loading

Category: Sex

SPOLNO PRENOSIVE BOLESTI

Spolno prenosive bolesti (SPB) su infekcije koje se mogu prenijeti spolnim kontaktom. Postoji mnogo različitih vrsta SPB-a, a neke od njih mogu biti vrlo ozbiljne.

Spolno prenosive bolesti: vrste, simptomi, prevencija i liječenje

Vrste spolno prenosivih bolesti

Postoji mnogo različitih vrsta SPB-a, a neke od najčešćih su:

 • Sifilis – bakterijska infekcija koja se može prenijeti spolnim kontaktom, ljubljenjem ili dodirivanjem zaražene osobe. Sifilis se može liječiti antibioticima, ali ako se ne liječi, može dovesti do ozbiljnih zdravstvenih problema.
 • Gonoreja – bakterijska infekcija koja se može prenijeti spolnim kontaktom. Gonoreja se također može liječiti antibioticima, ali ako se ne liječi, može dovesti do neplodnosti.
 • Hlamidija – bakterijska infekcija koja se može prenijeti spolnim kontaktom. Hlamidija se također može liječiti antibioticima, ali ako se ne liječi, može dovesti do problema s plodnošću kod žena.
 • Ulkusna venerična bolest – bakterijska infekcija koja se može prenijeti spolnim kontaktom. Ulkusna venerična bolest se može liječiti antibioticima, ali ako se ne liječi, može dovesti do ozbiljnih zdravstvenih problema.
 • Herpes – virusna infekcija koja se može prenijeti spolnim kontaktom. Herpes se ne može izliječiti, ali se može kontrolirati lijekovima.
 • HPV – virusna infekcija koja se može prenijeti spolnim kontaktom. HPV može uzrokovati genitalne bradavice, ali može dovesti i do raka grlića maternice, penisa i analnog kanala.
 • HIV – virusna infekcija koja se može prenijeti spolnim kontaktom, krvlju ili majčinim mlijekom. HIV se ne može izliječiti, ali se može kontrolirati lijekovima.

Simptomi spolno prenosivih bolesti

Simptomi SPB-a mogu varirati ovisno o vrsti infekcije. Neke SPB-ove, kao što je HIV, mogu biti asimptomatske, što znači da ne uzrokuju nikakve simptome.

Simptomi nekih drugih SPB-ova mogu biti sljedeći:

 • Sifilis: ranice na spolnim organima, osip po tijelu, bolovi u zglobovima
 • Gonoreja: iscjedak iz penisa ili vagine, bolno mokrenje
 • Hlamidija: iscjedak iz penisa ili vagine, bolno mokrenje
 • Ulkusna venerična bolest: bolne rane na spolnim organima
 • Herpes: genitalne bradavice, bolne mjehuriće na spolnim organima
 • HPV: genitalne bradavice, promjene na koži genitalija
 • HIV: umor, groznica, gubitak težine

Prevencija spolno prenosivih bolesti

Najbolji način da se zaštitite od SPB-a je da koristite kondom svaki put kada imate spolni odnos. Također je važno redovito se testirati na SPB-e, posebno ako imate više seksualnih partnera.

Najbolji način za prevenciju SPB je korištenje kondoma tijekom svih seksualnih aktivnosti. Kondomi mogu pomoći u zaštiti od širenja SPB, ali nisu 100% učinkoviti.

Drugi načini prevencije SPB uključuju:

 • Redovne ginekološke preglede
 • Redovne preglede krvi
 • Ograničenje broja seksualnih partnera

Liječenje spolno prenosivih bolesti

Većina SPB-ova se može izliječiti lijekovima. Međutim, važno je započeti liječenje što je prije moguće kako bi se spriječilo širenje infekcije i ozbiljne zdravstvene komplikacije.

Kako se zaštititi od spolno prenosivih bolesti

Postoji nekoliko stvari koje možete učiniti kako biste se zaštitili od SPB-a:

 • Koristite kondom svaki put kada imate spolni odnos. Kondomi su učinkoviti u sprječavanju širenja mnogih SPB-ova.
 • Redovito se testirajte na SPB-e. Testiranje je jedini način da znate jeste li zaraženi.
 • Budite selektivni u odabiru seksualnih partnera. Ako imate više seksualnih partnera, povećavate rizik od zaraze SPB-om.

Ako mislite da ste možda izloženi SPB-u, obratite se doktoru. Liječnik će vam moći dati najbolji savjet o tome kako se zaštititi i kako liječiti infekciju ako ste zaraženi.

www.muski.ba

NAKON KOLIKO VREMENA DJELUJE AFRIČKA ŠLJIVA

Afrička šljiva: prirodno rješenje za potenciju i zdravlje prostate. Saznajte više o djelovanju, rezultatima i nuspojavama afričke šljive.

Koliko brzo djeluje afrička šljiva?

Afrička šljiva je prirodni preparat koji se koristi za poboljšanje potencije i zdravlja prostate. Sadrži visoke koncentracije beta-sitosterola, supstance koja ima brojna ljekovita svojstva.

Kako afrička šljiva djeluje?

Beta-sitosterol djeluje tako što blokira djelovanje enzima 5-alfa reduktaze. Ovaj enzim pretvara testosteron u DHT, oblik testosterona koji je odgovoran za niz problema, uključujući:

 • Smanjenje libida
 • Poteškoće s postizanjem i održavanjem erekcije
 • Benignu hiperplaziju prostate (BHP)

Koliko brzo se vide rezultati?

Efekat afričke šljive se obično vidi nakon nekoliko sedmica redovnog korištenja. U nekim slučajevima, rezultati mogu biti vidljivi i ranije.

Koje su studije pokazale?

Brojne studije su pokazale da afrička šljiva može biti učinkovita u poboljšanju potencije i zdravlja prostate.

U jednoj studiji, muškarci koji su uzimali 200 mg afričke šljive dnevno tijekom 12 tjedana prijavili su značajno poboljšanje libida i seksualne funkcije.

