loading

Category: Svakodnevnica

 • Home
 • Category: Svakodnevnica

PRONAĐI MOJ UREĐAJ

“Pronađi moj uređaj” je mogućnost dostupna na mnogim elektroničkim uređajima koja korisnicima omogućuje pronalazak izgubljenih ili ukradenih uređaja. Bez obzira da li je riječ o pametnom telefonu, tabletu ili laptopu, ova mogućnost koristi kombinaciju GPS-a, Wi-Fi-a i mobilnih podataka kako bi precizno locirala uređaj na mapi.

Osim što locira uređaj, “Pronađi moj uređaj” često nudi dodatne funkcionalnosti kao što su daljinsko zaključavanje uređaja, prikazivanje poruke na ekranu za svakoga ko ga pronađe, ili čak daljinsko brisanje svih podataka kako bi se spriječio neovlašteni pristup ličnim informacijama.

Ova mogućnost pruža korisnicima mir uma u situacijama kada izgube svoje uređaje ili budu ukradeni, omogućavajući im da odmah poduzmu mjere za pronalazak i zaštitu svoje vrijedne elektronike. Mnogi operativni sistemi, poput Androida i iOS-a, uključuju “Pronađi moj uređaj” kao standardnu mogućnost, dok treće strane aplikacije i usluge nude slične funkcionalnosti za druge uređaje i platforme.

Ako koristite Android uređaj, možete iskoristiti Googleovu uslugu “Pronađi moj uređaj” koja vam omogućava da pronađete, zazvonite ili obrišete svoj uređaj putem weba. Prijavite se na svoj Google račun i posjetite ovu stranicu kako biste pronašli svoj telefon. 

Također, možete preuzeti aplikaciju “Pronađi moj uređaj” s Google Play trgovine na drugom Android uređaju ili otvoriti uslugu u pregledniku12. Ako koristite Windows uređaj, možete posjetiti ovu stranicu i prijaviti se kako biste pronašli svoj uređaj

Kao što smo rekli, “Pronađi moj uređaj” značajka je ugrađena u Android koji vam omogućuje praćenje lokacije vašeg izgubljenog uređaja, sve dok ispunjava određene zahtjeve:

 • Imati Google račun povezan s uređajem.
 • Aktivirajte opciju “Mjesto» na uređaju.
 • Uređaj mora biti uključen i spojen na mobilnu podatkovnu mrežu ili Wi-Fi.

Za pristup “Pronađi moj uređaj” slijedite ove korake:

 1. S drugog uređaja unesite google.com/android/find u vašem web pregledniku.
 2. Prijavite se s istim Google računom koji je povezan s izgubljenim uređajem.
 3. prikazat će se a popis vaših povezanih uređaja. Odaberite onu koju želite pratiti.
 4. Na karti možete vidjeti približnu lokaciju vašeg uređaja.

Pronalaženje uređaja sa sustavom Windows

 1. Idite na https://account.microsoft.com/devices i prijavite se. 
 2. Odaberite karticu Pronađi moj uređaj.
 3. Odaberite uređaj koji želite pronaći, a zatim odaberite Pronađi da biste vidjeli kartu koja prikazuje lokaciju vašeg uređaja.

Napomena: Uređaj koji zajednički koristite možete pronaći samo ako na njemu imate administratorski račun. Na zajednički korištenom uređaju odaberite Start  Postavke  Račun  Vaši podaci  da biste vidjeli jeste li administrator.

www.muski.ba

VREMENSKA PROGNOZA SARAJEVO

Sarajevo je poznato i po svojim vremenskim kapricima – od sunčanih ljetnih dana do snježnih zima. Stoga, ako planirate posjet ovom prekrasnom gradu, bitno je da se informirate o vremenskoj prognozi.

Sarajevo, glavni grad Bosne i Hercegovine, ponosno nosi titulu grada s bogatom kulturnom scenom, gostoljubivim ljudima i čarobnom atmosferom.

U ovom blogu ćemo vam predstaviti 10 najboljih web stranica za vremenske prognoze u Bosni i Hercegovini, s naglaskom na Sarajevo. Od službenih meteoroloških agencija do interaktivnih karata i globalnih dobavljača, ova lista vam nudi sve što vam je potrebno da budete u toku s vremenskim prilikama u Sarajevu.

