izliječite od odvojenosti trbušnih mišića, više ga ne smijete upotrebljavati

Napravite set vježbi i provjerite imate li dijastazu!

 1. Lezite na leđa na ravnu površinu, najbolje pod.
 2. Noge savite u koljenu, a stopala punom dužinom na pod.
 3. Podignite gornji dio leđa i glavu do lopatica.
 4. Pritisnite područje oko pupka i pokušajte osjetiti rubove trbušnog mišića.
 5. Odvojenost trbušnih mišića imate ukoliko su trbušni mišići razmaknuti više od 2 centimetra ili se pored mjesta pritiska pojavljuju izbočene kupole.

Steznik nakon carskog reza

Nakon poroda carskim rezom, steznik se nikako ne smije nositi dok rana u potpunosti ne zacijeli. Obavezno je pitati doktora za odobrenje prije nego ga krenete nositi. Steznik nakon carskog reza se nikako ne smije koristiti po noći.

Međutim, steznik može biti vrlo koristan ženama koje su rodile carskim rezom jer, dokazano:

 • Smanjuje natečenost područja trbuha i drži ga stegnutim
 • Onemogućava kretanje tkiva pa nema prevelike boli
 • Smanjuje rizik od otvaranja šavova (jer je trbuh stegnut) i tako pomaže rani da zacijeli brže
 • Umanjuje mogućnost stvaranja edema (viška tekućine u tkivu) i hematoma (podljeva krvi)
 • Čini kožu mekšom i glađom
 • Umanjuje ožiljke
 • Smanjuje mogućnost infekcije

Kako izabrati najbolji steznik nakon poroda?

Postoji nekoliko karakteristika prema kojima možete izabrati najbolji steznik za trbuh poslije poroda. Preporučljivo je o njima razmisliti prije nego se odlučite za kupovinu i svakako razmotriti omjer cijene i kvalitete steznika nakon poroda.

 • Efektivnost – ovisno o tome koliko poželjnih funkcija ispunjava: pruža li potporu? Smanjuje li bolove? Zateže li trbuh?
 • Udobnost – pruža li vam određenu razinu udobnosti dok se krećete i dok odmarate? Stoji li na mjestu neovisno o tome što radite? Rastegne li se s vremenom i izgubi čvrstoću?
 • Materijal – je li napravljen od materijala koji preporučuju stručnjaci? Izaziva li vam alergije i osipe? Diše li vam koža ispod njega?
 • Kvaliteta – ostaje li jednake kvalitete i oblika i nakon učestale uporabe?
 • Praktičnost – može li se nositi i po danu i po noći? Vidi li se preko odjeće?

ŠTA POPITI DA TE PROTJERA U WC?

Redovna stolica je važan indikator zdravlja probavnog sistema. Ponekad se može dogoditi da se stolica zadrži, postane tvrda i uzrokuje nelagodnosti.

Ovo stanje poznato je kao zatvor, opstipacija ili konstipacija. Tvrda stolica može biti frustrirajuća i bolna, ali postoje razni načini kako je ublažiti i povratiti redovnost probavnog sistema.

Važnost redovne stolice i kako je održati u ravnoteži

Uzroci tvrde stolice:

Postoji nekoliko faktora koji mogu dovesti do tvrde stolice:

Nedovoljan unos vlakana: Nedostatak vlakana u ishrani može usporiti pokretljivost crijeva, što dovodi do tvrde stolice. Vlakna su od vitalnog značaja jer zadržavaju vodu u stolici, čineći je mekšom i lakšom za prolazak kroz crijeva.

Nedovoljan unos tečnosti: Nedovoljan unos tečnosti također može doprinijeti tvrdoj stolici. Voda je ključna za omekšavanje stolice i olakšavanje njenog prolaska kroz probavni trakt.

Nedovoljna tjelesna aktivnost: Fizička aktivnost pomaže u poboljšanju probavne funkcije. Nedostatak tjelesne aktivnosti može usporiti pokretljivost crijeva i doprinijeti tvrdoj stolici.

Određeni lijekovi: Neki lijekovi, poput određenih analgetika, antidepresiva, diuretika i lijekova za sniženje krvnog pritiska, mogu usporiti probavu i dovesti do problema sa stolicom.

Promjene u rutini: Putovanje, promjene u prehrani ili okolini, stres i promjene u dnevnoj rutini mogu uticati na funkciju crijeva i izazvati tvrdu stolicu.

Medicinski problemi: Ponekad tvrda stolica može biti simptom određenih medicinskih problema, poput sindroma iritabilnog crijeva, hipotireoze, dijabetesa ili obstrukcije crijeva.

Preporuke stručnjaka za ublažavanje tvrde stolice:

Povećajte unos vlakana: Jedan od najefikasnijih načina za olakšanje tvrde stolice je povećanje unosa vlakana u ishrani. Preporučuje se da odrasli unose najmanje 25-30 grama vlakana dnevno. Vlakna se nalaze u voću, povrću, cjelovitim žitaricama, mahunarkama i orašastim plodovima. Postepeno povećavajte unos vlakana kako biste izbjegli nadimanje i gasove.

Pijte dovoljno tečnosti: Odrasli bi trebali konzumirati najmanje 8 čaša vode dnevno. Dovoljan unos tečnosti omogućava omekšavanje stolice i olakšava prolazak kroz crijeva.

Povećajte fizičku aktivnost: Redovna tjelesna aktivnost pomaže u stimulisanju probavnog sistema. Šetnje, trčanje, vožnja bicikla ili bavljenje drugim oblicima fizičke aktivnosti mogu poboljšati probavu i olakšati stolicu.

BRZI LIJEK ZA TVRDU STOLICU?!

Dodatci vlakana: Ako je unos vlakana putem ishrane nedovoljan, možete razmisliti o uzimanju dodataka vlakana kako biste olakšali stolicu. Međutim, uvijek se posavjetujte sa ljekarom prije nego što započnete uzimanje bilo kakvih dodataka.

Izbjegavajte određene namirnice: Određene namirnice mogu doprinijeti tvrdoj stolici. To uključuje visok unos masne hrane, mliječnih proizvoda, rafinisanih žitarica i gaziranih pića. Pokušajte smanjiti unos ovih namirnica i obratite pažnju kako vaše tijelo reaguje.

Prirodni laksativi: U nekim slučajevima, prirodni laksativi mogu biti od pomoći u ublažavanju tvrde stolice. Neki od njih uključuju senin list, lješnjak, lincure, laneno sjeme, drijenak, smokve, rabarbaru i koprivu. Međutim, budite oprezni s laksativima i koristite ih samo povremeno, kako ne biste izazvali zavisnost crijeva od njih.

Prilagodite rutinu: Redovnost je ključna za održavanje redovne stolice. Pokušajte uspostaviti redovitu rutinu za vrijeme odlaska na toalet kako biste potakli prirodnu pokretljivost crijeva.

Zaključak:

Tvrda stolica može biti neprijatna i bolna, ali uz pravilne promjene u ishrani i načinu života, može se ublažiti i vratiti redovnost probavnog sistema. Povećanje unosa vlakana, dovoljna hidratacija, fizička aktivnost i pravilna rutina odlaska na toalet mogu biti od velike pomoći. Međutim, ukoliko tvrda stolica postaje česta pojava i prati je bol ili drugi neobični simptomi, uvijek se posavjetujte sa ljekarom kako biste isključili moguće medicinske probleme.

Izvori:

National Institute of Diabetes and Digestive and Kidney Diseases. “Constipation.” https://www.niddk.nih.gov/health-information/digestive-diseases/constipation

Harvard Health Publishing. “Natural Ways to Relieve Constipation.” https://www.health.harvard.edu/diseases-and-conditions/natural-ways-to-relieve-constipation

Mayo Clinic. “Constipation.” https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/constipation/symptoms-causes/syc-20354253

Cleveland Clinic. “Constipation: Understanding Its Causes.” https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/17706-constipation-understanding-its-causes

KAPI PROTIV OPSTIPACIJE

OPADANJE KOSE

Opadanje kose nije rijetkost i često je posljedica složene kombinacije genetskih faktora, stresa i hormonalnih promjena.

