loading

Category: Zdravlje muškarca

 • Home
 • Category: Zdravlje muškarca

PRIRODNI LIJEK ZA POTENCIJU KOD MUŠKARACA

Poboljšanje potencije može se postići kroz različite prirodne metode i biljne lijekove. Ove metode su često korištene zbog manjeg broja nuspojava u odnosu na farmaceutske lijekove.

Važno je napomenuti da je konsultacija s doktorom uvijek preporučljiva prije nego što započnete bilo koji novi tretman.

1. Ginseng

Ginseng, posebno korejski crveni ginseng, tradicionalno se koristi za poboljšanje seksualne funkcije. Studije sugeriraju da ginseng može poboljšati erektilnu funkciju povećanjem proizvodnje dušikovog oksida, što poboljšava cirkulaciju krvi u penisu.

2. Maca

Maca je korijen koji dolazi iz Perua i koristi se za povećanje libida i poboljšanje seksualne funkcije. Istraživanja pokazuju da maca može pomoći u povećanju seksualne želje i poboljšanju erektilne funkcije.

3. Tribulus Terrestris

Tribulus Terrestris se tradicionalno koristi u mnogim kulturama za poboljšanje seksualne funkcije i povećanje razine testosterona. Studije pokazuju mješovite rezultate, ali postoji neka podrška za njegovu učinkovitost u poboljšanju seksualne funkcije.

4. L-arginin

L-arginin je aminokiselina koja pomaže u proizvodnji dušikovog oksida, što poboljšava cirkulaciju krvi. To može pomoći muškarcima s erektilnom disfunkcijom.

5. Yohimbine

Yohimbine je alkaloid iz kore afričkog stabla yohimbe. Tradicionalno se koristi kao afrodizijak, a neka istraživanja pokazuju da može pomoći u poboljšanju erektilne funkcije.

6. Ginkgo Biloba

Ginkgo Biloba je biljka koja može poboljšati protok krvi, što može pomoći u poboljšanju erekcije. Postoje dokazi da može biti korisna kod muškaraca koji doživljavaju erektilnu disfunkciju zbog antidepresiva.

Zdrav Životni Stil

7. Prehrana

Zdrava prehrana bogata voćem, povrćem, cjelovitim žitaricama i nemasnim proteinima može pomoći u poboljšanju općeg zdravlja i potencije. Hrana bogata antioksidansima, poput bobičastog voća, te hrana bogata cinkom i selenom, može pozitivno utjecati na seksualno zdravlje.

8. Vježbanje

Redovita tjelesna aktivnost poboljšava cirkulaciju i može pomoći u održavanju zdrave tjelesne težine, što je važno za seksualno zdravlje. Aerobne vježbe, poput trčanja i plivanja, posebno su korisne.

9. Smanjenje Stresa

Kronični stres može negativno utjecati na seksualnu funkciju. Tehnike opuštanja, kao što su meditacija, joga, ili duboko disanje, mogu biti korisne u smanjenju stresa.

10. Kvalitetan San

Dobro spavanje je ključno za opće zdravlje i može poboljšati seksualnu funkciju. Nedostatak sna može smanjiti razinu testosterona, što negativno utječe na libido i erektilnu funkciju.

11. Održavanje Zdrave Težine

Prekomjerna tjelesna težina može negativno utjecati na seksualnu funkciju. Održavanje zdrave tjelesne težine kroz uravnoteženu prehranu i redovito vježbanje može poboljšati potenciju.

12. Ograničenje Alkohola i Prestank Pušenja

Prekomjerno konzumiranje alkohola i pušenje mogu negativno utjecati na seksualnu funkciju. Ograničenje alkohola i prestanak pušenja mogu značajno poboljšati seksualno zdravlje.

Svaka od ovih metoda može doprinijeti poboljšanju potencije, ali je važno napomenuti da učinkovitost može varirati ovisno o individualnim okolnostima. Savjetovanje sa doktorom može pomoći u određivanju najprikladnijeg pristupa za svakog pojedinca.

www.muski.ba

G TAČKA KOD ŽENA

G tačka, ili Gräfenbergova tačka,predstavlja jedno od intrigantnih područja ženske anatomije.Nalazi se na prednjem zidu vagine, 5-8 centimetara od ulaza.

Iako postoji kontroverza oko njenog postojanja i funkcije, mnoge žene tvrde da stimulacija ove zone može rezultirati intenzivnim orgazmima i povećanim seksualnim zadovoljstvom.

Stimulacija G tačke obično se provodi prstima ili pomoću specijaliziranih igračaka za seks. Mnogi seksualni terapeuti preporučuju početak s prstima kako bi se istražila osjetljivost i reakcija tijela. Pristup stimulaciji može varirati ovisno o anatomiji i preferencijama svake žene.

