loading

Category: Porodični muškarac

 • Home
 • Category: Porodični muškarac

KAKO LIJEČITI HEMOROIDE KOD KUĆE

Hemoroidi su proširene vene anusa i rektuma. Simptomi: svrab, krvarenje, bol. Donosimo tekst o liječenju kod kuće kremama, mastima i prirodnim preparatima

Šta su hemoroidi (šuljevi)?

Tek uvećani i otečeni hemoroidi predstavljaju patološko stanje. Uvećani hemoroidi i li šuljevi su otečeni i bolni, ali normalno prisutni krvni sudovi u i oko anusa (čmara) i donjeg dela rektuma, koji su prošireni pod pritiskom, slično proširenim venama na nogama.

Uvećani hemoroidi mogu biti vanjski ili unutrašnji. Unutrašnji nastaju blizu početka analnog kanala, a spoljašnji na analnom otvoru.

Unutrašnji hemoroidi potiču od unutrašnjeg venskog hemoroidnog pleksusa, u gornjem delu analnog kanala i rektumu. Oni se uvećavaju, zahvataju kožom prekriveni donji deo analnog kanala i čine vidljivim spoljnji hemoroidalni venski pleksus. Unutrašnji hemoroidi su podložni pojavi ispadanja (prolapsa), pucanja (rupture) i uklještenja (strangulacije).

Vanjski hemoroidi s e vide spolja i nalaze se do zupčaste linije koja je na oko dva centimetra u unutrašnjosti analnog otvora. Mogu se napipati prstima, te ih pacijenti pre uoče i ranije se jave lekaru, nego kod unutrašnjih hemoroida. Spoljašnji hemoroidi su podložni nastanku tromboze i pucanju koje može da izazove velika krvarenja.

Evo nekoliko savjeta za liječenje hemoroida kod kuće:

 • Promjena prehrane: Jedite puno vlakana i pijte puno tekućine. To će vam pomoći da stolica bude mekša i lakše prolazi kroz crijeva.
 • Toplice kupke: Uzmite tople kupke 2-3 puta dnevno po 15-20 minuta. To može ublažiti bol i oticanje.
 • Hladni oblozi: Stavite hladne obloge na zahvaćeno područje 10-15 minuta po nekoliko puta dnevno. To može smanjiti oticanje i upalu.
 • Kremasti i čepići: Koristite kreme i čepiće bez recepta koji sadrže lijekove protiv bolova ili steroidne kreme.
 • Bez recepta lijekovi: Uzimajte lijekove protiv bolova bez recepta, kao što su ibuprofen ili paracetamol.

Ako se hemoroidi ne poboljšaju nakon nekoliko dana korištenjem ovih savjeta, ili ako su jako bolni, obratite se svom doktoru.

Dodatne metode liječenja hemoroida kod kuće:

 • Vježbe: Redovito vježbanje može pomoći u sprječavanju naprezanja prilikom stolice.
 • Gubitak težine: Ako ste gojazni, gubitak težine može pomoći u smanjenju pritiska na vene u rektumu i anusu.
 • Nošenje udobne odjeće: Nosite udobnu odjeću od pamuka koja ne steže anusu.
 • Izbjegavanje naprezanja: Ne naprezajte se prilikom stolice.

Napomena: Ovaj tekst sadrži samo informativni karakter. Za najnovije informacije i procedure, preporučamo da kontaktirate svog doktora.

Evo nekoliko recepata za prirodne lijekove protiv hemoroida:

 • Kupa s kamilicom: Dodajte 2 šalice kamilice u toplu kupku i sjedite u njoj 15-20 minuta.
 • Oblog od aloe vere: Nanesite gel od aloe vere na zahvaćeno područje.
 • Ulje čajevca: Dodajte nekoliko kapi ulja čajevca u toplu vodu i sjedite u njoj 15-20 minuta.

Ovi prirodni lijekovi mogu pomoći u ublažavanju boli i upale.

Važno je da se obratite svom doktoru ako:

 • Hemoroidi jako krvare.
 • Hemoroidi su jako bolni.
 • Hemoroidi se ne poboljšavaju nakon nekoliko dana korištenjem kućnih lijekova.
 • Hemoroidi prolapsuju (ispadaju iz anusa).

Prirodni lijek za hemoroide svinjska mast

Lijek za hemoroide:  Jedan od načina rješavanja hemeroida je svinjska mast. Ona se nanosi na bolno mjesto te ubrzo potpuno miče neugodu: svrab, peckanje, crvenilo, upalu….

Prirodni pripravci koji ublažavaju tegobe s hemoroidima

Maslačak i svinjska mast

500 g neslane svinjske masti zagrijte do vrenja. Kada je mast vrela, ubacite 40 svježih cvjetova maslačka i ostavite na vatri da još jednom zakipi. Promiješate i sklonite s vatre. Posudu preklopite i ostavite preko noći na sobnoj temperaturi. Sutradan smjesu zagrijte tek toliko da je možete procijediti i preliti u odgovarajuću posudu. Blago utrljajte na bolno mjesto nekoliko puta dnevno.

Čepići od svinjske masti i čuvarkuće

Sameljite čuvarkuću i pomiješajte je s domaćom svinjskom masti, napravite čepiće i zaledite. Najmanje tri puta dnevno nakon pranja mlazom vode stavite čepiće.

ČEPIĆI ZA HEMOROIDE

Veoma učinkovito eliminiše bol i svrab zaustavlja krvarenje ima protuupalno i antiseptično dejstvo, blagotvorn djeluje na opšte stanje debelog crijeva.
Apliciraju se analnim putem 1x dnevno, uveče prije spavanja.
 
SASTAV: cvijet nevena i kunice, kantarion, kadulja, propolis i vosak

Koliko traju hemoroidi?

