loading

Šta je lubrikant i kako se koristi?

  • Home
  • Blog
  • Šta je lubrikant i kako se koristi?
close up of women with lube royalty free image 1574803609

Lubrikant je proizvod koji se koristi kako bi se smanjio trenje ili da se olakša kretanje nečega što se pomiče po drugom predmetu. Lubrikanti se koriste u različitim oblastima, uključujući automobilsku industriju, medicinu i seksualnu intimnost.

Lubrikanti se koriste u seksualnoj intimnosti da bi se smanjilo trenje i da bi se poboljšala udobnost tokom seksualnih aktivnosti. Oni se obično koriste u kombinaciji sa kondomima kako bi se smanjilo rizik od pucanja kondoma i da bi se poboljšala udobnost. Lubrikanti se mogu koristiti i u slučajevima suhoće vagine kod žena.

Postoje različiti tipovi lubrikanata, uključujući vodenaste, uljane i silikonske lubrikante. Vodenasti lubrikanti se brzo suše i obično se ne preporučuju za seksualne aktivnosti u vodi. Uljani lubrikanti se obično koriste za masažu i ne preporučuju se za upotrebu sa kondomima, jer mogu da oštete gumu. Silikonski lubrikanti su otporniji na sušenje i mogu da se koriste u vodi, ali se ne preporučuju za upotrebu sa silikonskim seksualnim igračkama jer mogu da ih oštete.

Da biste koristili lubrikant, potrebno je da otvorite bočicu i da nanesete malo lubrikanta na genitalije ili na seksualnu igračku. Koristite lubrikant u dovoljnoj količini da biste smanjili trenje i da biste se osećali udobno tokom seksualnih aktivnosti. Ako se koristite sa kondomima, budite pažljivi da ne preterate sa količinom lubrikanta jer to može da dovede do pucanja kondoma.

Lubrikant može povećati intenzitet seksualnih senzacija.

Intimni gel ili lubrikant nije samo rešenje za one žene koje se bore sa vaginalnom suvoćom, već može povećati intenzitet seksualnih senzacija. Imajte na umu da intimni gelovi imaju različita svojstva i sastave. Ako biste obavili detaljna ispitivanja, intimni gel (inače poznat kao lubrikant) verovatno bi se mogao naći u većini spavaćih soba. Lubrikanti nisu korisni samo ženama koje pate od hronične suvoće vagine, što otežava odnos, već takođe diverzifikuju seksualni život onih parova koji apsolutno nemaju problema sa pravilnom hidratacijom.

Intimni gel može povećati intenzitet osećaja, a takođe stvori priliku za testiranje potpuno novih oblika odnosa.

Lubrikant – koji da odaberete?

Na tržištu je dostupno mnogo intimnih gelova. Izbor zavisi od vaših potreba.

Lubrikanti na vodenoj osnovi

Oni su najčešći, brzo se suše i obično je potrebno ponovno nanošenje. Međutim, ne izazivaju iritacije.

Lubrikanti na bazi silikona

Na koži ostaju mnogo duže, ali kod osoba koje pate od alergija mogu izazvati alergijska stanja, ponekad ostavljaju i mrlje na posteljini. Intimni gelovi na bazi silikona i na vodi se mogu koristiti zajedno sa kondomom.  

Lubrikanti na bazi ulja

Lubrikanti na bazi ulja su manje uobičajeni – sadrže vazelin. Ne treba ih koristiti zajedno sa kondomom, jer su veoma gusti i mogu pokvariti materijal od lateksa. Lubrikant na bazi ulja je čest izbor parova koji se odluče za analni seks.  

Lubrikanti za stimulaciju

Često se u reklamama pojavljuju i stimulišući intimni gelovi. Pored hidratantnog dejstva, oni treba da pružaju dodatne osećaje, na primer, mirise (popularni su sa voćnim aromama), kao i da hlade ili zagreju. Posebno treba biti oprezan kod takvih proizvoda – njihova upotreba često rezultira iritacijom, infekcijom ili čak upalom.  

Mnogi parovi koji pokušavaju dobiti dete uopšte ne znaju da puno lubrikanata dostupnih na tržištu smanjuje pokretljivost sperme i čak skraćuje njen životni vek. Iako se ova vrsta informacija obično nalazi na nalepnici intimnog gela, ponekad se zanemaruje. To, naravno, ne znači da je lubrikant na bilo koji način kontracepcijski (najefikasnija metoda kontracepcije) i nikada ga ne treba tretirati tako!

Da li uvijek morate kupiti intimni gel u apoteci ili se može zamjeniti nekim hidratantnim sredstvom?

Na žalost, neki ljudi imaju najluđe ideje. Internet forumi su prepuni priča parova koji su pokušali da koriste razne proizvode umesto lubrikanta.

Oduševljena 24-godišnja Marija uvek koristi maslinovo ulje za analni seks, toplo preporučujući ovo rešenje. Zauzvrat, 35-godišnja Dara opisuje sramotnu situaciju kada je prekinula obećavajuću vezu sa momkom koji joj je tokom prve predigre nudio … puter umesto intimnog gela. Članovi foruma nesmotreno preporučuju upotrebu kokosovog ili dečjeg ulja jedni drugima.

Vrijedno je naglasiti da nema bolje i sigurnije opcije od profesionalnog lubrikanta. Sve ostale supstance mogu da dovedu do nesnosnih posledica – čak i ozbiljnih infekcija.

Lubrikant za spolne odnose je proizvod koji se koristi tijekom seksualnog odnosa kako bi se smanjila trenja i olakšao prolazak. Postoje različiti vrste lubrikanata, uključujući vodenaste, uljne i silikonske. Vodenasti lubrikant je najčešće korišten i lako se ispire vodom, dok uljni lubrikant može ostaviti tragove i nije preporučljiv za uporabu s lateksom. Silikonski lubrikant je dugotrajniji od vodenastih i uljnih, ali ne preporučuje se za uporabu s silikonskim seksualnim igračkama.

Kada kupujete lubrikant, važno je pročitati sastav i upoznati se s eventualnim nuspojavama. Lubrikant bi trebao biti siguran za uporabu na intimnim dijelovima tijela i ne bi trebao izazivati iritaciju ili alergijske reakcije. Ako imate bilo kakvih pitanja ili sumnji o lubrikantu koji ste kupili, obratite se svom liječniku ili drugom stručnjaku za zdravlje za savjet.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *