loading

Category: Iskreni savjeti

 • Home
 • Category: Iskreni savjeti

PROSTATA SIMPTOMI

Šta je prostata? Prostata je muška spolna žlijezda veličine oraha koja se nalazi ispod mjehura i ispred rektuma. Njena je funkcija stvaranje i izlučivanje sekreta koji je dio sjemene tekućine (ejakulata).

Koji su najčešći simptomi prostate?

Simptomi prostate mogu varirati ovisno o vrsti bolesti koja je uzrokovala problem. Najčešći simptomi su:

 • Učestalo mokrenje, osobito noću
 • Otežano mokrenje
 • Bol ili pečenje tijekom mokrenja
 • Poteškoće s pražnjenjem mjehura
 • Krv u urinu
 • Bol u donjem dijelu leđa, preponi ili zdjelici

Koji su uzroci simptoma prostate?

Najčešći uzroci simptoma prostate su:

 • Benigna hiperplazija prostate (BPH)
 • Upala prostate (prostatitis)
 • Rak prostate

Benigna hiperplazija prostate (BPH)

BPH je najčešći uzrok simptoma prostate. To je stanje u kojem se prostata povećava s godinama. Kako prostata raste, može pritiskati uretru i uzrokovati probleme s mokrenjem.

Upala prostate (prostatitis)

Upala prostate može biti uzrokovana bakterijama, virusima ili gljivicama. Akutni prostatitis je iznenadna upala prostate koja uzrokuje jake simptome, kao što su bol u donjem dijelu leđa, preponi i zdjelici, vrućica i drhtavica. Kronični prostatitis je dugotrajna upala prostate koja uzrokuje blaže simptome, kao što su učestalo mokrenje i bol pri mokrenju.

Kako se dijagnosticiraju simptomi prostate?

Dijagnoza simptoma prostate obično se postavlja na temelju anamnestičkih podataka, kliničkog pregleda i laboratorijskih pretraga. Anamneza uključuje razgovor s liječnikom o simptomima koje imate. Klinički pregled uključuje pregled prostate prstom kroz rektum. Laboratorijske pretrage mogu uključivati analizu urina, krvi i ejakulata.

Kako se liječe simptomi prostate?

Liječenje simptoma prostate ovisi o uzroku problema.

 • Benigna hiperplazija prostate (BPH)

Liječenje BPH-a ovisi o težini simptoma. Ublaženi simptomi mogu se liječiti promjenama u načinu života, kao što su smanjenje unosa tekućine prije spavanja i izbjegavanje kofeina i alkohola. Teži simptomi mogu se liječiti lijekovima ili operacijom.

 • Upala prostate (prostatitis)

Akutni prostatitis se obično liječi antibioticima. Kronični prostatitis može biti teže liječiti. Liječenje može uključivati antibiotike, lijekove protiv bolova i promjene u načinu života.

Kako spriječiti simptome prostate?

Ne postoji način da se u potpunosti spriječi razvoj simptoma prostate. Međutim, postoje neke stvari koje možete učiniti kako biste smanjili rizik od razvoja problema:

 • Održavajte zdravu težinu
 • Redovito vježbajte
 • Jedite zdravu prehranu
 • Izbjegavajte pušenje

Kako prepoznati simptome prostate?

Ako imate bilo koji od simptoma prostate, važno je da se obratite doktoru. Rano otkrivanje i liječenje problema prostate može pomoći u sprečavanju komplikacija.

www.muški.ba

POSAO OD KUĆE ZA ŽENE

Rad od kuće je sve popularniji trend, posebno među ženama. Postoji mnogo razloga za to, uključujući fleksibilnost, ravnotežu između posla i privatnog života i mogućnost rada iz bilo kojeg mjesta.

Međutim, rad od kuće također ima neke izazove, kao što su izolacija i poteškoće u odvajanju posla od privatnog života.