Kada je u pitanju pojava i trajanje hemoroida, obeshrabrujuća činjenica jeste to da se radi o nečemu što je progresivno. A osim toga, i onda kada nestanu ili se izlače, ne postoji garancija da se više nikada neće pojaviti u istom ili drugom stadijumu. Postoje četiri stadijuma hemoroida.

Prvi stadijum je i najbezazleniji, kada se javlja samo svrab u području anusa. Kada svrab smene bol i krvarenje, koje nije jako, već se pojavljuje svetlo crvena krv nakon pražnjenja creva, onda se već radi o drugom stadijumu.

U trećem, prilično ozbiljnijem stadijumu, dolazi do ispadanja hemoroida prilikom stajanja ili pražnjenja crijeva, kada je potrebno vratiti hemoroide unutra, dok četvrti stadijum prati stanje kada je hemoroide nemoguće vratiti, te ih prati jaka i bolna upala.

Usled svega ovoga, veoma je važno na vreme se javiti odabranom lekaru, kako bi se blagovremeno reagovalo. Kada se otkriju u prvom stadijumu, hemoroidi se vrlo brzo i lako liječe određenim mastima, kada pacijenti mogu konstantno da ih drže pod kontrolom. Liječenje je svakako moguće i u ostalim stadijumima, ali je dosta duže i napornije i može da bude indikovana i operacija hemoroida. 

Doktor će vam moći dati savjete o tome kako liječiti hemoroide i, ako je potrebno, preporučiti vam operaciju.

Bolničko liječenje i oporavak

Kirurško liječenje IVb stadija bolesti je izuzetno kompleksan problem. THD (HAL RAR) s laserskom hemoroidoplazijom unutrašnjih hemorida je obvezan. Ovaj stadij prate prolapsi debelog crijeva čije rješavanje kroz čmar zahtijeva najvišu superspecijalnost, a koja se radi uz navedenu operaciju specijalnim postupkom – recto sacrofixatio kroz čmar. Operacija, nadalje, traži minuciozno odstranjivanje ožiljka koji zahvata kožu i mišiće analnog kanala i hemoroida s kompleksnom anokutanoplastikom radi prekrivanja i očuvanja mišića stezača čmara, a time i njegove funkcije, što je poseban izazov za stručnjaka.

Operacija zahtijeva anesteziju i bolničko liječenje u trajanju oko tri dana. S obzirom na to da se radi na čmarnom kanalu, operaciju prate bolovi koji se kupiraju lijekovima. Bolovanje traje tri do četiri tjedna. Nakon toga bolesnik se osjeća preporođenim.

www.muški.ba

KOKSAKI VIRUS

Koksaki virusi su mali, jednolančani RNA virusi koji se prenose kapljičnim putem, odnosno putem sline, sekreta iz nosa ili oka. Virusi mogu preživjeti u vanjskoj sredini nekoliko sati, pa se mogu širiti i preko kontaminiranih površina ili predmeta.

Koksaki virusi su grupa enterovirusa koji uzrokuju niz bolesti kod ljudi, uključujući:

 • Bolest šaka, usta i stopala (engl. hand, foot and mouth disease)
 • Herpanginu
 • Aseptični meningitis
 • Encefalitis
 • Miocarditis
 • Perikarditis
image

Bolest šaka, usta i stopala je najčešća bolest uzrokovana koksaki virusima. Obično se javlja kod djece mlađe od 10 godina, a karakterizira je pojava malih vezikula (blistera) na rukama, stopalima i u ustima. Simptomi su obično blagi i traju nekoliko dana.

Herpangina je druga česta bolest uzrokovana koksaki virusima. Obično se javlja kod djece, a karakterizira je pojava malih vezikula na krajnicima, nepcu i grlu. Simptomi su obično blagi i traju nekoliko dana.

Aseptični meningitis je upala moždanih ovojnica uzrokovana virusima. Simptomi su obično blagi i traju nekoliko dana. U rijetkim slučajevima, aseptični meningitis može biti ozbiljniji i dovesti do komplikacija, kao što su oštećenje mozga ili sluha.

Encefalitis je upala mozga uzrokovana virusima. Simptomi su obično ozbiljni i mogu uključivati glavobolju, vrućicu, mučninu, povraćanje, konfuziju, napadaje i komu. Encefalitis može biti smrtonosan.

Miocarditis je upala srčanog mišića uzrokovana virusima. Simptomi su obično blagi i traju nekoliko dana. U rijetkim slučajevima, miokarditis može biti ozbiljniji i dovesti do komplikacija, kao što su srčani zastoj ili smrt.

Perikarditis je upala srčane ovojnice uzrokovana virusima. Simptomi su obično blagi i traju nekoliko dana. U rijetkim slučajevima, perikarditis može biti ozbiljniji i dovesti do komplikacija, kao što su srčani zastoj ili smrt.

Liječenje koksaki virusa je simptomatsko. To znači da se liječe samo simptomi bolesti, a ne sam virus.

Za liječenje bolesti šaka, usta i stopala koriste se lijekovi za ublažavanje boli i groznice, kao što su paracetamol ili ibuprofen. U nekim slučajevima mogu se koristiti i antivirusni lijekovi.

Za liječenje herpangine koriste se lijekovi za ublažavanje boli i groznice, kao što su paracetamol ili ibuprofen. U nekim slučajevima mogu se koristiti i antivirusni lijekovi.

Za liječenje aseptičnog meningitisa, encefalitisa, miokarditisa i perikarditisa koriste se antivirusni lijekovi. U nekim slučajevima može biti potrebna i hospitalizacija.

