loading

Category: Za prave muškarce

 • Home
 • Category: Za prave muškarce

GDJE SE PODNOSI ZAHTJEV ZA RAZVOD BRAKA

Postupak za razvod braka regulisan je porodičnim zakonodavstvom, a procedura zavisi o entitetu u kojem se podnosi zahtjev (RS ili Federacija B i H) te lokalnim sudskim pravilima.

U Bosni i Hercegovini, zahtjev za razvod braka obično se podnosi nadležnom sudu.

Evo općih koraka za podnošenje zahtjeva za razvod braka u Bosni i Hercegovini:

 1. Priprema dokumentacije: Pripremite sve potrebne dokumente, uključujući vjenčani list, identifikacijske dokumente, dokaze o imovini i slično.
 2. Podnošenje zahtjeva: Zahtjev za razvod braka podnosi se nadležnom sudu. Mjesto podnošenja zahtjeva može varirati ovisno o lokaciji vašeg prebivališta.
 3. Sudski proces: Nakon podnošenja zahtjeva, slijedi sudski proces koji uključuje saslušanja, pregovore o podjeli imovine i skrbništva nad djecom (ako je primjenjivo).
 4. Okončanje braka: Kada sud donese odluku o razvodu, brak će biti zvanično okončan. U nekim slučajevima može biti potrebno sačekati određeni period prije nego što razvod postane konačan.

U Bosni i Hercegovini, zahtjev za razvod braka obično se podnosi nadležnom sudu. Postupak za razvod braka reguliran je porodičnim zakonodavstvom, a procedura može varirati ovisno o entitetu u kojem se podnosi zahtjev (Republika Srpska ili Federacija Bosne i Hercegovine) te lokalnim sudskim pravilima.

1. Priprema Dokumentacije

Prije podnošenja zahtjeva za razvod braka, potrebno je pripremiti određene dokumente. To uključuje:

 • Vjenčani list: Dokaz o zakonitosti braka.
 • Identifikacijski dokumenti: Lične karte ili putne isprave supružnika.
 • Dokazi o Imovini: Dokumenti koji potvrđuju imovinsko stanje supružnika, kao što su izvodi iz katastra ili bankovni izvodi.

2. Podnošenje Zahtjeva

Zahtjev za razvod braka podnosi se nadležnom sudu. Mjesto podnošenja zahtjeva može varirati ovisno o lokaciji vašeg prebivališta. U Republici Srpskoj to može biti Opštinski sud, dok u Federaciji Bosne i Hercegovine to može biti Kantonalni sud ili Općinski sud, u zavisnosti od vaše lokacije.

3. Sudski Proces

Nakon podnošenja zahtjeva, slijedi sudski proces koji uključuje saslušanja, pregovore o podjeli imovine i skrbništva nad djecom (ako je primjenjivo). Advokat može biti od pomoći u ovom procesu, posebno ako postoje sporovi oko imovine ili skrbništva nad djecom.

4. Okončanje Braka

Kada sud donese odluku o razvodu, brak će biti zvanično okončan. U nekim slučajevima može biti potrebno sačekati određeni period prije nego što razvod postane konačan.

Za više informacija o postupku razvoda braka u Bosni i Hercegovini, možete posjetiti web stranice nadležnih sudova ili pravosudnih institucija:


Ovi linkovi pružaju dodatne informacije o sudovima i pravosudnim institucijama u Bosni i Hercegovini, što može biti korisno za one koji žele podnijeti zahtjev za razvod braka. Za više specifičnih informacija i pravne savjete, preporučujemo da se posavjetujete sa lokalnim advokatom.

www.muski.ba

KAKO SMANJITI KOLESTEROL U 26 DANA PRIRODNO SIGURNO I LAKO

Visok nivo holesterola može povećati rizik od srčanih oboljenja i drugih zdravstvenih problema. Srećom, postoje prirodni načini da smanjite holesterol na siguran i efikasan način.

Znaci Povišenih Masnoća u Krvi:

Povišene masnoće u krvi često nemaju očite simptome, pa se često otkriju tokom rutinskih zdravstvenih pregleda. Međutim, neki od znakova i simptoma koji mogu ukazivati na povećane masnoće u krvi uključuju:

Xanthelasma: Ovo su žućkasti naslage masnoća ispod kože, obično oko očiju.

– Arcus Senilis: Bijeli ili sivkasti prsten oko irisa oka.

– Bol u Grudima: Povišene masnoće u krvi mogu povećati rizik od srčanih bolesti, što može dovesti do angine (bol u grudima).

Bol u Nogama: Povećane masnoće u krvi mogu dovesti do smanjenja protoka krvi u nogama, što može uzrokovati bol i nelagodnost.

– Povećani Rizik od Srčanog i Moždanog Udara: Visoki nivoi masnoća u krvi mogu povećati rizik od srčanog i moždanog udara.

– Povišen Krvni Pritisak: Povećane masnoće u krvi mogu utjecati na krvne sudove, što može dovesti do povišenog krvnog pritiska.

Zašto je Smanjenje Kolesterola Važno

Plan Smanjenja Kolesterola u 26 Dana

Dan 1-7: Promjena Prehrambenih Navika

Prva sedmica fokusirana je na promjene u ishrani. Konzumirajte više voća, povrća, integralnih žitarica i ribe bogate omega-3 masnim kiselinama. Smanjite unos zasićenih masti i šećera. Koristite maslinovo ulje umjesto masti životinjskog porijekla.

Dan 8-14: Povećanje Fizičke Aktivnosti

U drugoj sedmici, fokusirajte se na redovnu fizičku aktivnost. Hodanje, vožnja bicikla ili plivanje su odlične opcije. Ovo će pomoći u smanjenju holesterola i poboljšanju cjelokupnog zdravlja.