10 Najboljih Stranica za Vremensku Prognozu u Bosni i Hercegovini:

 • Hidrometeorološki zavod BiH: https://fhmzbih.gov.ba/latinica/ – Službena stranica Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH s detaljnim vremenskim prognozama, upozorenjima i savjetima za cijelu Bosnu i Hercegovinu. Dostupna na bosanskom jeziku.
 • MeteoInfo: https://www.meteo-info.hr/grad/sarajevo – Hrvatska web stranica koja nudi i vremenske prognoze za BiH. MeteoInfo nudi raznovrsne meteorološke podatke, uključujući trenutne uvjete, prognoze, radarske karte i satelitske snimke. Dostupna na hrvatskom i bosanskom jeziku.
 • AccuWeather: https://www.accuweather.com/en/ba/sarajevo/33028/weather-forecast/33028 – Globalni dobavljač vremenskih prognoza i meteoroloških informacija. Njihova web stranica je jednostavna za korištenje i nudi detaljne prognoze za sljedeći dan i dalje, uključujući sat vremenske prognoze za temperaturu, šanse za padavine, brzinu vjetra i UV indeks. AccuWeather također nudi mobilnu aplikaciju koja vam omogućuje praćenje vremenskih uvjeta na putu.
 • Weather Underground: https://www.wunderground.com/forecast/ba/sarajevo – Još jedna popularna opcija koja nudi raznovrsne meteorološke podatke, uključujući trenutne uvjete, prognoze, radarske karte i povijesne podatke. Weather Underground također nudi sustav za upozoravanje na vremenske uvjete koji vas može obavijestiti o ekstremnim vremenskim događajima u vašem području.
 • Windy: https://www.windy.com/ – Interaktivna web stranica koja koristi numeričke modele vremena za prikazivanje trenutnih i budućih vremenskih uvjeta u realnom vremenu. Windy nudi raznovrsne podatke, uključujući temperaturu, vjetar, padavine, tlak i valove. Dostupna na više jezika, uključujući bosanski.
 • Yr: https://www.yr.no/nn – Norveška web stranica za vremenske prognoze koja nudi jednostavne i precizne prognoze za mjesta diljem svijeta. Yr nudi prognoze za sljedećih 10 dana, kao i mjesečne i godišnje prognoze. Dostupna na više jezika, uključujući bosanski.
 • EuroWeather: https://www.ecmwf.int/ – Europski centar za srednjoročne vremenske prognoze (ECMWF) nudi besplatne vremenske prognoze i klimatske podatke za Europu i svijet. EuroWeather nudi detaljne prognoze za sljedećih 10 dana, kao i mjesečne i godišnje prognoze. Dostupna na više jezika, uključujući bosanski.
 • ClimeFlow: https://www.linkedin.com/company/ezeflow-usa-inc – Web stranica koja nudi vremenske prognoze i klimatske podatke za poljoprivrednike i druge korisnike koji se bave sezonskim poslovima. ClimeFlow nudi detaljne prognoze za sljedećih 15 dana, kao i mjesečne i godišnje prognoze. Dostupna na više jezika, uključujući bosanski.
 • TWC: https://webmail.spectrum.net/ – The Weather Channel (TWC) nudi vremenske prognoze, vijesti i informacije o ekstremnim vremenskim događajima. TWC nudi raznovrsne

www.muski.ba

GRAM ZLATA 585 CIJENA U BIH

Trenutno je cijena 1330 dolara po unci, a ona bi za nekoliko mjeseci mogla doseći čak 1500 dolara. Kada je riječ o otkupu zlata u Bosni i Hercegovini, 2024 godine, na internetskim oglašivačima ih se može naći na desetine.

Cijene otkupa se kreću ovisno o kvaliteti zlata. Tako jedan gram 14-karatnog (585) zlata otkupljivači plaćaju oko 36 KM.

Cijene otkupa se kreću ovisno o kvaliteti zlata. Tako jedan gram 14-karatnog (585) zlata otkupljivači plaćaju oko 36 KM. Za gram 18 Kt (750) zlata otkupljivači će izdvojiti od 45 do 50 KM dok je gram 24 Kt (999) kod otkupljivača trenutno oko 60 KM.  Cijena malog zlatnog dukata kod otkupljivača se kreće oko 200 KM, ako nije oštećen. 