Postoje i neki prirodni načini za ublažavanje simptoma koksaki virusa. To uključuje:

 • Puno tekućine
 • Odmor
 • Tople kupke
 • Oralni gelovi protiv bolova
 • Lijekovi protiv bolova na bazi bilja

Koksaki virusi su zarazni, ali se mogu spriječiti sljedećim mjerama:

 • Redovito pranje ruku
 • Izbjegavanje kontakta s osobama koje imaju koksaki virus
 • Čišćenje i dezinfekcija kontaminiranih površina i predmeta

Koksaki virus kod djece


Koksaki virusi su najčešći uzrok bolesti šaka, usta i stopala u djece. Ova bolest se obično javlja kod djece mlađe od 10 godina, a karakterizira je pojava malih vezikula (blistera) na rukama, stopalima i u ustima.

Simptomi bolesti šaka, usta i stopala obično se javljaju nakon 3-6 dana od izlaganja virusu. Simptomi mogu uključivati:

 • Vrućicu
 • Bol u grlu
 • Osip na rukama, stopalima i u ustima
 • Mučninu i povraćanje

Osip na rukama, stopalima i u ustima je obično prvi simptom bolesti. Vezikula se obično pojavljuju u ustima, a zatim se šire na ruke i stopala. Vezikula mogu biti bolne i svrbežne.

Bolest šaka, usta i stopala obično traje 7-10 dana. Većina djece se oporavi bez komplikacija.

Liječenje bolesti šaka, usta i stopala je simptomatsko. To znači da se liječe samo simptomi bolesti, a ne sam virus.

Za ublažavanje bolova i groznice mogu se koristiti lijekovi, kao što su paracetamol ili ibuprofen. Također je važno da dijete pije puno tekućine kako bi spriječilo dehidraciju.

Ako dijete ima osip u ustima, važno je da jede mekanu hranu koja neće ozlijediti vezikula.

image 1

Koksaki virusi se mogu spriječiti sljedećim mjerama:

 • Redovito pranje ruku
 • Izbjegavanje kontakta s osobama koje imaju koksaki virus
 • Čišćenje i dezinfekcija kontaminiranih površina i predmeta

Koksaki virusi su grupa enterovirusa koji mogu uzrokovati niz bolesti kod ljudi, uključujući:

 • Bolest šaka, usta i stopala
 • Herpanginu
 • Aseptični meningitis
 • Encefalitis
 • Miocarditis
 • Perikarditis

KOKSAKI VIRUS SIMPTOMI

Simptomi koksaki virusa mogu varirati ovisno o vrsti virusa i zahvaćenom organu.

Bolest šaka, usta i stopala je najčešća bolest uzrokovana koksaki virusima. Simptomi se obično javljaju nakon 3-6 dana od izlaganja virusu i mogu uključivati:

 • Vrućicu (obično do 39°C)
 • Bol u grlu
 • Osip na rukama, stopalima i u ustima
 • Mučninu i povraćanje

Osip na rukama, stopalima i u ustima je obično prvi simptom bolesti. Vezikula se obično pojavljuju u ustima, a zatim se šire na ruke i stopala. Vezikula mogu biti bolne i svrbežne.

Herpangina je druga česta bolest uzrokovana koksaki virusima. Simptomi se obično javljaju nakon 2-4 dana od izlaganja virusu i mogu uključivati:

 • Vrućicu (obično do 38°C)
 • Bol u grlu
 • Osip na krajnicima, nepcu i grlu

Osip na krajnicima, nepcu i grlu je obično prvi simptom bolesti. Vezikula mogu biti bolne i svrbežne.

Aseptični meningitis je upala moždanih ovojnica uzrokovana virusima. Simptomi se obično javljaju nakon 5-10 dana od izlaganja virusu i mogu uključivati:

 • Vrućicu
 • Bol u glavi
 • Mučninu i povraćanje
 • Ukočen vrat
 • Svjetlosnu osjetljivost

Encefalitis je upala mozga uzrokovana virusima. Simptomi se obično javljaju nakon 5-10 dana od izlaganja virusu i mogu uključivati:

 • Vrućicu
 • Jaku glavobolju
 • Mučninu i povraćanje
 • Konfuziju
 • Napade
 • Komu

Miocarditis je upala srčanog mišića uzrokovana virusima. Simptomi se obično javljaju nakon 5-10 dana od izlaganja virusu i mogu uključivati:

 • Bol u prsima
 • Ubrzan rad srca
 • Oslabljen rad srca

Perikarditis je upala srčane ovojnice uzrokovana virusima. Simptomi se obično javljaju nakon 5-10 dana od izlaganja virusu i mogu uključivati:

 • Bol u prsima
 • Otečenost vrata
 • Ukočen vrat

KOKSAKI VIRUS KOD ODRASLIH

oksaki virusi mogu uzrokovati niz bolesti kod odraslih, uključujući:

 • Bolest šaka, usta i stopala
 • Herpanginu
 • Aseptični meningitis
 • Encefalitis
 • Miocarditis
 • Perikarditis

Simptomi koksaki virusa kod odraslih mogu biti slični simptomima kod djece, ali mogu biti i ozbiljniji.

Bolest šaka, usta i stopala je najčešća bolest uzrokovana koksaki virusima kod odraslih. Simptomi se obično javljaju nakon 3-6 dana od izlaganja virusu i mogu uključivati:

 • Vrućicu
 • Bol u grlu
 • Osip na rukama, stopalima i u ustima
 • Mučninu i povraćanje

Osip na rukama, stopalima i u ustima je obično prvi simptom bolesti. Vezikula se obično pojavljuju u ustima, a zatim se šire na ruke i stopala. Vezikula mogu biti bolne i svrbežne.

Herpangina je druga česta bolest uzrokovana koksaki virusima. Simptomi se obično javljaju nakon 2-4 dana od izlaganja virusu i mogu uključivati:

 • Vrućicu
 • Bol u grlu
 • Osip na krajnicima, nepcu i grlu

Osip na krajnicima, nepcu i grlu je obično prvi simptom bolesti. Vezikula mogu biti bolne i svrbežne.

Aseptični meningitis je upala moždanih ovojnica uzrokovana virusima. Simptomi se obično javljaju nakon 5-10 dana od izlaganja virusu i mogu uključivati:

 • Vrućicu
 • Bol u glavi
 • Mučninu i povraćanje
 • Ukočen vrat
 • Svjetlosnu osjetljivost

Encefalitis je upala mozga uzrokovana virusima. Simptomi se obično javljaju nakon 5-10 dana od izlaganja virusu i mogu uključivati:

 • Vrućicu
 • Jaku glavobolju
 • Mučninu i povraćanje
 • Konfuziju
 • Napade
 • Komu

Miocarditis je upala srčanog mišića uzrokovana virusima. Simptomi se obično javljaju nakon 5-10 dana od izlaganja virusu i mogu uključivati:

 • Bol u prsima
 • Ubrzan rad srca
 • Oslabljen rad srca

Perikarditis je upala srčane ovojnice uzrokovana virusima. Simptomi se obično javljaju nakon 5-10 dana od izlaganja virusu i mogu uključivati:

 • Bol u prsima
 • Otečenost vrata
 • Ukočen vrat

Liječenje koksaki virusa kod odraslih je simptomatsko. To znači da se liječe samo simptomi bolesti, a ne sam virus.

Za ublažavanje bolova i groznice mogu se koristiti lijekovi, kao što su paracetamol ili ibuprofen. Također je važno da odrasla osoba pije puno tekućine kako bi spriječila dehidraciju.

Ako odrasla osoba ima simptome koksaki virusa, obratite se svom doktoru.

Evo nekih dodatnih savjeta za prevenciju širenja koksaki virusa:

 • Redovito pranje ruku
 • Izbjegavanje kontakta s osobama koje imaju koksaki virus
 • Čišćenje i dezinfekcija kontaminiranih površina i predmeta

BETASERC TABLETE ZAŠTO SE KORISTI

Betaserc je lijek koji se koristi za liječenje Meniereove bolesti. Meniereova bolest je stanje koje uzrokuje vrtoglavicu, zujanje u ušima (tinitus) i gubitak sluha. Betaserc djeluje tako što povećava protok krvi u unutarnjem uhu. To može pomoći u smanjenju simptoma Meniereove bolesti.

Koji su simptomi Meniereove bolesti?

Simptomi Meniereove bolesti mogu varirati od osobe do osobe, ali najčešći su:

 • Vrtoglavica: Vrtoglavica je najčešći simptom Meniereove bolesti. Obično je iznenadna i jaka, i može uzrokovati osjećaj da se osoba vrti ili da se okolina vrti oko nje. Vrtoglavica može trajati nekoliko minuta ili nekoliko sati.
 • Zujanje u ušima: Zujanje u ušima je još jedan čest simptom Meniereove bolesti. Može biti opisano kao šum, zvoni ili zujanje. Zujanje u ušima može biti konstantno ili se može javljati u valovima.
 • Gubitak sluha: Gubitak sluha je obično blag u početku, ali može napredovati s vremenom. Gubitak sluha može biti u jednom ili oba uha.

Kako se dijagnosticira Meniereova bolest?

Dijagnoza Meniereove bolesti se postavlja na temelju kliničke procjene simptoma, fizičkog pregleda i audiometrije. Audiometrija je test koji se koristi za mjerenje sluha.

Kako se liječi Meniereova bolest?

Postoji nekoliko načina liječenja Meniereove bolesti. Najčešće se koristi kombinacija lijekova, promjena načina života i fizioterapije.

Lijekovi koji se koriste za liječenje Meniereove bolesti uključuju:

 • Betaserc: Betaserc je lijek koji djeluje tako što povećava protok krvi u unutarnjem uhu.
 • Diuretici: Diuretici pomažu u smanjenju količine tekućine u tijelu. To može pomoći u smanjenju pritiska u unutarnjem uhu.
 • Antihistaminici: Antihistaminici se koriste za smanjenje upale u unutarnjem uhu.

Promjene načina života koje mogu pomoći u upravljanju Meniereovom bolesti uključuju:

 • Izbegavanje alkohola i kofeina: Alkohol i kofein mogu pogoršati simptome Meniereove bolesti.
 • Redovita tjelovježba: Redovita tjelovježba može pomoći u smanjenju stresa i poboljšanju cirkulacije.
 • Prestanak pušenja: Pušenje može pogoršati simptome Meniereove bolesti.

Fizioterapija može pomoći u smanjenju vrtoglavice i poboljšanju ravnoteže.

Kako se uzima Betaserc?

Betaserc se uzima oralno, dva puta dnevno. Tablete treba uzimati s vodom.

Uobičajena početna doza Betaserca je 24 mg dva puta dnevno. Doza se može povećati na 48 mg dva puta dnevno nakon nekoliko tjedana, ako je potrebno.

Betaserc je obično dobro podnošljiv. Najčešći nuspojave su mučnina i umor.

Ako imate bilo kakvih pitanja ili nedoumica o Betasercu, obratite se svom doktoru

Muški.ba

SNUS ŠTA JE?

SNUS je vrsta duhana bez dima koji se stavlja između gornje usne i desni. Snus se pravi od sitno mljevenog duhana koji je vlažan i često aromatiziran. Najpopularniji je u Švedskoj, ali se koristi i u drugim dijelovima svijeta, uključujući Sjedinjene Američke Države.