Dan 15-21: Dodavanje Prirodnih Suplemenata

Treća sedmica je vrijeme da se dodaju prirodni suplementi koji podržavaju zdravlje srca. Omega-3 dodaci, crni čaj i češnjak su samo neki od prirodnih dodataka koji mogu pomoći u smanjenju holesterola.

Dan 22-26: Redovni Pregledi i Praćenje Napretka

Zadnjih pet dana posvetite praćenju napretka. Redovni pregledi kod ljekara omogućit će vam da pratite svoje zdravlje i provjerite da li su promjene u ishrani i načinu života imale pozitivan uticaj na nivo holesterola.

Savjeti za Efikasno Smanjenje Kolesterola

 • Hidratacija: Pijte dovoljno vode svaki dan.
 • Smanjenje Stresa: Izbjegavajte stresne situacije koliko god je to moguće.
 • Odmor: Osigurajte dovoljno sna svake noći.
 • Društvena Podrška: Razgovarajte sa prijateljima ili porodicom o svojim ciljevima.

Ishrana za Smanjenje Kolesterola

Za smanjenje holesterola, fokusirajte se na ishranu koja obiluje voćem, povrćem, orašastim plodovima i žitaricama. Povrće poput brokolija, špinata i kelja bogato je vlaknima i antioksidansima koji mogu pomoći u smanjenju holesterola. Također, dodavanje ribe bogate omega-3 masnim kiselinama, kao što su losos i skuša, važan je korak u smanjenju holesterola.

Povišene masnoće u krvi su ozbiljan zdravstveni problem koji može povećati rizik od srčanih bolesti i drugih kardiovaskularnih problema. Promjene u načinu života, poput zdrave ishrane, redovne tjelesne aktivnosti i gubitka tjelesne težine, mogu pomoći u smanjenju masnoća u krvi. Međutim, uvijek je važno konsultirati se s kvalificiranim zdravstvenim stručnjakom kako biste dobili dijagnozu i odgovarajući tretman.

www.muski.ba

Može vas zanimati:

LIPIDOEX – kapi za MASNOĆU – namijenjene su osobama s povišenim masnoćama u krvi (holesterol, trigliceridi), ali i osobama koje imaju normalnu razinu lipida u krvi za zaštitu krvnih žila i prevenciju arteroskleroze – možete naručiti klikom >>> OVDJE

GDJE PRONAĆI BROJ RAČUNA NA KARTICI

Pronalaženje broja računa na kartici može se činiti kao zbunjujuća zadaća, pogotovo ako se ne snalazite u svijetu financija. No, ne brinite! Ovaj vodič iz 2024 će Vam korak po korak objasniti gdje možete pronaći ovaj važan broj, bez stresa i frustracije.

Broj računa na kartici – Vaša putanja do lakšeg plaćanja

Broj računa na samoj kartici:

 • Debitne kartice: Pregledajte prednju stranu kartice. Broj računa se obično nalazi ispod imena vlasnika, u obliku niza brojeva.
 • Kreditne kartice: Broj računa se može nalaziti na prednjoj ili stražnjoj strani kartice, ovisno o izdavaocu. Provjerite ispod imena vlasnika, kao i na donjem dijelu kartice.

Primjer: 1234-5678-9012-3456

2. Internet bankarstvo:

 • Prijavite se na online platformu Vaše banke.
 • Pronađite dio posvećen karticama.
 • Odaberite karticu za koju želite pronaći broj računa.
 • Pregledajte detalje kartice – broj računa će biti jasno označen.

3. Mobilna aplikacija banke:

 • Preuzmite i instalirajte mobilnu aplikaciju Vaše banke.
 • Prijavite se u aplikaciju.
 • Pronađite sekciju za upravljanje karticama.
 • Odaberite karticu i istražite njene detalje. Broj računa će biti dostupan u ovoj sekciji.

4. U izvještaju o kartici:

 • Redovito provjeravajte mjesečne izvještaje o Vašim karticama koje primate od banke.
 • Broj računa će biti ispisan na izvještaju, uz ostale relevantne informacije o Vašoj kartici.

5. Bankovna poslovnica:

 • Ukoliko Vam ni jedna od gore navedenih opcija ne odgovara, možete se obratiti bankovnoj poslovnici.
 • Donesite Vašu karticu i zatražite od bankovnog djelatnika da Vam pomogne u pronalaženju broja računa.

Dodatne napomene:

 • Broj računa na kartici se sastoji od niza brojeva koji identificira Vaš račun kod banke.
 • Ne smije se miješati s brojem kartice, koji se također sastoji od niza brojeva, ali služi za identifikaciju same kartice.
 • Broj računa Vam je potreban za plaćanje računa preko interneta, kao i za uplatu novca na Vaš račun.

Savjeti:

 • Zapamtite broj Vašeg računa ili ga zapišite na sigurno mjesto.
 • Uvijek imajte pri ruci Vašu karticu i broj računa kada vršite online plaćanja.
 • Ukoliko imate bilo kakvih poteškoća u pronalaženju broja računa, obratite se korisničkoj podršci Vaše banke.

Nadam se da Vam je ovaj vodič bio koristan i da ste uspješno pronašli broj računa na Vašoj kartici!

Dodatne informacije:

 • Na web stranicama banaka možete pronaći detaljne upute o pronalaženju broja računa na kartici – www.raiffaisenbank.ba
 • Video tutorijali su također dostupni online i mogu Vam pružiti vizualnu demonstraciju procesa.

www.muski.ba

KAKO PROVJERITI KAZNE U BIH

U Bosni i Hercegovini, kazne za prekršaje mogu se provjeriti na nekoliko načina. Najjednostavniji način je putem web stranice Agencije za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka (IDDEEA). Na web stranici IDDEEA, možete unijeti svoj JMBG i broj lične karte kako biste dobili uvid u sve kazne koje su protiv vas izrečene.