Zašto cijena zlata raste ili pada?

Kao i na svakom tržištu, tako i ovdje ponuda i potražnja određuju cijenu. Ako je potražnja veća od ponude, dnevna cijena zlata raste, i obrnuto.

Faktori koji utiču na ponudu zlata su:

 • Količina proizvedenog zlata u rudnicima. Ovdje igraju ulogu tehnološki razvoj, novo otkrivena nalazišta, kao i opći troškovi proizvodnje i istraživanja
 • Ponuda recikliranog zlata
 • Ponuda zlata koje se vraća na svjetsko tržište prodajom od strane centralnih banaka, investitora ili privatnih ulagača
 • Hedging prodaje (= unaprijed dogovorene prodaje zlata od strane velikih operatera rudnika)

Pri analizi faktora koji određuju cijenu, potražnja za zlatom se dijeli na četiri sektora: nakit, investicije, centralne banke i industrija. U 2022. godini, ukupna potražnja iznosila je 4.741 tonu.

 • Sektor nakita činio je 46 % ukupne potražnje u 2022. godini
 • 24 % potražnje dolazilo je od centralnih banaka
 • Sektor investicija predstavljao je 23 % ukupne potražnje. To se dijeli na zlatne poluge i zlatne kovanice (= fizičko investicijsko zlato) te prilive ili odlive u burzovno trgovanim financijskim proizvodima na zlato kao što su ETF-ovi i ETC-ovi.
 • Industrija je u 2022. godini zahtjevala 7 % ukupne potražnje

www.muski.ba

KOLIKO SE PLAĆA NETFLIX U BIH

Netflix je američka firma za streaming filmova i serija osnovana 1997. godine. Započela je kao usluga iznajmljivanja filmova na DVD-u putem pošte, a 2007. godine prelazi na streaming model, nudeći širok izbor filmova i serija na zahtjev.

Ideja za Netflix se rodila kada je Reed Hastings, suosnivač tvrtke, bio oglobljen 40 USD zbog kašnjenja vraćanja VHS kasete u Blockbuster video trgovinu. Hastings je shvatio da postoji potreba za uslugom iznajmljivanja filmova bez kazni za kašnjenje i ograničenja u broju filmova.

Netflix je danas dostupan u preko 190 zemalja svijeta, uključujući i Bosnu i Hercegovinu. Usluga je dostupna na raznim platformama, uključujući pametne telefone, tablete, računala i pametne televizije.

Cijena Netflix pretplate u Bosni i Hercegovini varira ovisno o paketu koji odaberete:

 • Osnovni paket (Basic): 4,99 eura mjesečno (oko 9,98 KM)
 • Standardni paket (Standard): 7,99 eura mjesečno (oko 15,98 KM)
 • Premium paket (Premium): 9,99 eura mjesečno (oko 19,98 KM)

Napomena: Konverzija iz eura u konvertibilne marke (KM) je približna i može varirati.

Netflix nudi besplatan probni period od 30 dana, tako da možete isprobati uslugu prije nego što se odlučite za pretplatu.

Evo nekoliko prednosti korištenja Netflixa:

 • Veliki izbor filmova i serija: Netflix nudi širok izbor filmova i serija iz različitih žanrova i perioda.
 • Dostupnost na raznim platformama: Netflix možete gledati na svom pametnom telefonu, tabletu, računalu, pametnoj televiziji i drugim platformama.
 • Gledanje na zahtjev: Gledajte što želite, kada god želite, bez reklama.
 • Besplatan probni period: Isprobajte Netflix besplatno 30 dana.

Ako tražite zabavan i pouzdan način za gledanje filmova i serija, Netflix je savršen izbor za vas!

www.muški.ba

TAKIS GDJE KUPITI

Takis su popularni meksički grickalice koje su poznate po svojoj začinjenoj i hrskavoj teksturi. U BiH se može kupiti u Bingo trgovinama.

ŠTA JE TAKIS?