Porijeklo i sastojci snusa

Snus je nastao u Švedskoj u 18. stoljeću. Pravi se od sitno mljevenog duhana, vode, soli, arome i male količine natrijevog karbonata. Postoje dvije glavne vrste snusa:

 • Loose snus je rahli prah koji se stavlja ispod gornje usne.
 • Portion snus je pakiran u male vrećice koje se stavlja ispod gornje usne.

Sadržaj nikotina i zdravstveni rizici

Snus obično sadrži više nikotina od cigareta. Iako je SNUS bez dima i ne uključuje sagorijevanje duhana, nije bez rizika. Može uzrokovati ovisnost, rak usne šupljine, grla i jednjaka, smanjenu funkciju pluća i srčane bolesti.

Znakovi i simptomi ovisnosti o snusu

 • Jača želja za snusom tokom vremena
 • Teškoće u kontroli upotrebe snusa
 • Upornost u korištenju snusa uprkos negativnih posledica
 • Promene u raspoloženju i ponašanju kada se ne koristi snus
 • Fizički simptomi povlačenja, kao što su: glavobolja, razdražljivost, nesanica, i koncentracija

Kakvi su zdravstveni rizici od snusa?

Iako snus ne sadrži katran i čađu, koji se nalaze u cigaretama, ipak je štetan za zdravlje. Snus sadrži nikotin, koji je adiktivan i može uzrokovati brojne zdravstvene probleme, uključujući:

 • Ovisnost o nikotinu: Snus sadrži visoke nivoe nikotina, što može dovesti do ovisnosti.
 • Rak: Snus je povezan sa povećanim rizikom od raka usne šupljine, grla i jednjaka.
 • Srčane bolesti: Nikotin u snusu može povećati krvni tlak i srčani ritam, što može dovesti do srčanih bolesti.
 • Smanjena funkcija pluća: Snus može izazvati smanjenu funkciju pluća, što može otežati disanje.
 • Problemi s reprodukcijom: Snus može uticati na plodnost i povećati rizik od preeklampsije kod trudnica.

Je li snus bezbjedan za upotrebu?

Ne, snus nije bezbedan za upotrebu. Iako nije toliko štetan kao cigarete, snus i dalje sadrži nikotin i druge štetne hemikalije.

Kako se prepoznaju zdravstveni problemi zbog snusa

 • Poremećaji usta i desni
 • Bjelkasti flekovi na desni i usnama
 • Osjetljivost zuba
 • Problemi s probavom
 • Teškoće s disanjem
 • Povećan rizik od raka

Popularnost snusa

Snus je najpopularniji u Švedskoj, gdje ga koristi oko 12% odraslih Švedske. Postaje sve popularniji i u drugim dijelovima svijeta.

KAKO IZGLEDA SNUS?

Portion snus je najčešći tip snusa. Prodaje se u malim vrećicama koje su lađe za upotrebu. Vrećice su obično veličine 3×4 cm i sadrže oko 1 gram duhana.

SNUS

Loose snus je rahli prah koji se stavlja ispod gornje usne. Obično se prodaje u briketima ili posudama. Korisnici sami formiraju loose snus u male grudice prije nego što ga stave ispod usne.

Snus može biti aromatiziran ili nearomatiziran. Najčešći okusi su:

 • Naranča
 • Limun
 • Metvica
 • Mentol
 • Bez okusa

Snus može biti i slane ili slatke arome.

Snus je obično crne ili smeđe boje. Može sadržavati i bijele mrlje, koje su uzrokovane dodavanjem soli ili natrijevog karbonata.

Snus može biti opasan za zdravlje. Sadrži nikotin, koji je adiktivan i može uzrokovati brojne zdravstvene probleme, uključujući rak, srčane bolesti i probleme s plodnošću.

Kako je snus regulisan u EU?

Snus je porijeklom iz Švedske, ujedno i jedinoj zemlji i Europske unije u kojoj je legalan.

Zabrenj je u Velikoj Britaniji, gde je dozvoljena prodaja običnih nikotinskih vrećica.

Ipak, popularan je u drugoj skandinavskoj zemlji, Norveškoj, a zakon nalaže da mogu da ga kupuju samo stariji od 16 godina.

Prema izveštavanju medija, korišćenje snusa, pogotovo među mladima, zabilježeno je i u zemljama regiona.

Je li snus sigurniji od cigareta?

Snus nije siguran. Iako sadrži manje katrana i čađe od cigareta, još uvijek sadrži nikotin, koji je štetan za zdravlje.

Snus je vrsta duhana bez dima koji se stavlja između gornje usne i desni. Iako je SNUS bez dima i ne uključuje sagorijevanje duhana, nije bez rizika. Može uzrokovati ovisnost, rak usne šupljine, grla i jednjaka, smanjenu funkciju pluća i srčane bolesti. Ako razmišljate o korištenju snusa, važno je da se informirate o rizikima.

www.muski.ba

DO KOLIKO GODINA ŽENA MOŽE OSTATI TRUDNA?

Ženska plodnost opada s godinama. Prosječna žena može ostati trudna do 40. godine života, ali šanse za začeće se smanjuju nakon 35. godine. Nakon 45. godine života, šanse za začeće su vrlo male.

Kako se plodnost smanjuje s godinama?

Plodnost se smanjuje s godinama zbog nekoliko čimbenika, uključujući:

 • Opad broja jajnih stanica: Žena se rađa s određenim brojem jajnih stanica, a taj se broj smanjuje s godinama.
 • Opad kvalitete jajnih stanica: S godinama, jajnih stanica postaju manje zdrave i manje sposobne za začeće.
 • Opad plodnosti jajnika: Još jedan čimbenik koji može dovesti do smanjenja plodnosti je opad plodnosti jajnika.

