loading

ŠTA POSJETITI U SARAJEVU SA DJECOM

  • Home
  • Blog
  • ŠTA POSJETITI U SARAJEVU SA DJECOM
kud sa djecom sarajevo vikend

Sarajevo, glavni grad Bosne i Hercegovine, nudi mnogo zanimljivih mjesta za posjetiti sa djecom. Evo nekoliko preporuka:

1. Vrelo Bosne

Vrelo Bosne je prirodni park smješten na izvoru rijeke Bosne, u blizini Ilidže. Ovaj predivan park nudi brojne šetnice okružene visokim drvećem, brojne mostiće preko kristalno čistih potoka i mogućnost vožnje fijakerom. Djeca mogu hraniti labudove i patke, uživati u vožnji biciklom ili jednostavno trčati i igrati se na prostranim livadama.

2. Pionirska Dolina

Pionirska Dolina je zoološki vrt smješten nedaleko od centra grada. Osim što djeca mogu vidjeti razne vrste životinja, tu se nalaze i dječija igrališta, mali vozić, te različite aktivnosti i događaji prilagođeni djeci. U vrtu se također nalaze kafići i restorani gdje se možete odmoriti i uživati u obroku.

3. Sunnyland

Sunnyland je zabavni park smješten na planini Trebević, iznad Sarajeva. Glavna atrakcija je alpine coaster, adrenalinska vožnja koja će zasigurno oduševiti djecu. Osim toga, tu su i razne druge aktivnosti, igrališta, kafići i restorani sa prekrasnim pogledom na Sarajevo.

4. Sarajevski Ratni Tunel (Tunel Spasa)

Tunel Spasa je historijski muzej koji prikazuje jedan od ključnih aspekata opsade Sarajeva tokom rata. Posjetiteljima je omogućeno da prođu kroz dio tunela, a muzejska postavka uključuje razne eksponate i video materijale koji objašnjavaju značaj tunela. Starija djeca mogu puno naučiti o hrabrosti i preživljavanju ljudi tokom teških vremena.

5. Avaz Twist Tower

Ova moderna zgrada, visoka 176 metara, nudi spektakularan pogled na grad sa svog vidikovca na vrhu. Posjetitelji se mogu liftom popeti na vrh gdje se nalazi kafić i terasa za uživanje u panoramskom pogledu. Djeca će uživati u vožnji brzim liftom i istraživanju zgrade.

6. Muzej iluzija

Muzej iluzija je interaktivan muzej smješten u centru Sarajeva. Pruža posjetiteljima priliku da se zabave i nauče nešto novo kroz razne optičke iluzije, zagonetke i igre. Djeca će biti oduševljena različitim iluzijama i mogućnošću interakcije sa eksponatima.

7. Baščaršija

Baščaršija je stara gradska jezgra Sarajeva, poznata po svojim uskim uličicama, tradicionalnim trgovinama i brojnim restoranima. Djeca mogu uživati u hranjenju golubova na Sebilju, istraživanju suvenirnica, te isprobavanju lokalnih specijaliteta poput ćevapa i pita.

8. Sarajevo City Center (SCC)

Sarajevo City Center je veliki shopping centar koji nudi brojne trgovine, restorane, kafiće i igraonice za djecu. Idealno mjesto za obiteljsku zabavu, kupovinu i obrok. Centar često organizira i razne događaje i aktivnosti za djecu.

9. Trebevićka Žičara

Trebevićka žičara povezuje centar Sarajeva sa planinom Trebević. Vožnja žičarom pruža predivan pogled na grad i okolicu. Na vrhu planine, posjetitelji mogu uživati u šetnjama, pikniku, biciklizmu ili jednostavno uživati u prirodi.

10. Termalna rivijera Sarajevo 

Terme su vodeni park sa bazenima, toboganima i raznim vodenim atrakcijama. Smješten u blizini grada, idealan je za obiteljski izlet tokom ljetnih dana. Djeca će uživati u vodenim igrama, dok roditelji mogu opuštati uz bazen.

11. Park Safet Zajko

Sportsko-rekreativni centar sa raznim terenima za sport, šetnicama i igralištima za djecu. Ovdje možete provesti aktivan dan sa djecom, igrajući nogomet, košarku.

Izvor: www.muski.ba