Drugi način za provjeru kazni je putem web stranice nadležnog organa koji je izrekao kaznu. Na primjer, ako ste dobili kaznu za saobraćajni prekršaj, možete je provjeriti na web stranici Ministarstva unutrašnjih poslova.

Konačno, kazne možete provjeriti i osobno, u nadležnom organu koji je izrekao kaznu.

Kako provjeriti kazne putem web stranice IDDEEA

Da biste provjerili kazne putem web stranice IDDEEA, slijedite ove korake:

 1. Idite na web stranicu IDDEEA: https://www.iddeea.gov.ba/
 2. Kliknite na karticu “E-Usluge”.
 3. Kliknite na vezu “Provjera statusa zahtjeva za lične dokumente”.
 4. Unesite svoj JMBG i broj lične karte.
 5. Kliknite na polje “Pretraži”.

Na stranici koja će se otvoriti, vidjet ćete sve kazne koje su protiv vas izrečene. Za svaku kaznu bit će navedeni sljedeći podaci:

 • Broj prekršajnog naloga
 • Datum i mjesto počinjenja prekršaja
 • Prekršaj koji je počinjen
 • Iznos kazne
 • Status plaćanja kazne

Kako provjeriti kazne preko mobilnog telefona

Ako želite da provjerite kazne preko mobilnog telefona, možete koristiti aplikaciju “IDDEEA”. Aplikacija je dostupna za Android i iOS uređaje.

Evo koraka kako da provjerite kazne preko mobilnog telefona:

 1. Instalirajte aplikaciju “IDDEEA” na svoj mobilni telefon.
 2. Otvorite aplikaciju.
 3. Unesite svoj JMBG u polje “JMBG”.
 4. Unesite sigurnosni kod koji se nalazi u slici.
 5. Kliknite na dugme “Provjeri”.

Ako imate neplaćene kazne, na ekranu će se prikazati sljedeće informacije:

 • Iznos kazne
 • Datum izdavanja prekršajnog naloga
 • Prekršajni organ koji je izdao prekršajni nalog
 • Status postupka

Kako provjeriti kazne putem web stranice nadležnog organa

Da biste provjerili kazne putem web stranice nadležnog organa, slijedite ove korake:

 1. Idite na web stranicu nadležnog organa.
 2. Pronađite odjeljak za provjeru kazni.
 3. Unesite svoje podatke, kao što su JMBG, broj lične karte ili registracijske oznake vozila.
 4. Kliknite na polje “Provjeri”.

Na stranici koja će se otvoriti, vidjet ćete sve kazne koje su protiv vas izrečene. Za svaku kaznu bit će navedeni sljedeći podaci:

 • Broj prekršajnog naloga
 • Datum i mjesto počinjenja prekršaja
 • Prekršaj koji je počinjen
 • Iznos kazne
 • Status plaćanja kazne

Kako provjeriti kazne lično

Da biste provjerili kazne lično, idite u nadležni organ koji je izrekao kaznu. Uz sebe ponesite ličnu kartu ili drugi identifikacijski dokument.

U nadležnom organu, recite službeniku da želite provjeriti kazne. Službenik će vam dati pristup bazi podataka kazni i omogućiti vam da sami provjerite sve kazne koje su protiv vas izrečene.

Provjera kazni u BiH je jednostavan postupak. Možete je obaviti putem web stranice IDDEEA, web stranice nadležnog organa ili lično.

Izvor: www.muški.ba

POSESIVNOST

Posesivnost je moćno osjećanje koje može biti i pozitivno i negativno. U zdravoj dozi, posesiva osoba može biti zaštitnička i odana. Međutim, kad posesivna osoba postane previše “kontrol” i prekomjerno zaštitnička, to može biti znak problema.

ŠTA JE POSESIVNA OSOBA?

Posesivnost: Kada ljubav postane opsesija

Possesivna osoba je osoba koja osjeća potrebu da kontrolira sve aspekte života svog partnera. To uključuje kontrolisanje toga s kim osoba provodi vrijeme, što osoba radi i gdje osoba ide. Posesivni ljudi često osjećaju ljubomoru i nesigurnost u vezi, i mogu postati ljutnja i nasilni ako osjećaju da se njihova kontrola izmiče kontroli.

ZNAKOVI DA STE U POSESIVNOJ VEZI

 • Partner želi da zna gdje ste i što radite u svakom trenutku.
 • Partner vas provjerava ili vam ne vjeruje kada kažete gdje ste bili ili što ste radili.
 • Partner vam ne dozvoljava da vidite prijatelje i porodicu.
 • Partner vam govori kako da se oblačite i kako da se ponašate.
 • Partner vas kontroliše finansijski.
 • Partner vam prijeti nasiljem ako ga/ju napustite.

KAKO SE NOSITI SA POSESVINOM OSOBOM

Ako ste u vezi s posesivikom osobom, važno je da postavite granice i zaštitite svoje mentalno i fizičko zdravlje. Evo nekoliko savjeta:

 • Razgovarajte sa partnerom o svom ponašanju. Objasnite kako njegovo/njezino ponašanje utiče na vas i da želite da se to promjeni.
 • Postavite granice. Recite partneru šta ste spremni tolerisati i što niste. Budite jasni i dosljedni u svojim granicama.
 • Tražite pomoć. Razgovarajte s prijateljem, članom porodice ili terapeutom. Oni vam mogu pružiti savjete i podršku.
 • Napustite vezu. Ako se partner ne želi promijeniti, možda je najbolje napustiti vezu.