Šanse za začeće po godinama

Šanse za začeće po godinama su sljedeće:

 • 20-e godine: Šanse za začeće u 20-ima su vrlo visoke, oko 25% po ciklusu.
 • 30-e godine: Šanse za začeće u 30-ima se počinju smanjivati, na oko 20% po ciklusu.
 • 40-e godine: Šanse za začeće u 40-ima se značajno smanjuju, na oko 5% po ciklusu.
 • 50-e godine: Šanse za začeće u 50-ima su vrlo male, manje od 1% po ciklusu.

Plodnost u različitim dobnim skupinama

Ženska plodnost počinje opadati nakon 30. godine života. To je zato što žene rađaju se s određenim brojem jajnih stanica, a taj broj se s godinama smanjuje.

Prema istraživanjima, prosječna žena u dobi od 20 godina ima oko 200.000 jajnih stanica. Do 30. godine života taj broj se smanji na oko 100.000, a do 40. godine života na oko 30.000.

Osim broja jajnih stanica, na plodnost žene mogu utjecati i drugi čimbenici, kao što su:

 • Zdravlje jajnika
 • Zdravlje maternice
 • Zdravlje jajovoda
 • Hormonska ravnoteža
 • Prehrana
 • Vježbanje
 • Pušenje
 • Konzumiranje alkohola
 • Stres

Rizici povezani s trudnoćom u kasnijoj dobi

Trudnoća u kasnijoj dobi može biti povezana s određenim rizicima, uključujući:

 • Preporano porođaj: Žene koje zatrudne u kasnijoj dobi imaju veći rizik od preranog porođaja.
 • Niska tjelesna težina bebe: Žene koje zatrudne u kasnijoj dobi imaju veći rizik od rađanja beba s niskom tjelesnom težinom.
 • Komplikacije u trudnoći: Žene koje zatrudne u kasnijoj dobi imaju veći rizik od komplikacija u trudnoći, kao što su gestacijski dijabetes, preeklampsija i pobačaj.
 • Komplikacije pri porodu: Žene koje zatrudne u kasnijoj dobi imaju veći rizik od komplikacija pri porodu, kao što su carski rez i epiziotomija.

Kako povećati šanse za začeće u kasnijoj dobi

Postoje neke stvari koje žene mogu učiniti kako bi povećale šanse za začeće u kasnijoj dobi, uključujući:

 • Redovito imati spolne odnose: Što češće žene imaju spolne odnose, to su veće šanse za začeće.
 • Poduzimanje mjera za poboljšanje plodnosti: Žene mogu poduzeti niz mjera za poboljšanje plodnosti, kao što su uzimanje folne kiseline, izbjegavanje alkohola i pušenja, te održavanje zdrave tjelesne težine.
 • Konzultacija sa doktorom: Žene koje imaju poteškoća sa začećem trebaju se posavjetovati s doktorom, koji može utvrditi uzrok problema i preporučiti odgovarajuće liječenje.

Plodnost se smanjuje s godinama, ali žene mogu povećati šanse za začeće u kasnijoj dobi poduzimanjem mjera za poboljšanje plodnosti i konzultacijama s liječnikom.

www.muski.ba

TRANSPLANTACIJA KOSE

Transplantacija kose postaje sve češća praksa u svijetu, a BiH nije iznimka. Mnogi ljudi koji se suočavaju s gubitkom kose, pronalaze rješenje u ovom kirurškom zahvatu koji im vraća gustu i zdravu kosu.

Ali prije nego što se odlučite za transplantaciju kose, važno je razumjeti što ovaj zahvat uključuje, kakve su vrste transplantacije, kakav je postoperativni oporavak i, naravno, troškovi.

Transplantacija kose: Obnavljanje kose i poboljšanje samopouzdanja

Šta je transplantacija kose?

Transplantacija kose je kirurški zahvat kojim se prenosi zdrava kosa sa jednog dijela glave na drugi. Kosa se obično uzima s potiljka, gdje je kosa najgušća i najotpornija na opadanje. Folikuli kose se zatim uklanjaju jedan po jedan i presađuju na područja koja su prorijeđena ili potpuno bez kose.

Vrste transplantacije kose

Postoje dvije glavne vrste transplantacije kose:

 • FUT (Follicular Unit Transplantation): Ova metoda uključuje uklanjanje trake kože s potiljka. Traka se zatim reže na manje folikule kose koji se zatim presađuju na područja koja su prorijeđena ili bez kose. FUT metoda je tradicionalnija metoda transplantacije kose i obično se primjenjuje kod osoba koje imaju veće područje gubitka kose.
 • FUE (Follicular Unit Extraction): Ova metoda uključuje uklanjanje pojedinačnih folikula kose s potiljka. Folikuli kose se zatim presađuju na područja koja su prorijeđena ili bez kose. FUE metoda je manje invazivna metoda od FUT metode i obično se primjenjuje kod osoba koje imaju manje područje gubitka kose.

Cijena transplantacije kose u BiH

Cijena transplantacije kose u BiH ovisi o nekoliko čimbenika, uključujući:

 • Vrsta transplantacije kose
 • Površina koja se treba transplantirati
 • Iskustvo i reputacija klinike

U BiH se cijena transplantacije kose obično kreće od 2.000 do 10.000 KM.

Postoperativni oporavak

Oporavak nakon transplantacije kose obično traje nekoliko tjedana. U prvim danima nakon zahvata može doći do otekline i crvenila. Kosa koja je presađena može ispasti u roku od nekoliko tjedana, ali će ponovno izrasti u roku od nekoliko mjeseci. Važno je slijediti upute liječnika ili plastičnog kirurga kako biste pospješili brži i lakši oporavak.

Kome je transplantacija kose prikladna?