Takis su popularne meksičke grickalice koje se sastoje od valjanih kukuruznih čipsa ili kolutova čipsa koji su zatim začinjeni raznovrsnim začinima i aromama. Oni su poznati po svojoj intenzivnoj začinjenosti i različitim ukusima, kao što su limun, čili, paprika, ili sir. Takis su postali popularni širom sveta zbog svoje jedinstvene kombinacije hrskavosti i začinjenosti. Ove grickalice često imaju karakterističnu cilindričnu formu i dolaze u različitim veličinama i ukusima, pružajući raznolikost ljubiteljima grickalica.

Takis su grickalice u valjastom i spiralnom obliku. Dolaze u različitim okusima, a neki od najpopularnijih su: Fuego (ekstremno začinjeni), Nitro (još ljući), Salsa Brava (salsa okus), Zombie (sir i čili okus) i Wild (ljuti okus). 

Ovu grickalicu proizvodi kompanija Barcel, koja je podružnica Grupo Bimbo. Takis su dostupni u Meksiku od 1999., u Sjedinjenim Američkim Državama od 2004., a u Kanadi od 2015. godine.

Najprodavaniji je okus čili-limete pod nazivom Fuego. Postoji veliki broj drugih okusa, među kojima su: Angry Burger, Authentic Taco, BBQ Picante, Blue Flame, Blue Heat, Cobra, Dragon Sweet Chili…

Jedan od najpopularnijih trendova koji su osmislili tinejdžeri na TikToku bio je taj da izazovu prijatelje i porodicu da pojedu Takis da vide mogu li izdržati njegovu ljutinu.

www.muski.ba

KAKO PREBACITI KREDIT SA TELEFONA NA TELEFON

Prebacivanje kredita sa telefona na telefon u BiH zavisi od provajdera usluga koji koristite, ali općenito, postoje tri glavna načina za to:

1. SMS poruka:

 • m:tel: Pošaljite SMS poruku u formatu D [iznos] [broj telefona primatelja] na broj 065 1110. Na primjer, za dopunu od 3 KM na broj 066 123456, pošaljite SMS D3 066123456.
 • BH Telecom: Pošaljite SMS poruku u formatu DOP [iznos] [broj telefona primatelja] na broj 1470. Na primjer, za dopunu od 5 KM na broj 067 890123, pošaljite SMS DOP5 067890123.

2. USSD kod:

 • m:tel: Možete koristiti kod *105#[opcija]# gdje je [opcija] sljedeće:
  • 1 za “Dodaj kredit drugom korisniku”.
  • Unesite broj telefona primatelja i iznos kredita za dopunu.
  • Potvrdite dopunu.
 • BH Telecom: Koristite kod *777* [iznos] * [broj telefona primatelja] # za direktnu dopunu.
 • Eronet:
 • hej:
  • SMS: Pošaljite SMS poruku sa sadržajem Dodaj <iznos> <broj primaoca> na broj 0637797. Na primjer, za slanje 5 KM na broj 066123456, pošaljite Dodaj 5 066123456.
  • hej izbornik: Ukucajte *111# na vašem telefonu, odaberite opciju “Dodatne usluge”, zatim “Prebacivanje novca” i unesite iznos i broj primaoca.

BH Telecom:

 • Moj BH Telecom aplikacija:
  • U aplikaciji “Moj BH Telecom” pronađite opciju “Dopuna drugom korisniku”.
  • Izaberete broj primaoca i unesite iznos dopune.
  • Plaćanje se vrši sa vašeg kredita ili karticom.
 • Fiksni telefon:
  • Pozivom na broj 061 1171 i izborom opcije za dopunu, možete dopuniti drugi korisnički broj sa svog Ultra kredita.
  • Slijedite upute govornog automata i unesite broj primaoca i iznos dopune.
 • Prodajna mjesta:
  • U prodajnim mjestima BH Telecoma također možete zatražiti prebacivanje kredita na drugi broj.
  • Potrebno je da znate broj primaoca i iznos dopune.
  • Plaćanje se vrši gotovinskim novcem.

Dodatne napomene:

 • Operateri mogu naplaćivati proviziju za prebacivanje kredita. Provjerite tačne uslove na web stranici ili u aplikaciji svog operatera.
 • Prilikom slanja SMS poruke ili korištenja aplikacija, pazite da unesete tačan broj primaoca i iznos dopune.