Prednosti rada od kuće za žene

Rad od kuće nudi mnoge prednosti za žene, uključujući:

 • Fleksibilnost: Žene koje rade od kuće imaju više fleksibilnosti u pogledu radnog vremena i mjesta rada. To im može pomoći da usklade svoje poslovne i privatne obveze.
 • Ravnoteža između posla i privatnog života: Rad od kuće može pomoći ženama da postignu bolju ravnotežu između posla i privatnog života. To im može dati više vremena za obitelj, prijatelje i hobije.
 • Mogućnost rada iz bilo kojeg mjesta: Rad od kuće omogućuje ženama da rade iz bilo kojeg mjesta u svijetu. To im može dati više mogućnosti za putovanja i rad u različitim kulturama.

Izazovi rada od kuće za žene

Rad od kuće također ima neke izazove, uključujući:

 • Izolacija: Žene koje rade od kuće mogu se osjećati izolirano. To može dovesti do osjećaja usamljenosti i nedostatka podrške.
 • Odvajanje posla od privatnog života: Rad od kuće može biti teško odvojiti od privatnog života. To može dovesti do prekomjernog rada i stresa.

Kako prevladati izazove rada od kuće:

Evo nekoliko savjeta za uspješan rad od kuće za žene:

 • Uspostavite jasnu radnu rutinu: To će vam pomoći da ostanete organizirani i produktivni.
 • Odvažite posao od privatnog života: To će vam pomoći da izbjegnete prekomjerni rad i stres.
 • Osigurajte si podršku: Povežite se s drugim ženama koje rade od kuće. To će vam pomoći da se ne osjećate izolirano.

Zaključak

Rad od kuće može biti odlična opcija za žene koje traže fleksibilnost, ravnotežu između posla i privatnog života i mogućnost rada iz bilo kojeg mjesta. Međutim, važno je biti svjestan potencijalnih izazova i poduzeti korake za njihovo prevladavanje.

Dodatni savjeti

Evo nekoliko dodatnih savjeta za žene koje žele pronaći posao od kuće:

 • Razmislite o svojim interesima i vještinama: Koji su vam hobiji i talenti? Možete li ih pretvoriti u posao?
 • Istražite mogućnosti: Postoji mnogo različitih poslova koji se mogu obavljati od kuće. Istražite različite opcije i pronađite onu koja vam odgovara.
 • Izgradite svoj portfelj: Ako ste freelancer, važno je izgraditi svoj portfelj kako biste mogli pokazati svoj rad potencijalnim klijentima.
 • Postanite vidljivi: Budite aktivni na društvenim mrežama i drugim platformama kako biste se povezali s potencijalnim klijentima.

www.muski.ba

ŠTA POPITI DA TE PROTJERA U WC?

Redovna stolica je važan indikator zdravlja probavnog sistema. Ponekad se može dogoditi da se stolica zadrži, postane tvrda i uzrokuje nelagodnosti.

Ovo stanje poznato je kao zatvor, opstipacija ili konstipacija. Tvrda stolica može biti frustrirajuća i bolna, ali postoje razni načini kako je ublažiti i povratiti redovnost probavnog sistema.

Važnost redovne stolice i kako je održati u ravnoteži

Uzroci tvrde stolice:

Postoji nekoliko faktora koji mogu dovesti do tvrde stolice:

Nedovoljan unos vlakana: Nedostatak vlakana u ishrani može usporiti pokretljivost crijeva, što dovodi do tvrde stolice. Vlakna su od vitalnog značaja jer zadržavaju vodu u stolici, čineći je mekšom i lakšom za prolazak kroz crijeva.

Nedovoljan unos tečnosti: Nedovoljan unos tečnosti također može doprinijeti tvrdoj stolici. Voda je ključna za omekšavanje stolice i olakšavanje njenog prolaska kroz probavni trakt.

Nedovoljna tjelesna aktivnost: Fizička aktivnost pomaže u poboljšanju probavne funkcije. Nedostatak tjelesne aktivnosti može usporiti pokretljivost crijeva i doprinijeti tvrdoj stolici.

Određeni lijekovi: Neki lijekovi, poput određenih analgetika, antidepresiva, diuretika i lijekova za sniženje krvnog pritiska, mogu usporiti probavu i dovesti do problema sa stolicom.

Promjene u rutini: Putovanje, promjene u prehrani ili okolini, stres i promjene u dnevnoj rutini mogu uticati na funkciju crijeva i izazvati tvrdu stolicu.