Transplantacija kose je prikladna za muškarce i žene koji imaju gubitak kose u prednjem dijelu glave. Međutim, transplantacija kose nije prikladna za osobe koje imaju:

 • Autoimune bolesti
 • Bolesti krvi
 • Infekcije
 • Teško oštećenje kože glave

Transplantacija kose može biti učinkovit način za obnavljanje kose i poboljšanje samopouzdanja. Međutim, važno je razgovarati s liječnikom ili plastičnim kirurgom kako biste utvrdili je li transplantacija kose prikladna za vas i koji tip transplantacije je najbolji za vasu situaciju.

STEZNIK ZA STOMAK

Steznik nakon poroda je ključan dio postporođajne opreme većine žena. Mnoge novopečene majke se pitaju je li steznik nakon poroda ekvivalenta pojasu za mršavljenje. 

S druge strane, često postavljeno pitanje je postoji li medicinski razlog zbog kojeg se steznik nakon poroda mora koristiti, posebno nakon carskog reza.

Steznik nakon poroda: koja mu je uloga?

Steznik za trbuh nakon poroda nije samo pojas za mršavljenje i zatezanje viška kože. Zapravo, postoji mnogo različitih vrsta steznika nakon poroda, a svaki ima svoju ulogu. Neke od osnovnih karakteristika i uloga steznika nakon poroda su:

 • Potpora za leđa kod majki koje nakon poroda osjećaju veliku bol u donjem dijelu leđa (lumbalnoj regiji).
 • Pomoć u održavanju uspravnog položaja leđa nakon porođaja.
 • Pomoć organima unutar abdomena (posebno maternici) koji su pomaknuti tijekom poroda da se vrate u svoje originalno stanje.
 • Pomoć pri vraćanju oteknute maternice u njezinu prvotnu veličinu.
 • Potpora abdomenu, leđima i bokovima.
 • Pomoć pri vraćanju figure kakvu je majka imala prije porođaja.
 • Ponovno približavanje i skupljanje opuštenih trbušnih mišića.

Steznik nakon poroda je od ranog 19. stoljeća korišten u mnogim kulturama kao pojas za mršavljenje i steznik za trbuh. Tada je često bio korišten na nepravilan način i izazivao je više negativnih nego pozitivnih posljedica za majku.

Kada možete početi koristiti steznik nakon poroda?

Svakako potražite savjet doktora i on vam sa sigurnošću može reći koliko vremena nakon poroda možete početi koristiti steznik za trbuh. Nakon prirodnog poroda, steznik se može početi nositi i sljedeći dan, ili pak par dana nakon poroda, ovisno o odobrenju liječnika. Ukoliko postoji medicinski razlog zbog kojeg ne biste trebali nositi steznik, doktor će vam to i pojasniti.

Koliko dugo je dopušteno nositi steznik poslije poroda?

Iz medicinske perspektive, steznik bi se u pravilu trebao nositi 4 do 6 sedmica nakon poroda. Toliko je u prosjeku maternici, ostalim organima i koži potrebno da se vrate u prvotni oblik i položaj.

Najbitnije ga je nositi tijekom prvog tjedna nakon porođaja jer će tako imati najviše učinka. Steznik za trbuh je tada preporučljivo nositi i po danu i po noći. Nakon prvog tjedna, možete ga nositi samo po danu dok ne postignete željeni učinak.

Steznik nakon poroda: vrste i učinci

Odabir vrste steznika nakon poroda ovisi o više čimbenika. Osnovni glasi: nosite li ga iz medicinskih razloga ili kao pojas za mršavljenje? Ovisno o tome, postoji nekoliko vrsta steznika poslije poroda.

Steznik nakon poroda s patent otvaračem

Patent otvarač se nalazi s prednje ili zadnje strane steznika za trbuh. Ako se oporavljate od carskog reza, moguće je da će vam lakše biti rukovati sa steznikom koji ima zatvarač s prednje strane.

Steznik poslije poroda koji se omota oko abdomena

Prednji dio steznika se omota oko abdomena, a zatim pričvrsti.

Steznik nakon poroda u obliku korzeta

Najbolji su za medicinske potrebe oporavka nakon trudnoće jer pružaju veću potporu leđima i donjem dijelu trbuha. Vrlo su slični klasičnim korzetima, ali (za razliku od klasičnih) izradili su ih i odobrili medicinski stručnjaci.

Steznik poslije poroda koji se povlači prema gornjem dijelu trupa

Ovakav steznik nije pogodan ako ste imali carski rez, odnosno, svakako se morate posavjetovati s liječnikom prije njegova korištenja. Ne preporučuje ga se nositi 2 tjedna poslije poroda. Karakteristika je da izgleda kao donje rublje sa visokim strukom.

Medicinski steznik poslije poroda

Koristi se isključivo s preporukom liječnika. Njegova kompresija, odnosno držanje opuštenih mišića na mjestu, je jedna od njegovih glavnih odlika. Najčešće se koristi kada žena nakon porođaja ima dijastazu, odnosno odvojenost trbušnih mišića radi rasta maternice. Takvo medicinsko stanje dijagnosticira fizioterapeut, obično od 3 do 5 dana nakon poroda.

Medicinski steznik nakon poroda najučinkovitije djeluje ukoliko vježbate prilikom njegova nošenja. U stanju mirovanja, posebno po noći, se mora skinuti. Nakon što se izliječite od odvojenosti trbušnih mišića, više ga ne smijete upotrebljavati

Napravite set vježbi i provjerite imate li dijastazu!

 1. Lezite na leđa na ravnu površinu, najbolje pod.
 2. Noge savite u koljenu, a stopala punom dužinom na pod.
 3. Podignite gornji dio leđa i glavu do lopatica.
 4. Pritisnite područje oko pupka i pokušajte osjetiti rubove trbušnog mišića.
 5. Odvojenost trbušnih mišića imate ukoliko su trbušni mišići razmaknuti više od 2 centimetra ili se pored mjesta pritiska pojavljuju izbočene kupole.