U drugoj studiji, muškarci s BHP koji su uzimali 200 mg afričke šljive dnevno tijekom 6 mjeseci imali su značajno smanjenje veličine prostate i poboljšanje simptoma.

Kako uzimati afričku šljivu?

Afrička šljiva se obično uzima u obliku kapsula ili tableta. Preporučena doza je 200-300 mg dnevno.

Afričku šljivu je najbolje uzimati s hranom kako bi se povećala apsorpcija.

Koji su mogući neželjeni efekti?

Afrička šljiva je općenito siguran preparat. Međutim, u nekim slučajevima mogu se javiti sljedeći neželjeni efekti:

 • Proljev
 • Mučnina
 • Nadutost

Afričku šljivu ne smiju uzimati osobe s sljedećim stanjima:

 • Preosjetljivost na neki od sastojaka preparata
 • Zatajenje bubrega
 • Zatajenje jetre

Kako odabrati dobar preparat afričke šljive?

Prilikom odabira preparata afričke šljive, obratite pozornost na sljedeće:

 • Sastav: Provjerite da preparat sadrži najmanje 200 mg beta-sitosterola po dozi.
 • Doziranje: Provjerite da je preporučena doza u skladu s preporukama proizvođača.
 • Proizvođač: Odaberite preparat firme s dobrom reputacijom. Možete naručiti i putem platforme www.farmer.ba >>> Afrička šljiva, kapsule 30 kom / 22,90 KM

Kako poboljšati učinak afričke šljive?

Da biste poboljšali učinak afričke šljive, možete poduzeti sljedeće korake:

 • Redovito vježbajte
 • Jedite zdravu prehranu
 • Izbjegavajte alkohol i cigarete

Afrička šljiva je učinkovit prirodni preparat koji može poboljšati potenciju i zdravlje prostate. Za najbolje rezultate, važno je odabrati kvalitetan preparat i slijediti preporuke proizvođača.

Korisnici ocjenjuju afričku šljivu uglavnom pozitivno. U recenzijama na internetu, korisnici često navode da su primijetili poboljšanje simptoma BPH, kao što su učestalo mokrenje, noćno mokrenje i otežano mokrenje. Također navode da su primijetili poboljšanje seksualne funkcije, kao što je povećana želja za seksom i poboljšana erekcija.

U jednoj studiji, 83% muškaraca koji su uzimali afričku šljivu tijekom 12 sedmica prijavilo je poboljšanje simptoma BPH. U drugoj studiji, 70% muškaraca koji su uzimali afričku šljivu tijekom 6 mjeseci prijavilo je poboljšanje seksualne funkcije.

Međutim, postoje i neki korisnici koji su prijavili da nisu primijetili nikakve koristi od afričke šljive. Također, postoje neki korisnici koji su prijavili nuspojave, kao što su proljev, mučnina i nadutost.

Ukupno gledano, afrička šljiva se čini kao siguran i učinkovit prirodni lijek za probleme s prostatom i potencijom. Međutim, važno je napomenuti da učinkovitost afričke šljive varira od osobe do osobe.

www.muški.ba

POZE U SEXU

Seksualne poze se odnose na različite načine na koje se partneri mogu uskladiti tijekom seksualnog odnosa kako bi postigli uzajamno zadovoljstvo. Ovdje je nekoliko poznatih seksualnih poza:

 1. Misionarska poza: Partner koji penetrira leži na partneru koji je ispod njega, okrenut prema njemu. To je jedna od najpoznatijih i najčešćih poza.
 2. Leđno na leđa (spooning): Partneri leže jedan do drugoga, kao dvije žlice u ladici, s partnerom koji penetrira iza.
 3. Doggy style (uzdignuta poza): Partner koji penetrira stoji, dok je drugi partner na rukama i koljenima.
 4. Jahaća poza: Partner koji penetrira leži, dok drugi partner sjedi na njemu i preuzima kontrolu nad pokretima.
 5. Kaubojska poza (obrnuta jahačka): Partner koji penetrira leži na leđima, dok drugi partner sjedi na njemu, okrenut prema njegovim nogama.
 6. 69: Partneri leže jedan na drugome u položaju “69”, gdje se istovremeno pružaju oralni seks jedno drugome.
 7. Vodeni lotos: Partneri sjede jedan nasuprot drugome, povezani nogama, a potom se polako spajaju.

Važno je razumjeti da svaka osoba ima različite preferencije i udobnosti u seksualnosti, te je komunikacija i poštovanje partnera od ključne važnosti. Uvijek se preporučuje razgovarati s partnerom o željama, granicama i potrebama kako biste zajedno istraživali i pronašli poze koje vam najbolje odgovaraju. Važno je biti otvoren i iskren te razvijati međusobno povjerenje kako biste zajedno uživali u intimnosti.

Poze u sexu – trošenje kalorija

poze sex

Poze u sexu po horoskopskim znakovima

Želite li saznati što možete očekivati u krevetu od osobe rođene u određenom horoskopskom znaku? Zanima Vas kakav je u sexu i koja mu ja omiljena poza u sexu? Astrologija će dati odgovor na sve!

Ovan

Ovan je opsjednut seksom. Budućnost jedne veze kod njega se uglavnom odlučuje u krevetu. Upravo zbog toga ne voli kada mora dugo čekati da dođe do seksa. A koji su za njega zadovoljavajući položaji? Ako što duže može voditi ljubav s partnerom i isprobati što više poza.

Bik

Jedan je od najosjećajnijih Zemljanih znakova : voli duge, zanimljive, kao i varirajuće položaje dok vodi ljubav. Važno mu je da partner doživljava nebeska zadovoljstva. Osoba rođen u znaku Bika, obožava beskrajne poljupce i maženje. Uživa u sporom, nježnom i smislenom vođenju ljubavi.

Blizanci

Dok je u vještinama dobre komunikacije i u flertovanju nepobjediv, međutim u krevetu je već stidljiv. Voli kada partner kontrolira sve u toku vođenja ljubavi. Ovaj horoskopski znak obožava igranje uloga i jahački položaj. Voli spontano voditi ljubav, a ne unaprijed isplanirane večere.