KAKO PREPOZNATI POSESIVNOST?

Iako se mogu izgledati slatki i zabrinuti, njihovo ponašanje se može naglo promijeniti. Evo nekih znakova koji ukazuju na potencijalno posesinog partnera:

 • Kontrolno ponašanje: Stalno traženje izvještaja o lokaciji, provjeravanje telefona i računara, zabrana određenih aktivnosti ili određenih ljudi.
 • Izražena ljubomora: Bezrazložna ljubomora na prijatelje, porodicu i kolege, optužbe za nevjeru bez dokaza, pretjerano reagiranje na nevinu komunikaciju.
 • Socijalna izolacija: Partner vas potiče da napustite prijatelje i porodicu, nastoji da vas izolira od ljudi koji su vam dragi.
 • Manipulativno ponašanje: Krivnja, laži, prijetnje ili emocionalne manipulacije kako bi vas prisilili da uradite što oni žele.
 • Pretjerana pažnja: Početna veza može biti preplavljena pažnjom i romantikom, ali to može biti prijevara kako bi vas ubrzo zarobili u vezu.

KAKO SE ZAŠTITITI OD POSESIVNE OSOBE?

 • Postavite jasne granice: Od početka odnosa jasno postavite svoje granice i očekivanja. Ne dozvolite da se vaše granice krše.
 • Ne tolerirajte manipulativno ponašanje: Ne pristajajte na manipulacije, prijetnje i krivnju.
 • Održavajte svoju socijalnu mrežu: Nemojte dopustiti da vas partner izolira od prijatelja i porodice.
 • Ne bojte se raspravljati: Razgovarajte o svojim osjećajima i očekivan

www.muški.ba

KOLIKO KAFE SE SMIJE PRENIJETI PREKO GRANICE

Dozvoljeno je dvije kutije cigareta (40 kom) po osobi unijeti SA SOBOM U EU 1kg kafe, 1litru žestokog pića

Bliži nam se sezona godišnjih odmora, pa je dobro informisati se šta se smije i u kojim količinama prenijeti preko granice.

Roba u osobnoj prtljazi putnika podrazumijeva osobne stvari opravdano potrebne za putovanje i izbivanja izvan mjesta stalnoga boravišta kao što su obuća, odjeća, higijenske potrepštine, prijenosni elektronički uređaji (mobilni telefon, prijenosno računalo itd.) i sl., za osobnu uporabu putnika ili članova njegove obitelji, u razumnoj količini.

Da ponovimo jer dosta ljudi pita šta možemo ponijeti sa sobom preko granice❗

❌ Svježe meso ili suhomesnati proizvodi , mliječne proizvode, voće i povrće je zabranjeno uvozit ili tranzitirat preko vanjskih EU granica..!

KAFA PREKO GRANICE

Dozvoljeno je dvije kutije cigareta (40 kom) po osobi unijeti SA SOBOM U EU 1kg kafe, litru žestokog pića ❗

Možete ponijeti hrane i pića za usput, znači, npr sudžuk morate narezati pa naredat u sendvič a ne nosit vakumirano pakovanje!

Količinska ograničenja i zabrane uvoza hrane životinjskog podrijetla koju putnici u osobnoj prtljazi mogu unositi bez pregleda graničnog veterinarskog inspektora navedena su u tablici. Navedena ograničenja i zabrane odnose se i na i na male pošiljke robe koje se šalju fizičkim osobama (poštom ili kurirskom uslugom) i nisu namijenjene stavljanju na tržište.

meso, mlijeko i njihovi proizvodiNije dopušten unos
proizvodi ribarstva (uključujući svježu, sušenu, kuhanu, osoljenu ili dimljenu ribu i određene ljuskare ili mekušce poput kozica, rakova, neživih dagnji i neživih kamenica) pod uvjetom da je svježa riba eviscerirana (izvađena joj je utroba)20 kg po osobi
drugi proizvodi životinjskog podrijetla  (med, jaja, proizvodi od jaja, meso puževa, žablji kraci)2 kg po osobi
mlijeko u prahu za dojenčad, hrana za dojenčad i posebna hrana koja se koristi zbog medicinskih razloga2 kg po osobi
Hrana  za kućne ljubimce koja se koristi zbog zdravstvenih razloga uz uvjete da ne zahtijevaju držanje u hladnjaku prije otvaranja, da je riječ o komercijalno upakiranom proizvodu s jasnom oznakom proizvođača (proizvod ne smije biti pripremljen kod kuće) te pakiranje nije otvarano, osim ako se proizvod trenutačno koristi2 kg po osobi

Putnici iz trećih zemalja (npr. BiH, Srbija, Crna Gora, Albanija...) mogu u Hrvatsku unijeti do 2 kilograma mlijeka u prahu za novorođenčad i posebne hrane koja se koristi zbog medicinskih razloga te za unos hrane za kućne ljubimce koja se koristi zbog zdravstvenih razloga uz uslove da ne zahtijeva držanje u frižideru prije otvaranja.

Bez ograničenja ili u količini za ličnu upotrebu, svi putnici u Hrvatsku mogu unijeti hljeba, kolača, keksa, vafla i oblatni, dvopeka, tostiranog hljeba i sličnih prepečenih proizvoda s manje od 20 % prerađenih mliječnih proizvoda i proizvoda od jaja koji su trajni na sobnoj temperaturi.