Steznik nakon carskog reza

Nakon poroda carskim rezom, steznik se nikako ne smije nositi dok rana u potpunosti ne zacijeli. Obavezno je pitati doktora za odobrenje prije nego ga krenete nositi. Steznik nakon carskog reza se nikako ne smije koristiti po noći.

Međutim, steznik može biti vrlo koristan ženama koje su rodile carskim rezom jer, dokazano:

 • Smanjuje natečenost područja trbuha i drži ga stegnutim
 • Onemogućava kretanje tkiva pa nema prevelike boli
 • Smanjuje rizik od otvaranja šavova (jer je trbuh stegnut) i tako pomaže rani da zacijeli brže
 • Umanjuje mogućnost stvaranja edema (viška tekućine u tkivu) i hematoma (podljeva krvi)
 • Čini kožu mekšom i glađom
 • Umanjuje ožiljke
 • Smanjuje mogućnost infekcije

Kako izabrati najbolji steznik nakon poroda?

Postoji nekoliko karakteristika prema kojima možete izabrati najbolji steznik za trbuh poslije poroda. Preporučljivo je o njima razmisliti prije nego se odlučite za kupovinu i svakako razmotriti omjer cijene i kvalitete steznika nakon poroda.

 • Efektivnost – ovisno o tome koliko poželjnih funkcija ispunjava: pruža li potporu? Smanjuje li bolove? Zateže li trbuh?
 • Udobnost – pruža li vam određenu razinu udobnosti dok se krećete i dok odmarate? Stoji li na mjestu neovisno o tome što radite? Rastegne li se s vremenom i izgubi čvrstoću?
 • Materijal – je li napravljen od materijala koji preporučuju stručnjaci? Izaziva li vam alergije i osipe? Diše li vam koža ispod njega?
 • Kvaliteta – ostaje li jednake kvalitete i oblika i nakon učestale uporabe?
 • Praktičnost – može li se nositi i po danu i po noći? Vidi li se preko odjeće?

OPADANJE KOSE

Opadanje kose nije rijetkost i često je posljedica složene kombinacije genetskih faktora, stresa i hormonalnih promjena.

Opadanje Kose – Uzroci, šampon za rast i transplantacija kose


Opadanje kose je rasprostranjeno i često emotivno opterećujuće stanje koje može značajno utjecati na samopouzdanje i kvalitetu života. Bez obzira na spol ili dob, mnoge osobe se suočavaju s ovim problemom, tražeći učinkovite načine kako sačuvati svoju kosu i povratiti njezinu punoću.

U ovom članku istražujemo dublje uzroke opadanja kose, razmatramo prednosti korištenja šampona za rast kose te otkrivamo što uključuje postupak transplantacije kose.

Uzroci Opadanja Kose


Nasljeđivanje igra ključnu ulogu u sklonosti gubitku kose, što znači da ako su vaši roditelji ili bake i djedovi iskusili opadanje kose, vi ste također osjetljivi na isti problem.

Osim genetike, stres može biti veliki okidač za opadanje kose, stvarajući hormonalnu neravnotežu koja može usporiti rast kose i potaknuti njen gubitak.

Hormonske promjene, poput trudnoće ili menopauze, također mogu imati sličan učinak, a nepravilna njega kose i upotreba agresivnih proizvoda mogu dodatno pogoršati stanje vlasišta.


Šamponi za Rast Kose


U potrazi za rješenjima, mnogi su okrenuti prema šamponima za rast kose. Ti šamponi sadrže posebno formulirane sastojke koji pomažu u jačanju korijena kose, stimulirajući rast nove kose te smanjujući gubitak kose. Ključni sastojci, poput biotina koji podržava zdravlje kose, keratina koji jača vlasi te prirodnih ekstrakata koji njeguju vlasište, zajedno rade kako bi osigurali optimalno okruženje za rast kose.

Redovita upotreba odgovarajućeg šampona za rast može postupno poboljšati gustoću kose i smanjiti vidljivost opadanja.


Transplantacija Kose


Za one koji traže dugoročno i trajno rješenje, transplantacija kose može biti izbor. Ovaj kirurški postupak uključuje premještanje zdravih folikula kose s područja gdje kosa raste normalno na dijelove vlasišta s manjkom kose.

Moderna tehnologija omogućuje precizno izdvajanje folikula i njihovo pažljivo umetanje na ciljano područje, stvarajući prirodan izgled. Postupak se izvodi pod lokalnom anestezijom, a oporavak je obično brz i bezbolan.

Kako se suočiti sa gubitkom kose


Ako primijetite znakove opadanja kose, važno je konzultirati se s dermatologom ili stručnjakom za kosu kako biste identificirali uzroke i razmatrali moguće opcije. Pridržavanje uravnotežene prehrane bogate proteinima, vitaminima i mineralima može podržati zdravlje vlasišta.

Smanjenje stresa i uvođenje tehnika opuštanja, poput joge ili meditacije, može također doprinijeti zdravijoj kosi. Korištenje kvalitetnih proizvoda za njegu kose, uključujući šampone za rast, može značajno doprinijeti očuvanju zdrave kose i smanjenju gubitka.


Zaključak
Opadanje kose može biti izazovan problem, ali s pravim pristupom i informacijama, možete pronaći načine za njegovo suočavanje i rješavanje. Bez obzira na uzrok, ključno je da brinete o svojoj kosi s pažljivom njegom i da se savjetujete sa stručnjakom kako biste odabrali najbolje rješenje za vas.

Bilo da se odlučite za šampone za rast, medicinske tretmane ili transplantaciju kose, važno je da se osjećate dobro u svojoj koži i da zračite samopouzdanjem