Opcije prebacivanja kredita mogu se razlikovati kod ostalih operatera u BiH. Možete provjeriti informacije na web stranici ili u aplikaciji svog operatera.

Alternativa:

 • U BiH također postoje aplikacije za razmjenu kredita između različitih operatera. Ipak, provjerite provizije i uslove prije korištenja ovih aplikacija.

3. Mobile aplikacije:

 • m:tel: Koristite aplikaciju “Moj m:tel” za dopunu drugom korisniku. Izaberite opciju “Prebacivanje kredita”, unesite broj telefona primatelja i iznos kredita, te potvrdite transakciju.
 • BH Telecom: Koristite aplikaciju “Moj BH Telecom” za dopunu drugom korisniku. Izaberite opciju “Dopuna Ultra kredita”, odaberite “Drugom broju”, unesite broj telefona primatelja i iznos kredita, te potvrdite transakciju.

Dodatne napomene:

 • Provjerite provizije za prebacivanje kredita kod vašeg provajdera.
 • Uvjerite se da imate dovoljno kredita na svom telefonu za dopunu i proviziju.
 • Dopustite nekoliko minuta za obradu transakcije.
 • Primatelj dopune će dobiti SMS obavijest o primljenom kreditu.

Alternativne opcije:

 • Kupite vaučer za dopunu i poklonite ga osobi kojoj želite prebaciti kredit.
 • Pošaljite novac preko online bankarstva ili usluge novčanih transfera.

Uzimajući u obzir ove informacije i korake, možete lako prebaciti kredit sa svog telefona na telefon u BiH. Ne zaboravite provjeriti detalje i provizije kod vašeg provajdera za najbezbolnije iskustvo.

www.muški.ba

ZAVOD ZA ZAPOŠLJAVANJE KS

Zavod za zapošljavanje Kantona Sarajevo (SZKS) nije samo mjesto gdje se traže i nude poslovi, već je kompleksna institucija sa dugom historijom i širokim spektrom usluga za traženje zaposlenja i podršku na tržištu rada. Evo glavnih oblasti djelovanja SZKS-a:

1. Posredovanje u zapošljavanju:

 • Registracija nezaposlenih osoba i uspostavljanje njihovih profila sa potrebnim vještinama i iskustvom.
 • Objava slobodnih radnih mjesta dobijenih od poslodavaca, dostupnih onlajn i u biroima SZKS-a.
 • Organiziranje sastanaka za upoznavanje tražioca posla i poslodavca, sa savjetima za pripremu i prezentaciju.
 • Pružanje podrške u procesu zapošljavanja, od pisanja CV-a do pripreme za intervju.

2. Aktivne mjere zapošljavanja:

 • Organizacija programa javnih radova i volonterskog rada za nezaposlene osobe.
 • Subvencioniranje zapošljavanja teško zaposljivih kategorija, poput mladih, starijih, osoba sa invaliditetom.
 • Financiranje edukacija i prekvalifikacija nezaposlenih u skladu s potrebama tržišta rada.
 • Podrška pokretanju vlastitog biznisa kroz subvencije za osnivanje i razvoj preduzetništva.

3. Karijerno savjetovanje i informiranje:

 • Individualni savjeti i testovi za karijerno usmjeravanje i izbor povolanja.
 • Informacije o aktuelnom stanju tržišta rada, traženim vještinama i profesijama sa najvećom mogućnošću zaposlenja.
 • Organizacija seminara i treningova za razvoj vještina traženja posla, pisanja CV-a i profesionalnog komuniciranja.

4. Saradnja sa poslodavcima:

 • Pružanje pomoći poslodavcima u traženju i izboru adekvatnih kandidata za slobodna radna mjesta.
 • Organizacija sajmova poslova i prezentacija kompanija.
 • Informiranje poslodavaca o mjerama aktivne politike zapošljavanja i mogućnostima subvencioniranja.

Historijat:

Zavod za zapošljavanje KS ima dugu tradiciju koja seže daleko u prošlost. Osnovan je 1947. godine kao Biro za posredovanje rada, a kroz decenije djelovao je pod različitim nazivima, ovisno o društveno-političkim promjenama. Međutim, njegova osnovna funkcija – povezivanje tražioca posla i poslodavaca – ostala je ista.