Bez ograničenja se mogu unijeti i brojni drugi proizvodi poput čokolada i slatkiša s manje od 50 posto prerađenih mliječnih proizvoda i proizvoda od jaja, dodataka hrani pakovanih za krajnjeg potrošača koji sadržavaju manje količine (ukupno manje od 20 %) prerađenih proizvoda životinjskog porijekla, masline punjene ribom, tjestenina i rezanci, koncentrati supe i poboljšivači okusa.

Kad je u pitanju gorivo, u kanisterima smijete prevesti do 10 litara identičnog goriva onom koji se nalazi u vašem vozilu, dakle nema prevoza dizela ako vozite benzinca.

Lijekovi

Unošenje gotovih lijekova za lične potrebe putnika moguće je u količinama potrebnim najviše za liječenje do mjesec dana (uz uslov da su odobreni od nadležnih tijela zemlje proizvođača) i to uz posjedovanje odgovarajuće medicinske dokumentacije (prepisa istorije bolesti, potvrde ljekara).

Unošenje lijekova koji sadrže drogu, takođe za lične potrebe putnika, moguće je u količini potrebnoj za liječenje do najviše 5 dana, i to takođe uz posjedovanje medicinske dokumentacije, iz koje proizlazi neophodnost uzimanja odnosnoga lijeka. Ako se ipak odlučite kockati, znajte da vas mogu “opaliti po džepu” s kaznom koja može iznositi i do 100.000 kuna (oko 13.000 evra).

Konkretno, kada se određuje visina kazne bitno je šta i koliko toga ste pokušali prošvercovati.

Kompletan spisak možete pogledati OVDJE.

POSAO OD KUĆE ZA ŽENE

Rad od kuće je sve popularniji trend, posebno među ženama. Postoji mnogo razloga za to, uključujući fleksibilnost, ravnotežu između posla i privatnog života i mogućnost rada iz bilo kojeg mjesta.

Međutim, rad od kuće također ima neke izazove, kao što su izolacija i poteškoće u odvajanju posla od privatnog života.

Prednosti rada od kuće za žene

Rad od kuće nudi mnoge prednosti za žene, uključujući:

 • Fleksibilnost: Žene koje rade od kuće imaju više fleksibilnosti u pogledu radnog vremena i mjesta rada. To im može pomoći da usklade svoje poslovne i privatne obveze.
 • Ravnoteža između posla i privatnog života: Rad od kuće može pomoći ženama da postignu bolju ravnotežu između posla i privatnog života. To im može dati više vremena za obitelj, prijatelje i hobije.
 • Mogućnost rada iz bilo kojeg mjesta: Rad od kuće omogućuje ženama da rade iz bilo kojeg mjesta u svijetu. To im može dati više mogućnosti za putovanja i rad u različitim kulturama.

Izazovi rada od kuće za žene

Rad od kuće također ima neke izazove, uključujući:

 • Izolacija: Žene koje rade od kuće mogu se osjećati izolirano. To može dovesti do osjećaja usamljenosti i nedostatka podrške.
 • Odvajanje posla od privatnog života: Rad od kuće može biti teško odvojiti od privatnog života. To može dovesti do prekomjernog rada i stresa.

Kako prevladati izazove rada od kuće:

Evo nekoliko savjeta za uspješan rad od kuće za žene:

 • Uspostavite jasnu radnu rutinu: To će vam pomoći da ostanete organizirani i produktivni.
 • Odvažite posao od privatnog života: To će vam pomoći da izbjegnete prekomjerni rad i stres.
 • Osigurajte si podršku: Povežite se s drugim ženama koje rade od kuće. To će vam pomoći da se ne osjećate izolirano.

Zaključak

Rad od kuće može biti odlična opcija za žene koje traže fleksibilnost, ravnotežu između posla i privatnog života i mogućnost rada iz bilo kojeg mjesta. Međutim, važno je biti svjestan potencijalnih izazova i poduzeti korake za njihovo prevladavanje.

Dodatni savjeti

Evo nekoliko dodatnih savjeta za žene koje žele pronaći posao od kuće:

 • Razmislite o svojim interesima i vještinama: Koji su vam hobiji i talenti? Možete li ih pretvoriti u posao?
 • Istražite mogućnosti: Postoji mnogo različitih poslova koji se mogu obavljati od kuće. Istražite različite opcije i pronađite onu koja vam odgovara.
 • Izgradite svoj portfelj: Ako ste freelancer, važno je izgraditi svoj portfelj kako biste mogli pokazati svoj rad potencijalnim klijentima.
 • Postanite vidljivi: Budite aktivni na društvenim mrežama i drugim platformama kako biste se povezali s potencijalnim klijentima.

www.muski.ba

Šta je lubrikant i kako se koristi?

Lubrikant je proizvod koji se koristi kako bi se smanjio trenje ili da se olakša kretanje nečega što se pomiče po drugom predmetu. Lubrikanti se koriste u različitim oblastima, uključujući automobilsku industriju, medicinu i seksualnu intimnost.

Lubrikanti se koriste u seksualnoj intimnosti da bi se smanjilo trenje i da bi se poboljšala udobnost tokom seksualnih aktivnosti. Oni se obično koriste u kombinaciji sa kondomima kako bi se smanjilo rizik od pucanja kondoma i da bi se poboljšala udobnost. Lubrikanti se mogu koristiti i u slučajevima suhoće vagine kod žena.

Postoje različiti tipovi lubrikanata, uključujući vodenaste, uljane i silikonske lubrikante. Vodenasti lubrikanti se brzo suše i obično se ne preporučuju za seksualne aktivnosti u vodi. Uljani lubrikanti se obično koriste za masažu i ne preporučuju se za upotrebu sa kondomima, jer mogu da oštete gumu. Silikonski lubrikanti su otporniji na sušenje i mogu da se koriste u vodi, ali se ne preporučuju za upotrebu sa silikonskim seksualnim igračkama jer mogu da ih oštete.