Rak

Od svih horoskopskih znakova Rakovi su najnestašniji, tako da kod njih tradicionalne poze skoro ne dolaze u obzir. Ljubavni apetit im varira, ali uglavnom vole i preferiraju duge, varirajuće pozicije dok vode ljubav. Pošto mu se apetit teško može smiriti, teško mu je odgovarati. Međutim, ako poznajete po koji poseban položaj, oborit ćete ga definitivno s nogu.

Lav 

U spavaćoj sobi je vrlo aktivan i velikodušan, Lav je obožavatelj okrenutog jahačkog položaja jer se voli pokazati svome partneru. Nema inhibicije, ali da bi se potpuno otvorio, potrebna mu je nježnost i briga. Najčešće je on inicijator i vođa, ali jedna kreativna osoba lako ga može odvući u krevet.

Djevica 

Djevica ne komplicira previše stvari. Lozinka je jednostavnost, efikasnost i što dublje prodiranje. Omiljena joj je poza misionarska. Ovaj položaj omogućava njenom partneru da u potpunosti prodre u njih. Mogu tu pozu isprobati i na ivici kreveta, tako će zadovoljstvo biti potpun!

Vaga 

Vaga i u svojim vezama teži ka ravnoteži i uzajamnosti. Svejedno je da li je predigra ili je glavno jelo kod divljeg vođenja ljubavi, Vaga je opsjednuta pozom 69. Garantirano će obje strane iskusiti novu razinu zadovoljstva!

Škorpion 

Ovaj horoskopski znak voli najviše eksperimentirati od svih znakova. Kod njega jednostavno sve može doći u obzir. Dok su njegovi svakodnevni pokušaji u životu uglavnom ugroženi, u krevetu od njega možete očekivati sve. Važna mu je promjena i kontrola. Ne postoji nikakva poza koju ne bi isprobao, ali mu je omiljena jahačka poza.

Strijelac

Znak vatrenog elementa je spontan, obožavatelj uzbudljivih predigri prije vođenja ljubavi. Ne voli svakodnevne stvari, kreativnost mu se manifestira i u krevetu. Posebno ih pali vođenje ljubavi na javnim mjestima. Stoga je preporučljiva poza ta koju bilo gdje može primijeniti, tj. gdje god se partner može smjestiti u sjedeći položaj.

Jarac 

Kao i prema svemu, tako i prema vođenju ljubavi se okreće s velikom ozbiljnošću. Za njega je to proslava ljubavi, a ne neka ludorija. Za njega seks nije samo predigra i maženje nakon toga, nego i emocionalna raspoloživost. Jarcu je omiljena poza ležeći položaj sa strane. To je jedan predivan, romantičan položaj, gdje zadovoljstvo izazvano sporim dodirima, lako može prijeći u divlje vođenje ljubavi.

Vodenjak 

Ovaj horoskopski znak voli eksperimentirati i uvijek ima potrebu za novim stvarima. Nepredvidljiv je i voli nekonvencionalne stvari. Upravo zbog toga stojeći pseći položaj mu može biti najdraži položaj u seksu. Činjenica je da ova poza nije najekstremnija, ali ipak prema položaju zvijezde najljepše zadovoljstvo može donijeti jednom Vodenjaku.

Ribe

Uz osobnost ovoga znaka, koji je mističan i sanjar, navodno najbolje odgovara poza gdje cijelim tijelom može dodirivati svog partnera, a to je sjedeći, grleći položaj. Sjedeći položaj je naročito ugodan za oboje, a može biti divlji, sporiji i romantičan podjednako.

TURSKI MED ZA POTENCIJU

Turski med za potenciju, poznat i kao “honey” (med) u turskoj tradiciji, ima dugu povijest kao prirodni afrodizijak. Smatra se da je ova posebna vrsta meda izvorno potekla s područja Anatolije u Turskoj.

Ovaj med proizvodi se od posebnih biljaka i pčela koje su karakteristične za to područje i čini ga moćnim sredstvom za povećanje muške potencije i poboljšanje seksualne funkcije.

Povijest turskog meda za potenciju:

Upotreba meda u svrhu poboljšanja seksualne funkcije i libida ima dugu tradiciju u mnogim kulturama diljem svijeta. U turskoj kulturi, med se koristi stoljećima kao prirodni način za poticanje seksualne želje i povećanje muške potencije. Turski med za potenciju proizvodi se na tradicionalan način, koristeći biljke i pčele koje su karakteristične za to područje, što mu daje jedinstvene značajke i prednosti.

Značajke turskog meda za potenciju:

Turski med za potenciju često se ističe zbog svojih nutritivnih sastojaka i ljekovitih svojstava. Glavni sastojak ovog meda je med od cvijeta, a on je obogaćen dodatnim prirodnim sastojcima kao što su različiti biljni ekstrakti i ljekovite tvari koje doprinose njegovim afrodizijačkim svojstvima. Neke od ključnih značajki ovog meda uključuju:

 1. Afrodizijačko djelovanje: Turski med za potenciju smatra se prirodnim afrodizijakom koji može pomoći u povećanju seksualne želje i poboljšanju erekcije.
 2. Nutritivne vrijednosti: Ovaj med sadrži esencijalne vitamine, minerale i enzime koji mogu podržati cjelokupno zdravlje tijela i pomoći u povećanju energije.
 3. Povećanje izdržljivosti: Turski med za potenciju može pomoći muškarcima da povećaju svoju izdržljivost u seksualnom činu, što može biti od koristi za održavanje dužih i zadovoljnijih seksualnih iskustava.
 4. Poboljšanje cirkulacije: Neke tvari prisutne u ovom medu mogu pomoći u poboljšanju cirkulacije krvi u tijelu, što može biti korisno za bolju opskrbu krvi genitalijama i erektilnu funkciju.
 5. Antioksidativna svojstva: Turski med za potenciju sadrži antioksidante koji pomažu u borbi protiv slobodnih radikala i održavanju zdravlja stanica.