Dakle, SZKS nije samo posrednik u zapošljavanju, već aktivni promotor zapošljavanja putem raznolikih programa, savjetovanja i podrške kako tražiteljima posla, tako i poslodavcima. Igra značajnu ulogu u razvoju tržišta rada Kantona Sarajevo, doprinoseći smanjenju nezaposlenosti i povećanju produktivnosti.

Na kraju, možete dodati i neke zanimljive statistike ili aktualne informacije o SZKS-u da tekst bude još informativniji.

Od kad postoje:

SZKS je osnovan 2003. godine, nakon usvajanja Zakona o zapošljavanju Kantona Sarajevo. Od tada je u stalnom razvoju i usavršavanju svojih usluga kako bi što efikasnije doprinosio smanjenju nezaposlenosti i povećanju zaposlenosti u Kantonu Sarajevo.

Dodatno:

 • SZKS ima sjedište u Sarajevu, sa podružnicama u svim općinama Kantona.
 • Više informacija o uslugama i programima SZKS-a možete naći na njihovoj web stranici: https://szks.ba/
 • Besplatna Info linija: 080 02 24 23

TRENUTNI JAVNI POZIVI

Javni pozivi-EU4Employment

Obavještavam Vas da su objavljeni javni pozivi u sklopu projekta EUzaZapošljavanje. Pozivi su dostupni na linku  https://eu4employment.ba/javni-pozivi/. 

MUŠKI.Ba

KNJIGE KOJE MORATE PROČITATI

Knjige koje morate pročitati je popis najboljih knjiga svih vremena. Ovaj popis uključuje klasike, suvremene bestselere i manje poznate naslove iz različitih žanrova.

Knjige su neizostavni dio života svakog obrazovanog i znatiželjnog čovjeka. One su vrata u nove svjetove, izvori znanja, mudrosti i neiscrpnih emocija. Pružaju nam priliku da se za trenutak oprostimo svakodnevne rutine i zaronimo u fantastične priče, upoznamo fascinantne likove i otkrijemo nove životne perspektive.

U bogatom književnom carstvu postoji niz djela koja su obilježila historiju i ostavila neizbrisiv trag na čitateljstvo širom svijeta. Ovo su knjige koje morate pročitati, ne samo zbog njihove literarne vrijednosti, već i zbog poruka koje prenose, lekcija koje nam predaju i emocija koje pokreću.

1. “Zločin i kazna” – Fjodor Mihajlovič Dostojevski

Psychološki roman “Zločin i kazna” jedno je od najpoznatijih djela ruske književnosti. Priča prati život Raskolnikova, siromašnog studenta koji, pod utjecajem filozofskih teorija, izvrši brutalni zločin. Knjiga istražuje duboke psihološke motive zločina i ulaze u tamne kutke ljudske duše.

2. “Odiseja” – Homer

Ep “Odiseja” predstavlja temelj grčke književnosti i jedno od najutjecajnijih djela zapadne kulture. Pjesma opisuje putovanje Odiseja, mitskog grčkog heroja, nakon trojanskog rata. Odisejeva odiseja obogatena je fantastičnim elementima, mitskim bićima i poučnim životnim lekcijama.

3. “Gorgona” – Danilo Kiš

Roman “Gorgona” jedno je od najznačajnijih djela srpske književnosti 20. stoljeća. Priča se temelji na događajima u koncentracijskom logoru Auschwitz, gdje Kiš provodi svoje djetinjstvo. Roman je snažan književni svjedok o strahotama holokausta i ljudskim patnjama.

4. “Mali princ” – Antoine de Saint-Exupéry

Dječja knjiga “Mali princ” jedno je od najpopularnijih djela francuske književnosti. Priča prati putovanje Malog princa, koji sa svoje male planete odlazi na Zemlju i upoznaje različite ljude i životinje. Knjiga je puna mudrosti i lekcija o životu, prijateljstvu i ljubavi.

5. “Sto godina samoće” – Gabriel García Márquez

Roman “Sto godina samote” predstavlja vrhunac književnog pokreta magičnog realizma. Priča prati život Buendijevih, porodice koja je usko povezana sa historijom imaginarnog mjesta Macondo. Knjiga je preplavljena magijom, fantastičnim elementima i bogatim latinoameričkim folklorom.