Da biste koristili lubrikant, potrebno je da otvorite bočicu i da nanesete malo lubrikanta na genitalije ili na seksualnu igračku. Koristite lubrikant u dovoljnoj količini da biste smanjili trenje i da biste se osećali udobno tokom seksualnih aktivnosti. Ako se koristite sa kondomima, budite pažljivi da ne preterate sa količinom lubrikanta jer to može da dovede do pucanja kondoma.

Lubrikant može povećati intenzitet seksualnih senzacija.

Intimni gel ili lubrikant nije samo rešenje za one žene koje se bore sa vaginalnom suvoćom, već može povećati intenzitet seksualnih senzacija. Imajte na umu da intimni gelovi imaju različita svojstva i sastave. Ako biste obavili detaljna ispitivanja, intimni gel (inače poznat kao lubrikant) verovatno bi se mogao naći u većini spavaćih soba. Lubrikanti nisu korisni samo ženama koje pate od hronične suvoće vagine, što otežava odnos, već takođe diverzifikuju seksualni život onih parova koji apsolutno nemaju problema sa pravilnom hidratacijom.

Intimni gel može povećati intenzitet osećaja, a takođe stvori priliku za testiranje potpuno novih oblika odnosa.

Lubrikant – koji da odaberete?

Na tržištu je dostupno mnogo intimnih gelova. Izbor zavisi od vaših potreba.

Lubrikanti na vodenoj osnovi

Oni su najčešći, brzo se suše i obično je potrebno ponovno nanošenje. Međutim, ne izazivaju iritacije.

Lubrikanti na bazi silikona

Na koži ostaju mnogo duže, ali kod osoba koje pate od alergija mogu izazvati alergijska stanja, ponekad ostavljaju i mrlje na posteljini. Intimni gelovi na bazi silikona i na vodi se mogu koristiti zajedno sa kondomom.  

Lubrikanti na bazi ulja

Lubrikanti na bazi ulja su manje uobičajeni – sadrže vazelin. Ne treba ih koristiti zajedno sa kondomom, jer su veoma gusti i mogu pokvariti materijal od lateksa. Lubrikant na bazi ulja je čest izbor parova koji se odluče za analni seks.  

Lubrikanti za stimulaciju

Često se u reklamama pojavljuju i stimulišući intimni gelovi. Pored hidratantnog dejstva, oni treba da pružaju dodatne osećaje, na primer, mirise (popularni su sa voćnim aromama), kao i da hlade ili zagreju. Posebno treba biti oprezan kod takvih proizvoda – njihova upotreba često rezultira iritacijom, infekcijom ili čak upalom.  

Mnogi parovi koji pokušavaju dobiti dete uopšte ne znaju da puno lubrikanata dostupnih na tržištu smanjuje pokretljivost sperme i čak skraćuje njen životni vek. Iako se ova vrsta informacija obično nalazi na nalepnici intimnog gela, ponekad se zanemaruje. To, naravno, ne znači da je lubrikant na bilo koji način kontracepcijski (najefikasnija metoda kontracepcije) i nikada ga ne treba tretirati tako!

Da li uvijek morate kupiti intimni gel u apoteci ili se može zamjeniti nekim hidratantnim sredstvom?

Na žalost, neki ljudi imaju najluđe ideje. Internet forumi su prepuni priča parova koji su pokušali da koriste razne proizvode umesto lubrikanta.

Oduševljena 24-godišnja Marija uvek koristi maslinovo ulje za analni seks, toplo preporučujući ovo rešenje. Zauzvrat, 35-godišnja Dara opisuje sramotnu situaciju kada je prekinula obećavajuću vezu sa momkom koji joj je tokom prve predigre nudio … puter umesto intimnog gela. Članovi foruma nesmotreno preporučuju upotrebu kokosovog ili dečjeg ulja jedni drugima.

Vrijedno je naglasiti da nema bolje i sigurnije opcije od profesionalnog lubrikanta. Sve ostale supstance mogu da dovedu do nesnosnih posledica – čak i ozbiljnih infekcija.

Lubrikant za spolne odnose je proizvod koji se koristi tijekom seksualnog odnosa kako bi se smanjila trenja i olakšao prolazak. Postoje različiti vrste lubrikanata, uključujući vodenaste, uljne i silikonske. Vodenasti lubrikant je najčešće korišten i lako se ispire vodom, dok uljni lubrikant može ostaviti tragove i nije preporučljiv za uporabu s lateksom. Silikonski lubrikant je dugotrajniji od vodenastih i uljnih, ali ne preporučuje se za uporabu s silikonskim seksualnim igračkama.

Kada kupujete lubrikant, važno je pročitati sastav i upoznati se s eventualnim nuspojavama. Lubrikant bi trebao biti siguran za uporabu na intimnim dijelovima tijela i ne bi trebao izazivati iritaciju ili alergijske reakcije. Ako imate bilo kakvih pitanja ili sumnji o lubrikantu koji ste kupili, obratite se svom liječniku ili drugom stručnjaku za zdravlje za savjet.

ZAVISNOST OD KOCKE

Kao što se zavisnost od heroina smatra najtežom zavisnošću kada su droge u pitanju, tako se i kockanje smatra najtežom bihevioralnom zavisnošću.

Neki od pokazatelja patološkog kockanja:

 • Preokupiranost kockanjem
 • Potreba da se kocka sa sve većim iznosima kako bi se postigli isti efekti
 • Neuspešni pokušaji da se prekine sa kockanjem, gubitak kontrole
 • Neuspeh da se smanji kockanje
 • Nervoza i nemir ukoliko se pokušava smanjiti kockanje
 • Kockanje se koristi kao beg od problema i lošeg raspoloženja
 • Kockanju se vraća kako bi se „povratili dugovi“
 • Laganje, obmanjivanje prijatelja i porodice
 • Pribegavanje kriminalnim delima
 • Uništavanje veza zbog kockanja
 • Oslanjanje na druge radi izlaska iz očajne finansijske situacije.

Kao i kod ostalih bihejvioralnih zavisnosti, i kod kockanja je uobičajno stanje žudnje pre započinjenja aktivnosti, koje je jako slično onome koje imaju zavisnici od psihoaktivnih supstanci pre upotrebe droge.

Kockari žele da povrate izgubljeni novac i nadoknade gubitak jer se tako osećaju moćno i uspješno. To je takozvana strast za kockanjem koju slijedi kockarski trans, u kome je izmjenjeno stanje svjesti i ljudi zaborave na svijet oko sebe. Nije bitno koliko se već izgubilo već se stavljaju novi ulozi i tako u krug.

Stadijumi zavisnosti u kockanju

 1. Gubitak kontrole tokom kockanja – ovo je ono što razlikuje kockara od običnog čovjeka, jer se kod kockara situacija otima kontroli, i kocka se zbog adrenalina a ne novca. Pošto ne može uvijek da dobija, čak i kada izgubi on nastavlja da se kocka, da bi se ponovo osjetio uspešno. Jedina prepreka tome je iscrpljivanje novčanih sredstava koja ga sprječavaju da ostane u igri.
 2. Nastanak psihičke zavisnosti – snažan priliv adrenalina je za kockara isto što i alkohol ili droga i koristi svaku priliku da se nađe u kockarnici, a tamo konstantno gubi vrijeme i novac. Sve manje vremena provodi sa porodicom a to pravda prekovremenim radom. Novac počinje da se koristi isključivo za kocku a ostali životni troškovi poput komunalija, hrane i odjeće se potpuno zanemaruju.
 3. Apstinencijalna kriza – kockar je opsednut kockanjem i počinje da se javlja psihička kriza, osjeća se loše, neispavano, nervozan je, razdražljiv a raspoloženje mu se stalno menja. Dugovi se gomilaju i u jednom trenutku kockar priznaje sve porodici. Ona mu pomaže i diže kredit da bi isplatila dugove a kockar daje obećanje da će prestati sa kockanjem ali to se ne dešava, jer za njega život bez kockanja nije zanimljiv. Poslije nekog vremena vraća se kockanju i situacija se ponavlja.
 4. Faza očajanja – žudnja za kockanjem dostiže ogromne razmjere i kockar počinje da prodaje vrijedne stvari i dragocjenosti ili koristi poslovni novac. Ovo rezultuje depresijom, kajanjem i konstantnim stresom koji guraju kockara da se okrene alkoholu, narkoticima ili tabletama a javljaju se i misli o suicidu (drvobjev.com)

  Simptomatski ovisnici o kockanju disfunkcionalnost emotivnog odnosa sa svijetom mijenjaju kroz emotivan odnos s kockom. Kockanje nakraju postaje jedina mogućnost kompenzacije psihološkoga stanja, njegov uvjetni refleks koji se automatski reaktivira u stanju frustracije i stresa. Kockanje je postalo samogenerirajuća aktivnost koja stvara probleme u svim sferama života, nije više ovisno o stresu, nego u stresu traži mogućnost racionalizacije poriva za daljnjim kockanjem. Krug se zatvorio, a u međuvremenu je kockar ispražnjen emotivno, duhovno, psihološki i socijalno.

Kako se ponaša osoba koja je zavisna od kocke?

Prvenstveno, ona troši mnogo vremena na kockanje i gubi mnogo novca u igri. Utiče loše na druge Ijude, slabi ili prekida kontakte sa svojim prijateljima i porodicom i zanemaruje sva druga interesovanja i obaveze, a postaje jako vezana za krug ljudi s kojima kocka, oseća da ne može da kontroliše svoje ponašanje i često gubi samopoštovanje i razvija osećanje griže savesti i ponekad po¬staje agresivna ukoliko izgubi mnogo novca.

A najčešći razlozi koje ljudi navode zašto počinju da se kockaju su: osećaj zadovoljstva dok kockaju, dobra zabava, način da se pobedi dosada, da zaborave probleme, a neki se nadaju da će na ovaj brz način doći do većeg novca.

TESTIRAJTE SEBE IMATE LI VI PROBLEM SA KOCKOM?

Sljedeći test će vam pokazati u kom stepenu je kod vas izražena zavisnost od kocke. Kockanje u tom smislu obuhvata veliki raspon različitih igara: sve igre sa kartama, igre sa kockicama (jamb i sl.), mašine (“jack potovi”, “voćne mašine”…) Test je napravila grupa stručnjaka u holandskom Institutu za alkohol, drogu i druge zavisnosti (NIAD).

 • Da li se u posljednje vrijeme kockate više nego ranije?
 • Da li uvek smišljate izgovore u namjeri da se kockate?
 • Da li nastavljate da se kockate i kada gubite?
 • Da li ste nekada propustili dogovoreni sastanak zbog kockanja?
 • Da li ste ikada ušli u sukob zbog kocke?
 • Da li se stidite da kažete drugima koliko se često kockate?
 • Da li se osjećate loše kada se ne kockate?
 • Da li se ikada kockate zato što vam je potreban novac?
 • Da li ste se nekada kockali duže nego što ste planirali?
 • Da li biste se kockali novcem koji ste dobili na nepošten
 • način?
 • Da li nastavljate da se kockate i kada pobjeđujete?
 • Da li se ikada kockate da bi zaboravili svoje probleme?
 • Da li se ikada kockate zato što nešto proslavljate?
 • Da li vam pada teško da se ne kockate duže vrijeme?
 • Da li se ikada kockate zato što vam je dosadno?