Medicinski problemi: Ponekad tvrda stolica može biti simptom određenih medicinskih problema, poput sindroma iritabilnog crijeva, hipotireoze, dijabetesa ili obstrukcije crijeva.

Preporuke stručnjaka za ublažavanje tvrde stolice:

Povećajte unos vlakana: Jedan od najefikasnijih načina za olakšanje tvrde stolice je povećanje unosa vlakana u ishrani. Preporučuje se da odrasli unose najmanje 25-30 grama vlakana dnevno. Vlakna se nalaze u voću, povrću, cjelovitim žitaricama, mahunarkama i orašastim plodovima. Postepeno povećavajte unos vlakana kako biste izbjegli nadimanje i gasove.

Pijte dovoljno tečnosti: Odrasli bi trebali konzumirati najmanje 8 čaša vode dnevno. Dovoljan unos tečnosti omogućava omekšavanje stolice i olakšava prolazak kroz crijeva.

Povećajte fizičku aktivnost: Redovna tjelesna aktivnost pomaže u stimulisanju probavnog sistema. Šetnje, trčanje, vožnja bicikla ili bavljenje drugim oblicima fizičke aktivnosti mogu poboljšati probavu i olakšati stolicu.

BRZI LIJEK ZA TVRDU STOLICU?!

Dodatci vlakana: Ako je unos vlakana putem ishrane nedovoljan, možete razmisliti o uzimanju dodataka vlakana kako biste olakšali stolicu. Međutim, uvijek se posavjetujte sa ljekarom prije nego što započnete uzimanje bilo kakvih dodataka.

Izbjegavajte određene namirnice: Određene namirnice mogu doprinijeti tvrdoj stolici. To uključuje visok unos masne hrane, mliječnih proizvoda, rafinisanih žitarica i gaziranih pića. Pokušajte smanjiti unos ovih namirnica i obratite pažnju kako vaše tijelo reaguje.

Prirodni laksativi: U nekim slučajevima, prirodni laksativi mogu biti od pomoći u ublažavanju tvrde stolice. Neki od njih uključuju senin list, lješnjak, lincure, laneno sjeme, drijenak, smokve, rabarbaru i koprivu. Međutim, budite oprezni s laksativima i koristite ih samo povremeno, kako ne biste izazvali zavisnost crijeva od njih.

Prilagodite rutinu: Redovnost je ključna za održavanje redovne stolice. Pokušajte uspostaviti redovitu rutinu za vrijeme odlaska na toalet kako biste potakli prirodnu pokretljivost crijeva.

Zaključak:

Tvrda stolica može biti neprijatna i bolna, ali uz pravilne promjene u ishrani i načinu života, može se ublažiti i vratiti redovnost probavnog sistema. Povećanje unosa vlakana, dovoljna hidratacija, fizička aktivnost i pravilna rutina odlaska na toalet mogu biti od velike pomoći. Međutim, ukoliko tvrda stolica postaje česta pojava i prati je bol ili drugi neobični simptomi, uvijek se posavjetujte sa ljekarom kako biste isključili moguće medicinske probleme.

Izvori:

National Institute of Diabetes and Digestive and Kidney Diseases. “Constipation.” https://www.niddk.nih.gov/health-information/digestive-diseases/constipation

Harvard Health Publishing. “Natural Ways to Relieve Constipation.” https://www.health.harvard.edu/diseases-and-conditions/natural-ways-to-relieve-constipation

Mayo Clinic. “Constipation.” https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/constipation/symptoms-causes/syc-20354253

Cleveland Clinic. “Constipation: Understanding Its Causes.” https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/17706-constipation-understanding-its-causes

KAPI PROTIV OPSTIPACIJE

KEGELOVE VJEŽBE

Kegelove vježbe prvenstveno učvršćuju mišiće zdjelice, a upravo ti mišići podržavaju mjehur i donji dio probavnog trakta. Kada dotični mišići oslabe, oni vuku brojne negativne posljedice sa sobom

Npr: nemogućnost zadržavanja mokraće i stolice, probleme s erekcijom i bolove u kralježnici.