To je samo mali dio bogatstva koje nam knjige nude. Svaki čitatelj može pronaći knjige koje će ga osobno obogatiti i ostaviti trajan utjecaj na njegov život. Pročitajte knjige, otkrivajte nove svjetove i postanite bogatiji za neiscrpnu riznica znanja i emocija koje knjige kriju u sebi.

www.muski.ba

ŠTA SE SMIJE PRENIJETI PREKO GRANICE U HRVATSKU 2023

Prema Pravilniku o carinskim formalnostima za osobnu prtljagu putnika, u Hrvatsku se može prenijeti sljedeće:

Lične stvari opravdano potrebne za putovanje i izbivanja izvan mjesta stalnog boravišta

Ovo uključuje stvari kao što su obuća, odjeća, higijenske potrepštine, prijenosni elektronički uređaji (mobilni telefon, prijenosno računalo itd.) i sl., za osobnu uporabu putnika ili članova njegove obitelji, u razumnoj količini.

Roba nekomercijalne naravi

Roba nekomercijalne naravi, koja se uvozi u osobnoj prtljazi putnika koji putuju iz trećih zemalja, oslobođena je od plaćanja carine, PDV-a i trošarine pod uvjetom da ne premašuje ukupnu vrijednost ili količinu koja se navodi u nastavku:

 • Proizvodi duhanskog gospodarstva:
  • 50 cigareta ili 25 cigara ili 100 cigarilosa ili 250 grama duhana za pušenje;
  • 1 litra alkoholnih pića s udjelom alkohola do 22% ili 2 litre alkoholnih pića s udjelom alkohola do 15% ili 3 litre alkoholnih pića s udjelom alkohola do 10% ili 6 litara alkoholnih pića s udjelom alkohola do 6%.
 • Ostala roba:
  • 1 kg kafe;
  • 2 kg čaja;
  • 1 kg konzervirane hrane;
  • 1 kg slatkiša;
  • 1 litra kozmetike;
  • 1 parfema;
  • 1 sat i nakit u vrijednosti do 3.000 kuna.

Roba koja se uvozi u komercijalne svrhe

Roba koja se uvozi u komercijalne svrhe, ali u količini koja ne ukazuje na komercijalni karakter uvoza, također se može prenijeti u Hrvatsku. Međutim, u ovom slučaju može biti potrebno platiti carina, PDV i trošarina.

Roba koja se uvozi u humanitarne svrhe

Roba koja se uvozi u humanitarne svrhe, uz predočenje odgovarajuće dokumentacije, također se može prenijeti u Hrvatsku bez plaćanja carine, PDV-a i trošarine.

Roba koja se uvozi u znanstvene svrhe

Roba koja se uvozi u znanstvene svrhe, uz predočenje odgovarajuće dokumentacije, također se može prenijeti u Hrvatsku bez plaćanja carine, PDV-a i trošarine.

Roba koja se uvozi za osobnu uporabu, ali u količini koja premašuje navedene količine

Roba koja se uvozi za osobnu uporabu, ali u količini koja premašuje navedene količine, također se može prenijeti u Hrvatsku, ali uz plaćanje odgovarajuće carine, PDV-a i trošarine.

Roba koja se ne smije prenijeti preko granice u Hrvatsku

Osim navedenih stvari, u Hrvatsku se ne smiju prenijeti sljedeće stvari:

 • Oružje i streljivo;
 • Narkotike i psihotropne tvari;
 • Zapaljivu i eksplozivnu robu;
 • Ostale opasne tvari;
 • Robu koja je zaštićena autorskim pravima, patentima ili drugim intelektualnim vlasništvom;
 • Robu koja je zabranjena ili ograničena u uvozu u Hrvatsku.

Prijava stvari na granici

Prilikom prelaska granice, putnici su dužni prijaviti sve stvari koje nose sa sobom, uključujući i one koje su oslobođene od plaćanja carine, PDV-a i trošarine. To se može učiniti u pisanom obliku, na Obrascu prijave osobnih stvari, ili usmeno carinskom službeniku.

Ukoliko putnik ne prijavi sve stvari koje nosi sa sobom, a carinici ih otkriju, može biti podvrgnut prekršajnom postupku.