Ako ste pozitivno odgovorili na 1 do 4 pitanja za vas nema opasnosti, između 5 i 9 pozitvnih odgovora je grupa kod koje postoji rizik i vi morate da budete obazrivi. Ali ako broj pozitivnih odgovora iznosi između 10 i 15 vi imate problem koji morate rješavati.

ŠTA JE KAMAGRA?

Šta je kamagra najbolje opisuju muškarci koji su ovim lijekovima za erektilne disfunkcije bukvalno spasili svoju muškost i svoju mušku čast.

Kamagra je lijek koji se koristi za liječenje poremećaja erekcije, slično kao i kod Viagre. Oba lijeka sadrže aktivni sastojak sildenafila. Kamagra je, poput Viagre, vrsta lijeka za erektilnu disfunkciju koja se naziva inhibitor fosfodiesteraze 5. Inhibitori PDE5 sprječavaju prebrzi rad enzima zvanog fosfodiesteraze tip 5 (PDE5).

Ako PDE5 djeluje sporije, odgovor za opuštanje mišića i širenje krvnih žila može obaviti svoj posao.

Nedavne studije su pokazale da će do 52% muškaraca imati erektilnu disfunkciju (ED) ili impotenciju do 50. godine, dok će do 26% muškaraca to iskusiti do 40. godine. Živimo u vremenu u kojem je tako lako održavati nezdrav način života, da čak i ne shvatamo negativne posledice koje mogu uticati na sposobnost našeg tela da deluje u mnogim aspektima naših života.

Kamagra proizvodi osiguravaju da u ljubavnoj postelji sve funkcionira kako treba, bez straha da ćete zakazati, bez srama i osjećaja poniženja. Kada imaš kamagru više i ne misliš na problem, vodiš ljubav nježno i strastveno, kao da problema nikada nije ni bilo i kao da ga više nikada i neće biti.

Postala je sinonim za rješavanje svih mogućih problema sa potencijom. Mirne duše se može reći da je kamagra brend za mušku potenciju.

Pregledom prodajnih kataloga Kamagre naići ćete na gelove, razne tablete, bombone, šumeće tablete, viagru za muškarce i žene, te druge proizvode za seksualno zdravlje, svaki proizvod je detaljno opisan, kao i njegov sastav, djelovanje i način uzimanja.

Kamagra djelovanje?

Kamagra neće djelovati ako muškarac nije seksualno uzbuđen. Također, neki uvjeti mogu pogoršati ili onemogućiti djelovanje Kamagre. Dakle, neće optimalno djelovati ako je muškarac pod utjecajem alkohola, ako je preumoran ili ako je unio previše hrane prije uzimanja Kamagre. Ne samo da alkohol narušava djelovanje Kamagre, on također povećava uzrokuje još teži oblik erektilne disfunkcije.

Kamagru je najbolje uzimati natašte, otprilike sat vremena prije odnosa. Počinje djelovati od 30 do 60 minuta i potrebna je seksualna stimulacija za njezino djelovanje.

Vrste Kamagre?

Kamagra postoji u raznim oblicima:

 • Kamagra Gel Oral Jelly,
 • Super Kamagra tablete,
 • Kamagra Gold tablete,
 • Kamagra šumeće tablete,
 • Kamagra bombone za žvakanje.

Nuspojave Kamagra tableta

Većina simptoma povezanih s ED predmetima je zbog nedostatka tekućine u organizmu. Vjerojatnost za pojavu nuspojava može se umanjiti pijenjem vode i održavanjem hidratacije. To sigurno neće u potpunosti smanjiti simptome. Za svaku reakciju, pod uvjetom da se  ne javljaju veći problemi, pročitajte brošuru s podacima ili provedite daljnje istraživanje na internetu.

Redovite reakcije na kamagru su:

 • crvenilo,
 • glavobolja,
 • začepljen nos,
 • proljev.

Tipično, ovi efekti su blage i prolazne naravi, što znači da će nestati za par sati.

Šta je kamagra, zna se, čuvar zdrave seksualnosti

Erektilne disfunkcije zbog neznanja razaraju veze i brakove. Sredstva za potenciju, stimulansi i afrodizijaci su se nekada nabavljali poskrivećki, uz najveću konspiraciju, jer je bilo sramotno da itko i nasluti da vam “alat više ne radi, da se ne diže i da ne možete odraditi posao”.

Kamagra opasnosti – kako uzimati ovaj preparat?

Kamagra tablete najbolje je uzeti pola sata prije planiranog seksualnog čina i to uvijek s vodom. Kamagra se ne miješa dobro s alkoholom. Ukoliko jeste pomiješali s alkoholom, to ne znači da su Kamagra opasnosti nešto što će Vas sada sigurno zadesiti. Miješanje s alkoholom zapravo ima suprotan efekt, odnosno; ukoliko miješate preparat s alkoholom, vrlo vjerojatno neće vidjeti ikakav efekt, ili će on biti vrlo slab.

Kamagru također morate uzimati maksimalno jednu tabletu dnevno, a ukoliko posjedujete Kamagru u obliku oral gela ili šumećih tableta, pravilo je uglavnom isto: 1 dnevno. Muškarci često isprobavaju i tehniku prepolovljavanja doze kako bi bili posebno sigurni, a mnogima će i polovična doza biti dostatna za strastvene aktivnosti pola sata kasnije.