Kegelove vježbe za muškarce

Uvriježeno je mišljenje kako su Kegelove vježbe rezervirano samo za žene. No, varate se! Ove male, ali itekako moćne vježbe mogu poboljšati funkciju kontrole vaše mokraće i vaš seksualni performans.

Jednom kad se svladaju, izvođenje Kegelovih vježbi je toliko jednostavno da ih možete izvoditi bilo gdje – dok se brijete, radite ili vozite u autu. Brojni čimbenici mogu utjecati na slabljenje mišića zdjelice, uključujući kirurško uklanjanje prostate i stanja kao što su dijabetes ili prekomjerno aktivan bubreg.

Sve prednosti Kegelovih vježbi

Brojne su prednosti Kegelovih vježbi za muškarce, zbog toga stručnjaci preporučuju izvođenje ovih vježbi svim muškarcima, a naročito onima koji pate od inkontinencije. Redovitim vježbanjem sprječava se nemogućnost zadržavanja mokraće te kapanje urina nakon samog mokrenja. Učestalo dizanje tijekom noći zbog slabog mjehura? Kegelove vježbe mogu smanjiti broj odlazaka. Općenito njihove izvođenje pozitivno utječe na zdravlje prostate, smanjuje bol i otečenost kod benignog povećanja, a pomaže i kod liječenja upale prostate.

Jačanje mišića dna zdjelice može pomoći kod brojnih problema:

 • sprječava nemogućnost zadržavanja mokraće,
 • sprječava “kapanje” urina nakon mokrenja,
 • umanjuje broj noćnih potreba za mokrenjem,
 • smanjuje bol i otečenost kod benignog povećanja prostate,
 • pomaže u liječenju upale prostate,
 • pomaže u postizanju snažnije i dugotrajnije erekcije,
 • razvija veću sposobnost kontroliranja orgazma.

Kako pravilno izvoditi Kegelove vježbe?

U samom početku izvođenje Kegelovih vježbi se čini kompliciranim, no u suštini to nije. Potrebno je samo otkriti kako izazvati kontrakcije mišića zdjelice. Za početak je potrebno pronađi pravi mišić, a to ćete učiniti tako da prestanete mokriti i zategnite mišiće koji susprežu puštanje plinova – to su mišići zdjelice. Ako ćete ih napinjati pred ogledalom, vidjet ćete da je korijen penisa bliži abdomenu, a testisi malo podignuti.

Jednom kada ste identificirali mišiće zdjelice, ispraznite mjehur i legnite na leđa tako da savijete koljena i raširite ih.

Napnite mišiće zdjelice, držite ih napetima oko tri sekunde, zatim se opustite na tri sekunde. Radite ovo nekoliko puta za redom, ali nemojte pretjerivati. Jednom kada mišići zdjelice ojačaju, Kegelove vježbe ćete moći raditi dok sjedite, stojite ili hodate.

kegelove vjezbe muskarci 1024x683 1
KEGELOVE VJEŽBE

Upozorenja

Ako ne osjetite poboljšanja ni nakon 6 tjedana redovitog izvođenja vježbi, posjetite liječnika. Razlog ne mora nužno zabrinjavati, najčešće je riječ o pogrešnom izvođenju vježbi.

Nemojte izvoditi vježbe prilikom mokrenja, odnosno nemojte zaustavljati mlaz jer to može biti uzrokom raznih urinarnih infekcija.

Ako nakon početka vježbanja osjetite probleme s postizanjem ili održavanjem erekcije, to je znak da ste ih radili nepravilno. Nakon nekoliko dana odmora problem će nestati spontano.

Zaključak

Kegelove vježbe za muškarce izvode se jednako kao i za žene. Vrlo su jednostavne i mogu se izvoditi u bilo kojem trenutku, a imaju brojne prednosti za mjehur, crijeva i seksualne probleme. Važno je opustiti druge mišiće dok se rade Kegelove vježbe te ako nakon mjesec dana nema nikakvog poboljšanja ili je prisutna bol za vrijeme izvođenja vježbi, potrebno je kontaktirati liječnika.