Kako se pije i koristi turski med za potenciju:

Turski med za potenciju obično se konzumira oralno, iako postoje različiti načini primjene. Evo nekoliko uobičajenih načina na koji se ovaj med koristi:

 1. Oralno uzimanje: Preporučena doza meda obično je navedena na pakiranju proizvoda. Uobičajeno je uzimanje jedne ili dvije čajne žličice ovog meda prije spavanja ili nekoliko sati prije planiranog seksualnog odnosa.
 2. Miješanje s napitkom: Turski med za potenciju može se pomiješati s toplim napitkom, poput čaja ili mlijeka, kako bi se olakšalo uzimanje.
 3. Uporaba kao premaz: Neki ljudi koriste ovaj med kao prirodni premaz za kožu genitalija prije seksualnog odnosa.
 4. Uparivanje s drugim sastojcima: Neki recepti kombiniraju turski med s drugim prirodnim sastojcima poznatim po afrodizijačkim svojstvima, poput đumbira, ljute paprike ili oraha.

Važno je naglasiti da se prije početka uzimanja ovog meda za potenciju preporučuje konzultacija s liječnikom kako bi se osiguralo da nema kontraindikacija ili interakcija s postojećim zdravstvenim stanjima ili lijekovima.

Važno je napomenuti da turski med za potenciju nije znanstveno dokazan lijek za liječenje problema s potencijom. Međutim, prema tradicionalnoj turskoj medicini i iskustvima pojedinaca, taj med se smatra afrodizijakom, što znači da može poticati seksualnu želju i poboljšavati erektilnu funkciju. Razlog za to može ležati u nekim od njegovih sastojaka koji mogu imati blagotvoran učinak na tijelo:

 1. Med od cvijeta: Glavni sastojak ovog meda je med od cvijeta koji ima prirodno slatki okus i bogat je antioksidansima. Antioksidansi pomažu u borbi protiv slobodnih radikala i održavanju zdravlja stanica.
 2. Aminokiseline: Med sadrži aminokiseline, osnovne gradivne jedinice proteina. Aminokiseline su važne za mnoge funkcije tijela, uključujući sintezu dušikovog oksida, tvari koja pomaže opuštanju krvnih žila, uključujući one u penisu, što može poboljšati protok krvi.
 3. Enzimi: Med sadrži enzime koji mogu pomoći u razgradnji i apsorpciji hranjivih tvari koje su važne za opće zdravlje i seksualnu funkciju.
 4. Polifenoli: Turski med može sadržavati polifenole, koji su fitonutrijenti s antioksidativnim svojstvima. Polifenoli mogu pomoći u smanjenju upala i poboljšanju cirkulacije, što je važno za seksualno zdravlje.
 5. Minerali: Med također sadrži različite minerale poput cinka, selena i magnezija, koji su važni za seksualno zdravlje i hormonsku ravnotežu.

Važno je napomenuti da je potrebno više istraživanja kako bi se utvrdila točna učinkovitost turskog meda za potenciju. Učinci ovog meda mogu varirati od osobe do osobe, te se individualni rezultati mogu razlikovati. Ako osjetite bilo kakve probleme s potencijom ili seksualnim zdravljem, uvijek se obratite svom liječniku kako biste dobili odgovarajuću dijagnozu i liječenje. Ne smijete koristiti turski med ili bilo koji drugi dodatak bez konzultacije s liječnikom, osobito ako imate postojeće zdravstvene probleme ili koristite druge lijekove.

PRIRODNI LIJEK ZA POTENCIJU

Postoji nekoliko prirodnih lijekova koji se povezuju s povećanjem potencije:

Muira Puama: To je brazilsko drvo koje se koristi za povećanje libida i poboljšanje seksualne funkcije kod muškaraca i žena. Čaj ili ekstrakt muira puame može se naći u prodaji u specijaliziranim trgovinama zdrave hrane ili online.

Ginkgo Biloba: Ginkgo biloba je biljka koja se tradicionalno koristi za poboljšanje protoka krvi i kognitivne funkcije. U nekim istraživanjima pokazano je da ginkgo biloba može pomoći u poboljšanju erektilne disfunkcije.

L-arginin: L-arginin je aminokiselina koja se nalazi u hrani kao što su meso, riba i orašasti plodovi. L-arginin se koristi za poboljšanje protoka krvi i povećanje erektilne funkcije.

Cink: Cink je mineral koji je važan za proizvodnju testosterona. Niski nivoi cinka mogu dovesti do smanjenog libida i erektilne disfunkcije.

Maca: Maca je biljka koja se uzgaja u Peruu i tradicionalno se koristi za poboljšanje plodnosti i seksualne funkcije. Maca se može naći u prahu ili kapsulama.

Prije uzimanja bilo kojeg prirodnog lijeka, uvijek se savjetujte s liječnikom ili stručnjakom za zdravlje kako bi se osiguralo da nema interakcija s drugim lijekovima ili kontraindikacija.

Postoji nekoliko stvari koje mogu pomoći u poboljšanju potencije:

Zdrava prehrana: Jedna od najvažnijih stvari za poboljšanje potencije je zdrava prehrana. To znači da treba izbjegavati hranu bogatu masnoćama i šećerima te se usredotočiti na hranu koja je bogata vlaknima, proteinima, vitaminima i mineralima. Preporučuje se uključiti u prehranu namirnice kao što su riba, orašasti plodovi, voće i povrće.

Vježbanje: Redovita tjelesna aktivnost može pomoći u poboljšanju protoka krvi i povećanju razine testosterona, što može pomoći u poboljšanju potencije. Preporučuje se izbjegavanje sjedilačkog načina života i vježbanje najmanje 30 minuta dnevno, pet dana u tjednu.

Smanjenje stresa: Stres može imati negativan utjecaj na seksualnu funkciju. Važno je pronaći načine za smanjenje stresa, kao što su meditacija, joga, duboko disanje ili opuštajuće aktivnosti poput šetnje u prirodi.

Održavanje zdrave težine: Prekomjerna tjelesna težina može dovesti do povećanja razine estrogena i smanjenja razine testosterona, što može utjecati na seksualnu funkciju. Održavanje zdrave tjelesne težine može pomoći u poboljšanju potencije.

Redoviti medicinski pregledi: Važno je redovito provjeravati svoje zdravlje, uključujući i pregled kod urologa. Problemi poput dijabetesa, kardiovaskularnih bolesti i drugih zdravstvenih problema mogu utjecati na seksualnu funkciju, stoga je važno prepoznati i liječiti takve probleme što je ranije moguće.

Napomena: Prije poduzimanja bilo kakvih mjera za poboljšanje potencije, uvijek se savjetujte s liječnikom kako bi se utvrdilo postoji li neki specifičan zdravstveni problem koji bi mogao utjecati na vašu seksualnu funkciju.

Ako imate problema s potencijom, važno je da se obratite liječniku kako biste utvrdili uzrok problema. Liječnik će obaviti pregled i može naručiti dodatne pretrage kako bi utvrdio uzrok problema.

Neki od koraka koje možete poduzeti u tom smjeru su:

Razgovor sa liječnikom: Obratite se svom liječniku opće prakse ili urologu i razgovarajte o problemima s potencijom. Liječnik će vas pitati o vašim simptomima i povijesti bolesti te može naručiti testove kako bi utvrdio uzrok problema.

Pridržavajte se zdravog načina života: Kao što smo već spomenuli, zdrav način života može pomoći u poboljšanju potencije. Pridržavajte se zdrave prehrane, vježbajte redovito i smanjite stres.

Uzmite u obzir promjene u načinu života: Ako pušite, pijete ili koristite droge, važno je da razmislite o prestanku tih navika. Ove navike mogu negativno utjecati na potenciju.

Uzmite u obzir lijekove koje uzimate: Određeni lijekovi, poput antidepresiva i lijekova za krvni tlak, mogu utjecati na potenciju. Razgovarajte sa svojim liječnikom o mogućnosti promjene lijekova ili doziranja.

Razmotrite terapiju: Postoje različite terapije za poboljšanje potencije, poput oralnih lijekova, injekcija, vakuumskih pumpi ili kirurških zahvata. Važno je da razgovarate sa svojim liječnikom o najboljoj opciji za vas.

U svakom slučaju, važno je da ne zanemarujete probleme s potencijom, jer se mogu pogoršati s vremenom i imati negativan utjecaj na vaše mentalno i fizičko zdravlje.

Ako imate problema s potencijom, možda ćete se osjećati frustrirano i osjećati da ne ispunjavate očekivanja vaše partnerice. Razgovor sa svojom partnericom može biti koristan kako biste zajedno radili na rješavanju problema i poboljšali vašu seksualnu intimnost.

Evo nekoliko savjeta za razgovor sa svojom partnericom:

Budite otvoreni i iskreni: Razgovor o problemima s potencijom može biti neugodan, ali važno je da budete otvoreni i iskreni prema svojoj partnerici. Recite joj kako se osjećate i da radite na rješavanju problema.

Pokušajte se ne osjećati sramote: Problemi s potencijom nisu rijetki i ne znače da ste neuspješni u seksualnom životu. Mnogi muškarci se susreću s tim problemom, pa se nemojte osjećati sramote.

Objasnite uzrok problema: Objasnite svojoj partnerici da problem može biti uzrokovan različitim faktorima, poput stresa, anksioznosti ili fizičkih problema.

Razmislite o drugim načinima intimnosti: Ako imate problema s potencijom, razmislite o drugim načinima intimnosti koje možete podijeliti s vašom partnericom, poput oralnog seksa ili dodirivanja.

Razgovarajte o terapijama: Razgovarajte sa svojim liječnikom o mogućim terapijama koje vam mogu pomoći u rješavanju problema s potencijom. Možda će vam biti potrebni lijekovi, terapija ili promjene u načinu života.

Budite strpljivi: Rješavanje problema s potencijom može biti dug proces. Budite strpljivi i radite na tome zajedno sa svojom partnericom kako bi poboljšali svoju seksualnu intimnost i općenito svoj odnos.

U svakom slučaju, važno je da razgovarate sa svojom partnericom kako biste zajedno radili na rješavanju problema s potencijom. To može ojačati vaš odnos i poboljšati vašu seksualnu intimnost.

10 najboljih prirodnih lijekova za poboljšanje potencije:

Đumbir: Đumbir se tradicionalno koristi kao afrodizijak i ima protuupalna svojstva koja mogu pomoći u povećanju protoka krvi u penisu. Možete dodati svježi đumbir u svoju prehranu ili ga konzumirati kao čaj.

Češnjak: Češnjak može pomoći u poboljšanju protoka krvi i potencije. Možete ga dodati u svoju prehranu ili uzeti kao dodatak prehrani.

Cink: Cink je mineral koji može pomoći u poboljšanju proizvodnje testosterona i potencije. Možete ga pronaći u hrani kao što su školjke, orašasti plodovi i sjemenke, ili ga uzeti kao dodatak prehrani.

L-arginin: L-arginin je aminokiselina koja se pretvara u dušikov oksid u tijelu, što može pomoći u opuštanju krvnih žila i poboljšanju protoka krvi. Možete ga uzeti kao dodatak prehrani.

Ginseng: Ginseng se tradicionalno koristi kao afrodizijak i može pomoći u poboljšanju potencije. Možete ga konzumirati u obliku čaja, dodatka prehrani ili kao dodatak hrani.

Ashwagandha: Ashwagandha se koristi u ajurvedskoj medicini za poboljšanje potencije. Možete ga uzeti kao dodatak prehrani.

Yohimbe: Yohimbe se dobiva iz kore afričkog stabla i koristi se kao prirodni afrodizijak. Međutim, treba biti oprezan kod korištenja ovog prirodnog lijeka, jer može izazvati nuspojave poput povišenog krvnog tlaka i nervoze.

Tribulus terrestris: Tribulus terrestris je biljka koja se koristi za poboljšanje muške potencije. Možete ga uzeti kao dodatak prehrani.

Ginkgo biloba: Ginkgo biloba može pomoći u poboljšanju protoka krvi i potencije. Možete ga uzeti kao dodatak prehrani.

Vježbe: Redovito vježbanje može poboljšati protok krvi i pomoći u poboljšanju potencije. Vježbe koje su dobre za poboljšanje potencije uključuju kardiovaskularne vježbe poput trčanja, plivanja i biciklizma, kao i vježbe koje jačaju mišiće zdjelice poput kegela vježbi.

Afrička šljiva

Afrička šljiva, poznata i kao Umeboshi šljiva, je vrsta voća koja se često koristi u tradicionalnoj kineskoj medicini i japanskoj kuhinji. Afrička šljiva se koristi kao prirodni lijek za poboljšanje potencije, a smatra se da ima pozitivan učinak na cirkulaciju krvi i hormonalnu ravnotežu.

Afrička šljiva sadrži flavonoide i antocijane, koji su antioksidansi i imaju protuupalna svojstva. Također sadrži minerale poput kalija, magnezija i željeza, koji su važni za zdravlje srca i krvnih žila.

Prema nekim istraživanjima, konzumiranje Afričke šljive može poboljšati protok krvi i pomoći u poboljšanju erektilne funkcije. Međutim, potrebna su daljnja istraživanja kako bi se potvrdili ovi učinci i razumjelo kako točno Afrička šljiva utječe na potenciju.

Afrička šljiva se može jesti svježa, sušena ili u obliku tinktura i dodataka prehrani. Prije korištenja Afričke šljive kao prirodnog lijeka za poboljšanje potencije, preporučuje se konzultirati se sa zdravstvenim stručnjakom kako bi se osigurala sigurnost i učinkovitost.

Nakon koliko vremena djeluje afrička šljiva

Kao i kod većine prirodnih lijekova, vrijeme djelovanja Afričke šljive može varirati od osobe do osobe i ovisi o mnogim faktorima. Neki ljudi mogu primijetiti učinke unutar nekoliko sati ili dana, dok drugi možda neće vidjeti učinke sve dok ne prođe nekoliko tjedana.

Kada je riječ o upotrebi Afričke šljive za poboljšanje potencije, važno je shvatiti da nije riječ o trenutnom rješenju. Uzimanje ovog prirodnog lijeka može biti korisno za dugoročno poboljšanje cirkulacije krvi i hormonske ravnoteže, što može dovesti do poboljšane erektilne funkcije.

Važno je napomenuti da se Afrička šljiva ne smije koristiti kao zamjena za medicinsku terapiju, posebno ako imate ozbiljan problem sa erektilnom disfunkcijom ili drugim zdravstvenim problemima. Prije upotrebe bilo kojeg prirodnog lijeka, uvijek se preporučuje konzultacija sa zdravstvenim stručnjakom kako bi se osigurala sigurnost i učinkovitost.

ZAŠTO SE MUŠKARCU SPUSTI TOKOM SEXA?

Najveća muški strah, nesreća i sramota je gubitak potencije i rijetko kojem muškarcu se to desi odjedanput, preko noći, bez najave. Obično počne sitnim smetnjama i omaškama u krevetu, koje mnogi muškarci ni ne shvate ozbiljno. U povremene smetnje koje vode u impotenciju spada i pucanje erkcije tijekom seksualnog odnosa. 

Trebat ćete preispitati neke stvari u vašem životu, neke navike, a možda i posjetiti doktora da bi došli do konačnog uzroka pucanja erekcije tijekom seksualnog odnosa. Zašto se muškarcu spusti tokom sexa, možda neki dobar preparat za potenciju riješi problem, ali to ne znači da trebate pokušati doći do uzroka, trebate, jer se erektilna disfunkcija može opet iznenada pojaviti i zabrinuti vas.

Jedan od najčešćih razloga za impotenciju kao i za efekt. disfunkciju je hormonalna neravnoteža, pa muškarcima kojima se nekoliko puta zaredom dogodi da ‘zaštekaju’ preporučuje da provjere nivo testosterona.

Ako ste s voljenom ženom i ipak doživite fijasko tijekom seksualnog odnosa, razmislite, jeste li je možda prevarili pa vas blokira osjećaj krivnje ili možda sumnjate u njezinu vjernost i odanost, pa vas te sumnje ubijaju, ali ubijaju i vašu potenciju.

Na čovjekovo seksualno funkcioniranje utječu brojni razlozi: tjelesni, psihološki, kulturološki, odnosni. Poznato je da različite tjelesne bolesti mogu uzrokovati seksualne probleme, npr. povišen krvni tlak, šećerna bolest, bolesti štitnjače, kao i niz drugih bolesti povećavaju rizik od erektilne disfunkcije kod muškaraca, odgođene ejakulacije, katkad i prijevremene ejakulacije (npr. hipertiroidizam).

Ljubav

Muškarci koji tijekom odnosa (a to je češće s novom partnericom, koju još ne doživljavaju kao sigurnu i uz koju su anksiozni) više razmišljaju o tome hoće li održati erekciju, je li njihova erekcija sada dovoljne čvrstoće, hoće li se “osramotiti” i slično, umjesto da razmišljaju o uzbuđenju, o svemu onome u seksualnom odnosu što im je ugodno i što im može povećati seksualni užitak, obično imaju više seksualnih problema, posebice s erekcijom.

Problemi s erekcijom češće se zbivaju u novoj vezi, u vezi u kojoj se muškarac ne osjeća sigurno, u vezi u kojoj je partnerica kritizirajuća kad se dogodi gubitak erekcije. Katkad muškarci dožive gubitke erekcije u trenutku kad veza postane ozbiljna i kad se očekuje da počnu živjeti zajedno ili kad se planira brak ili pak dijete, ako nisu posve sigurni (svjesno ili nesvjesno) žele li ući u ovakvu obvezujuću vezu.