Opadanje Kose – Uzroci, šampon za rast i transplantacija kose


Opadanje kose je rasprostranjeno i često emotivno opterećujuće stanje koje može značajno utjecati na samopouzdanje i kvalitetu života. Bez obzira na spol ili dob, mnoge osobe se suočavaju s ovim problemom, tražeći učinkovite načine kako sačuvati svoju kosu i povratiti njezinu punoću.

U ovom članku istražujemo dublje uzroke opadanja kose, razmatramo prednosti korištenja šampona za rast kose te otkrivamo što uključuje postupak transplantacije kose.

Uzroci Opadanja Kose


Nasljeđivanje igra ključnu ulogu u sklonosti gubitku kose, što znači da ako su vaši roditelji ili bake i djedovi iskusili opadanje kose, vi ste također osjetljivi na isti problem.

Osim genetike, stres može biti veliki okidač za opadanje kose, stvarajući hormonalnu neravnotežu koja može usporiti rast kose i potaknuti njen gubitak.

Hormonske promjene, poput trudnoće ili menopauze, također mogu imati sličan učinak, a nepravilna njega kose i upotreba agresivnih proizvoda mogu dodatno pogoršati stanje vlasišta.


Šamponi za Rast Kose


U potrazi za rješenjima, mnogi su okrenuti prema šamponima za rast kose. Ti šamponi sadrže posebno formulirane sastojke koji pomažu u jačanju korijena kose, stimulirajući rast nove kose te smanjujući gubitak kose. Ključni sastojci, poput biotina koji podržava zdravlje kose, keratina koji jača vlasi te prirodnih ekstrakata koji njeguju vlasište, zajedno rade kako bi osigurali optimalno okruženje za rast kose.

Redovita upotreba odgovarajućeg šampona za rast može postupno poboljšati gustoću kose i smanjiti vidljivost opadanja.


Transplantacija Kose


Za one koji traže dugoročno i trajno rješenje, transplantacija kose može biti izbor. Ovaj kirurški postupak uključuje premještanje zdravih folikula kose s područja gdje kosa raste normalno na dijelove vlasišta s manjkom kose.

Moderna tehnologija omogućuje precizno izdvajanje folikula i njihovo pažljivo umetanje na ciljano područje, stvarajući prirodan izgled. Postupak se izvodi pod lokalnom anestezijom, a oporavak je obično brz i bezbolan.

Kako se suočiti sa gubitkom kose


Ako primijetite znakove opadanja kose, važno je konzultirati se s dermatologom ili stručnjakom za kosu kako biste identificirali uzroke i razmatrali moguće opcije. Pridržavanje uravnotežene prehrane bogate proteinima, vitaminima i mineralima može podržati zdravlje vlasišta.

Smanjenje stresa i uvođenje tehnika opuštanja, poput joge ili meditacije, može također doprinijeti zdravijoj kosi. Korištenje kvalitetnih proizvoda za njegu kose, uključujući šampone za rast, može značajno doprinijeti očuvanju zdrave kose i smanjenju gubitka.


Zaključak
Opadanje kose može biti izazovan problem, ali s pravim pristupom i informacijama, možete pronaći načine za njegovo suočavanje i rješavanje. Bez obzira na uzrok, ključno je da brinete o svojoj kosi s pažljivom njegom i da se savjetujete sa stručnjakom kako biste odabrali najbolje rješenje za vas.

Bilo da se odlučite za šampone za rast, medicinske tretmane ili transplantaciju kose, važno je da se osjećate dobro u svojoj koži i da zračite samopouzdanjem

KEGELOVE VJEŽBE

Kegelove vježbe prvenstveno učvršćuju mišiće zdjelice, a upravo ti mišići podržavaju mjehur i donji dio probavnog trakta. Kada dotični mišići oslabe, oni vuku brojne negativne posljedice sa sobom

Npr: nemogućnost zadržavanja mokraće i stolice, probleme s erekcijom i bolove u kralježnici.