Izvori

 1. carina.gov.hr/default.aspx?id=2746


KOLIKO KAFE SE SMIJE PRENIJETI PREKO GRANICE

ŠTA KUPITI MOMKU ZA ROĐENDAN?

Rođendani su posebne prilike koje pružaju priliku da pokažemo svojoj voljenoj osobi koliko nam znači. Kupovina poklona za vašeg momka može biti uzbudljiva, ali i izazovna, jer želite pronaći nešto što će ga zaista obradovati i iznenaditi.

Bez obzira na to da li je vaš momak avanturistički duh, ljubitelj tehnologije, sportski entuzijasta ili umjetnička duša, evo nekoliko savjeta i ideja kako pronaći savršen poklon za njegov rođendan.

Kako odabrati savršen poklon za rođendan vašeg momka?

Razmislite o njegovim interesovanjima i hobijima

Prvi korak u odabiru savršenog poklona je razmišljanje o interesovanjima i hobijima vašeg momka. Ako je zaljubljenik u sport, možda mu možete kupiti ulaznice za omiljeni tim ili sportski rekvizit. Ako je umjetnički tip, razmislite o umjetničkom priboru, slikarskom platnu ili knjizi njegovog omiljenog umetnika. Osim toga, možete razmisliti o tome da mu nabavite kurs ili radionicu za nešto što ga zanima, kao što je kuvanje, fotografija ili sviranje nekog instrumenta.

Personalizujte poklon

Personalizovani pokloni su posebni jer pokazuju da ste uložili trud i pažnju u odabir poklona. Možete personalizovati razne predmete, poput šolja, majica, privezaka za ključeve ili foto albuma sa vašim zajedničkim fotografijama i porukama. Takođe, možete mu pokloniti personalizovanu narukvicu, ogrlicu ili sat sa njegovim inicijalima ili datumom vašeg posebnog datuma.

Isplanirajte iznenađenje

Iznenađenja su uvijek dobrodošla i nezaboravna. Razmislite o organizaciji posebnog izlaska, poput romantične večere u omiljenom restoranu, piknik u prirodi ili odlaska na koncert njegovog omiljenog izvođača. Možete ga iznenaditi i organizacijom rođendanske zabave sa njegovim prijateljima i porodicom. Ako je avanturističkog duha, možete organizovati vikend izlet u neki prelijepi prirodni park, planinu ili plažu.

Tehnološki pokloni

Ako je vaš momak tehnološki tip, razmislite o poklonima koji se odnose na njegovu tehničku stranu. To može biti pametan sat, slušalice vrhunskog kvaliteta, igrica koju dugo želi ili neki drugi gadget koji mu je zanimljiv. Ako je zaljubljenik u fotografiju i snimanje, možete mu pokloniti profesionalnu kameru ili dodatnu opremu poput objektiva, stativa ili fotografske torbe.

Dodatni savjeti

Pri odabiru poklona za vašeg momka, takođe razmislite o njegovim potrebama i željama. Možda mu treba nešto novo za garderobu, cipele ili aksesoar. Ako ima omiljeni parfem ili kolonjsku vodu, možete ga obnoviti ili mu pokloniti neki novi miris koji biste mu preporučili. Ako je sportski tip, možete mu nabaviti sportsku opremu ili dodatke koji mu mogu pomoći u treninzima.

Uz sve ove ideje, važno je da odaberete poklon koji će biti pažljivo odabran i iskreno dat sa puno ljubavi i brige. Najbolji pokloni nisu uvijek najskuplji, već oni koji dolaze iz srca i imaju poseban značaj za vašeg momka. Razmislite o njegovim interesovanjima, ličnosti i ukusu kako biste pronašli onaj poseban dar koji će ga zaista obradovati i usrećiti na njegov poseban dan.

Slijedeći ove savjete i ideje, sigurni smo da ćete pronaći savršen poklon za vašeg momka i napraviti njegov rođendan nezaboravnim trenutkom koji će zajedno pamtiti dugi niz godina.

Izvori:

https://www.cosmopolitan.com/style-beauty/fashion/advice/a24461/gift-ideas-for-boyfriend/

https://www.gifts.com/ideas/boyfriend

https://www.theknot.com/content/birthday-gifts-for-him

https://www.giftadvisor.com/birthday/boyfriend/