Cilj uspješnog seksualnog funkcioniranja nije samo postizanje čvrste erekcije, seks je puno više od puke erekcije i ejakulacije i uključuje i osjećaje ljubavi, ljubomore, anksioznosti, straha, užitka, iščekivanja, slike o tijelu sebe i partnera/ice i mnoštvo drugih misli i osjećaja.

Kako anksioznost dovodi do erektilne disfunkcije?

Anksioznost je neprijatelj erekcije broj jedan. Zašto?

Anksioznost je prije svega intenzivan afekat a svaka preintenzivna pobuđenost bilo pozitivna (kao na primjer: euforičnost) bilo negativna (na primer: anksioznost, bijes i sl.) može privremeno poremetiti erekciju i onemogućiti seksualno uzbuđenje i kod muškaraca i kod žena. Kada smo anksiozni (ili doživljamo neki drugi intenzivni afekat) dolazi do kontracije mišića i krvnih sudova kao i povlačenja krvi sa periferije organizma (odande gde nam je ona baš potrebna kada želimo da se seksualno uzbudimo).

Bez krvi na periferiji nema erekcije. Krvni sudovi će se raširiti, mišići opustiti jedno kada se mi sami opustimo. Dakle, problem je u centrali (u našem umu) a ne u tijelu.

Predispozicija da uživamo u seksu je urođena ali uživanje u seksu je nešto što se uči. Kao što se rađamo sa predispozicijom da hodamo, prohodamo tek posle dugog procesa učenje i padanja. Najgora stvar koju možete da uradite sebi je da mislite da sve znate i na taj način onemogućite sebe da napredujete. Zato budite spremni da učite i da se menjate. Svako novo iskustvo može obogatiti vaš seksualni život ako vi to želite.

Preskakanje predigre i žurba

Mnogi muškarci često preskaču ili skraćuju predigru. To je isto jedan od pokazatelja nedovoljnog seksualnog iskustva. Predigra je veoma važna. Ona služi da se partneri opuste i pojačaju seksualnu uzbuđenost kako bi seksualni odnos bio dobar.

Nenaviknutost na korišćenje kondoma

Momci, mlađi muškarci (ili starija gospoda) koji iz nekog razloga nisu dugo (ili nikada) koristili kondom mogu imati poteškoća sa erekcijom. Neke statistike pokazuju da čak 60% muškaraca može izgubiti erekciju u momentu kada stavljaju kondom.

Težnja da se kroz seks fascinira partnerka

Neki muškarci koji se ne osećaju sigurno u svojoj muškoj ulozi, nastoje da kompenzuje neke svoje lične nedostatke ili  jednostavno nemaju dovoljno seksualnog iskustva pa teže da se samodokazuju kroz seks. Ovo je jedna od najlošijih strategija. Prvo seks nije polje za samodokazivanje i kompenzaciju već polje za uživanje, ljubav, produbljivanje intimnosti i radosti zajedničkog života.

Forsiranje sebe ili partnerke da se ima seksualni odnos

Seks se ne može forsirati. Kao što ne možete sebe naterati da se opustite, isto tako ne možete sebe naterati da uživate u seksu. Čemu forsiranje? Neki muškarci forsiraju seks zato što im seks predstavlja način da isprazne stres i telesnu napetost. Njima nije uvek do seksa već do pražnjenja napetosti.

Lijekovi i tehnike

Prijevremena ejakulacija također se može liječiti lijekovima. Lijek se može koristiti i u obliku kreme koja se maže na penis prije odnosa. Postoje i određene tehnike (npr. tehnika stani-kreni i stiska) kojima se muškarac može naučiti da prepozna i odgodi trenutak ejakulacije.

Kod muškaraca koji imaju i erektilnu disfunkciju i prijevremenu ejakulaciju važno je naglasiti da je zabranjena istodobna primjena lijekova za liječenje erektilne disfunkcije i lijekova za prijevremenu ejakulaciju , jer oba dovode do vazodilatacije i pada krvnog tlaka pa su opisani i gubici svijesti kod njihove istodobne primjene.

No, s druge strane, većini muškaraca s obje ove smetnje može se pomoći, ali tako da se prvo rješava jedan, a zatim drugi problem.

SNAGA I VITALNOST MUŠKARCA – ŠTO NAKON ČETRDESETE

Suočavanje s promjenama

Suvremen način života nudi brojne prednosti civilizacijskog napretka, no ubrzan životni tempo, onečišćen okoliš, povećani zahtjevi na radnome mjestu te obiteljske obveze uzrokuju često ono što nazivamo stresom. Na takvu situaciju vezuju se nepravilna prehrana, premalo odmora, ali i premalo kretanja, što izaziva ubrzano starenje i promjene koje bitno smanjuju kvalitetu života.

Moderan muškarac često je izložen prevelikim zahtjevima i pritiscima, kako na radnome mjestu tako u privatnom životu. Sve to dovodi do potrebe povećanja sposobnosti organizma da se prilagođava negativnim utjecajima kojima je izložen, uz istodobno ublažavanje promjena koje u organizmu izaziva proces starenja.

Muški organizam već se nakon 40. godine suočava s promjenama što ih uzrokuje poremećen hormonski status, koji uz stresan način života dovodi do različitih vegetativnih i psihičkih smetnji. Nakon 40. godine naglo pada izlučivanje muškog hormona testosterona i androsterona, javljaju se nervoza, nesanica i iscrpljenost, česti su problemi s prostatom i seksualne teškoće.

Prostata je muška spolna žlijezda koja pomoću aktivnih tvari u sekretu koji izlučuje održava pokretljivost spermija, omogućuje njihovo preživljavanje i štiti muški reproduktivni sustav od infekcije. Najodgovornija je za hormonalnu ravnotežu muškog organizma. Najčešći je problem dobroćudno povećanje prostate (benigna hiperplazija ili adenom prostate), čiji su simptomi učestalo i otežano mokrenje, tanak i isprekidan mokraćni mlaz, nedovoljno pražnjenje mjehura, noćno mokrenje, a mogu se javiti i bolovi u donjem dijelu trbuha. Smatra se da osmorica od deset muškaraca starijih od 40 godine pokazuje neki od problema povećane prostate.