Kegelove vježbe za muškarce

Uvriježeno je mišljenje kako su Kegelove vježbe rezervirano samo za žene. No, varate se! Ove male, ali itekako moćne vježbe mogu poboljšati funkciju kontrole vaše mokraće i vaš seksualni performans.

Jednom kad se svladaju, izvođenje Kegelovih vježbi je toliko jednostavno da ih možete izvoditi bilo gdje – dok se brijete, radite ili vozite u autu. Brojni čimbenici mogu utjecati na slabljenje mišića zdjelice, uključujući kirurško uklanjanje prostate i stanja kao što su dijabetes ili prekomjerno aktivan bubreg.

Sve prednosti Kegelovih vježbi

Brojne su prednosti Kegelovih vježbi za muškarce, zbog toga stručnjaci preporučuju izvođenje ovih vježbi svim muškarcima, a naročito onima koji pate od inkontinencije. Redovitim vježbanjem sprječava se nemogućnost zadržavanja mokraće te kapanje urina nakon samog mokrenja. Učestalo dizanje tijekom noći zbog slabog mjehura? Kegelove vježbe mogu smanjiti broj odlazaka. Općenito njihove izvođenje pozitivno utječe na zdravlje prostate, smanjuje bol i otečenost kod benignog povećanja, a pomaže i kod liječenja upale prostate.

Jačanje mišića dna zdjelice može pomoći kod brojnih problema:

 • sprječava nemogućnost zadržavanja mokraće,
 • sprječava “kapanje” urina nakon mokrenja,
 • umanjuje broj noćnih potreba za mokrenjem,
 • smanjuje bol i otečenost kod benignog povećanja prostate,
 • pomaže u liječenju upale prostate,
 • pomaže u postizanju snažnije i dugotrajnije erekcije,
 • razvija veću sposobnost kontroliranja orgazma.

Kako pravilno izvoditi Kegelove vježbe?

U samom početku izvođenje Kegelovih vježbi se čini kompliciranim, no u suštini to nije. Potrebno je samo otkriti kako izazvati kontrakcije mišića zdjelice. Za početak je potrebno pronađi pravi mišić, a to ćete učiniti tako da prestanete mokriti i zategnite mišiće koji susprežu puštanje plinova – to su mišići zdjelice. Ako ćete ih napinjati pred ogledalom, vidjet ćete da je korijen penisa bliži abdomenu, a testisi malo podignuti.

Jednom kada ste identificirali mišiće zdjelice, ispraznite mjehur i legnite na leđa tako da savijete koljena i raširite ih.

Napnite mišiće zdjelice, držite ih napetima oko tri sekunde, zatim se opustite na tri sekunde. Radite ovo nekoliko puta za redom, ali nemojte pretjerivati. Jednom kada mišići zdjelice ojačaju, Kegelove vježbe ćete moći raditi dok sjedite, stojite ili hodate.

kegelove vjezbe muskarci 1024x683 1
KEGELOVE VJEŽBE

Upozorenja

Ako ne osjetite poboljšanja ni nakon 6 tjedana redovitog izvođenja vježbi, posjetite liječnika. Razlog ne mora nužno zabrinjavati, najčešće je riječ o pogrešnom izvođenju vježbi.

Nemojte izvoditi vježbe prilikom mokrenja, odnosno nemojte zaustavljati mlaz jer to može biti uzrokom raznih urinarnih infekcija.

Ako nakon početka vježbanja osjetite probleme s postizanjem ili održavanjem erekcije, to je znak da ste ih radili nepravilno. Nakon nekoliko dana odmora problem će nestati spontano.

Zaključak

Kegelove vježbe za muškarce izvode se jednako kao i za žene. Vrlo su jednostavne i mogu se izvoditi u bilo kojem trenutku, a imaju brojne prednosti za mjehur, crijeva i seksualne probleme. Važno je opustiti druge mišiće dok se rade Kegelove vježbe te ako nakon mjesec dana nema nikakvog poboljšanja ili je prisutna bol za vrijeme izvođenja vježbi, potrebno je kontaktirati liječnika.