Zbog štetnih utjecaja iz okoline i stresa te psihičkih činitelja koji se javljaju zbog poremećenih hormonalnih i vegetativnih funkcija, često se javljaju problemi potencije i orgazma. Uz to, moderna odjeća, uskoga kroja i od tkanina koje ne propuštaju zrak, povisuje temperaturu u testisima i tako nepovoljno utječe na kvalitetu spermija. Krajnje posljedice udružena djelovanja svih nabrojenih činitelja su nezadovoljavajući seksualni život i nesuglasice s partnericom.

Eliksiri iz prirode

Čovjek je već davno shvatio da uzimanjem određenih dijelova nekih biljaka i životinjskih produkata može učinkovito ublažiti takve tegobe. Moderna farmaceutska industrija prihvatila je dugogodišnja iskustva liječenja biljkama i oblikovala ih u prikladne dijetetske pripravke koji dugotrajnijim uzimanjem djelotvorno ublažavaju probleme modernog muškarca u zrelijim godinama i pomažu održavanju vitalnosti organizma.

Ekstrakt  bundevinih  koštica – često se primjenjuje kao pomoć u održavanju hormonalnog statusa muškarca. Poznato je da sadrže biološki aktivne fitosterole koji djeluju na prostatu tako što pomažu regulaciji hormonskog statusa i pravilnom radu mokraćnog sustava. Zbog dokazanog djelovanja na poboljšanje fizioloških funkcija prostate i mokraćnog mjehura, njihov ekstrakt primjenjuje se kod poremećaja u funkciji prostate i mokraćnih putova. Redovitim uzimanjem ublažava tegobe učestalog mokrenja, jača mišićni tonus te tako normalizira pražnjenje mokraćnog mjehura.

Zahvaljujući polinezasićenim masnim kiselinama, ekstrakt bundevinih koštica snižava razinu kolesterola u krvi i sprječava razvoj ateroskleroze te na taj način dodatno sudjeluje u zaštiti od srčanog infarkta i moždanog udara. Vitamin E i selen, koji se također nalaze u bundevinim košticama, poznati su antioksidansi koji štite od ubrzana starenja organizma.

Matična mliječ –  Ovaj pčelinji proizvod, koji se oduvijek smatrao eliksirom mladosti, također spada u osobito vrijedne tvari. Bogat je brojnim sastojcima (ugljikohidrati, masti, masne kiseline, bjelančevine, aminokiseline, vitamini, minerali, elementi u tragovima te tvari slične hormonima – npr. auksin i biopterin). Matična mliječ povećava potrošnju kisika u tkivima i stimulira stanični metabolizam. Dokazano je i njezino antibakterijsko, antibiotsko i baktericidno djelovanje. Rezultati kliničkih ispitivanja pokazali su i povećanje potencije, a do znatnog poboljšanja spermiograma došlo je u čak 55,3 posto slučajeva. Autori smatraju da do tako povoljnih rezultata dolazi zbog toga što su za produkciju spermija i njihov transport potrebne slične tvari kao i za nastanak peludi.

Cvjetni  prah ili pelud – Zbog svog složenog sastava važan je za izgradnju, rast, funkciju i regeneraciju cjelokupnog organizma. Bogat je vitaminima (provitamin A, vitamini B skupine, vitamini C, D i E), rutinom, mineralnim tvarima, elementima u tragovima, enzimima (koji aktiviraju stanično disanje) i bjelančevinama. Sadrži još masne kiseline i aminokiseline te antibakterijske tvari. Također, pelud sadržava androgene i estrogene tvari kao što su flavonoidi i fitosterini, koji igraju važnu ulogu u seksualnim funkcijama.

Biljne i hormonima slične tvari u peludu pozitivno djeluju na hormonalni status muškaraca. Kliničko ispitivanje dokazalo je da se nakon terapije peludom kakvoća muškog spermija znatno poboljšala, često se vraćaju snažna potencija i osjećaj uživanja u ljubavi.

Pčelinji  kruh –  Ova smjesa peludi različita izvoda često se spominje u skupini pčelinjih proizvoda. Pčelinji kruh bogat je monosaharidima, vitaminom K i enzimima, tvarima koje igraju važnu ulogu u uravnoteženom staničnom metabolizmu.

Ginseng – To je biljka koja je izvanredan adaptogen, tj. poboljšava prilagodbu organizma na razne unutarnje poremećaje i vanjske, štetne utjecaje. Korijen ginsenga (Ginseng Radix) primjenjuje se kao sredstvo za profilaksu mnogih bolesti i negativnih utjecaja okoliša i suvremenog načina života. Klinička ispitivanja pokazuju da ginseng jača imunosni sustavdjeluje stimulirajuće na kardiovaskularni sustavpotpomaže regulaciju krvnog tlakapovisuje energetski status stimulacijom staničnog metabolizmaaktivira mentalne funkcije povećanjem sposobnosti koncentracije i pamćenja te da pozitivno djeluje kod metaboličkih poremećaja kao što su povišen šećer u krvi i kolesterol.

Poticajno djelovanje na funkcioniranje cjelokupnog organizma osobito je dragocjeno kod bolesnika oboljelih od raka koji su na kemoterapiji te u bolesnika koji se oporavljaju nakon operativnog zahvata. Ginseng skraćuje vrijeme potrebno za fizički i psihički odmor nakon napornog rada ili aktivnosti. Stimulacijom i jačanjem cijelog organizma dolazi i do poboljšanja seksualnih funkcija, što potvrđuju dokazi o boljoj pokretljivosti i produljenom životu spermija.

Redovitom primjenom djelotvornih tvari biljnog i životinjskog podrijetla svaki moderan, aktivan muškarac može pridonijeti vitalnosti organizma, poboljšati radne i seksualne sposobnosti te podići cjelokupnu kvalitetu vlastitog života.

Izvor: www.vasezdravlje.com