Jedna od tehnika uključuje lagani pritisak na prednji zid vagine, koristeći pokrete poput “dolazeći-gore” ili “pokreti prema gore i dolje”. Ovo se može izvoditi s dva ili tri prsta, ovisno o udobnosti i preferencijama žene. Kontinuirani i ritmički pritisak može pomoći u postizanju povećane osjetljivosti i uzbuđenja.

Druga popularna tehnika uključuje kružne pokrete prstima, usmjerene prema G tački. Ovi pokreti mogu biti lagani i nježni ili intenzivniji, ovisno o željama i udobnosti žene. Kontinuirano mijenjanje pritiska i brzine može dodatno pojačati senzacije.

Neki partneri preferiraju korištenje specijaliziranih igračaka za seks, poput G-tačkastih vibratora ili dildo-a. Ovi proizvodi su oblikovani tako da ciljano stimuliraju G tačku i mogu pružiti intenzivnije i konzistentnije senzacije od ručne stimulacije. Vibratori s različitim postavkama brzine i uzoraka mogu pružiti dodatnu prilagodljivost i užitak.

Položaji tijela također mogu utjecati na pristup G tački. Na primjer, položaji poput “doggystyle” ili “cowgirl” omogućuju dublji prodor i bolji pristup prednjem zidu vagine. Podešavanjem kuta i dubine penetracije, partner može bolje ciljati G tačku i povećati seksualno zadovoljstvo žene.

Važno je napomenuti da neke žene možda neće doživjeti snažne senzacije ili orgazam kroz stimulaciju G tačke, i to je potpuno normalno. Svako tijelo je jedinstveno i reagira na stimulaciju na različite načine. Stoga je ključno komunicirati s partnerom tijekom seksualnih aktivnosti i prilagoditi se individualnim potrebama i željama.

Stimulacija G tačke može biti jedan od načina za poboljšanje seksualnog iskustva i postizanje intenzivnijih orgazama za žene koje to doživljavaju. Važno je eksperimentirati, biti otvoren za nove tehnike i pristupiti seksualnosti s pažnjom, poštovanjem i komunikacijom.

www.muski.ba

G TAČKA KOD MUŠKARACA

Prostata, mala žlijezda smještena ispod mokraćnog mjehura kod muškaraca, spominje se u kontekstu zdravlja prostate, rijetko se govori o njenoj ulozi u seksualnom zadovoljstvu.

Ipak, mnogi muškarci i seksualni terapeuti tvrde da stimulacija prostate može rezultirati intenzivnijim orgazmima i dubljim seksualnim iskustvima. To područje se ponekad naziva i “P-točka”, “muška G-točka” ili jednostavno “G-tačka”.

Za razliku od ženske G-točke, koja se nalazi na prednjem zidu vagine, prostata je unutarnji organ. Ona se može stimulirati kroz rektum, što se obično postiže putem prsta ili posebnih igračaka dizajniranih za prostate. Stimulacija prostate može izazvati senzacije koje su opisane kao duboko ugodne ili čak orgazmične, često se opisuju kao vrhunac koji je “širi” i “dublji” od uobičajenog orgazma.

Neki muškarci izvještavaju da stimulacija prostate povećava snagu njihovih orgazama i čini ih dužim. Osim toga, mnogi tvrde da takvo iskustvo može rezultirati više osjećaja povezanosti s partnerom, jer zahtijeva veliku razinu povjerenja i intimnosti.

Iako se stimulacija prostate može doživjeti kao tabu tema, mnogi muškarci su otvoreni za istraživanje svoje seksualnosti na ovaj način. Međutim, važno je napomenuti da se svaka osoba razlikuje i da je važno pristupiti ovakvim tehnikama s pažnjom i poštovanjem prema vlastitim granicama i granicama partnera.

Pristupanje stimulaciji prostate zahtijeva oprez i dobro podmazivanje kako bi se izbjegle nelagode ili ozljede. Također je važno da oba partnera budu ugodno s eksperimentiranjem i da otvoreno komuniciraju o svojim granicama, željama i potrebama.

Iako je stimulacija prostate često povezana s gay muškarcima, važno je napomenuti da seksualna orijentacija nije presudna kada je u pitanju uživanje u ovoj vrsti stimulacije. Heteroseksualni muškarci također mogu uživati u stimulaciji prostate, a ona se može koristiti kao dodatak njihovom seksualnom repertoaru, bez obzira na seksualnu orijentaciju ili identitet.

U konačnici, stimulacija prostate je osoban izbor svakog muškarca i njegovog partnera. Važno je da oboje budu ugodno s eksperimentiranjem i da pronađu što ih najviše uzbuđuje i ispunjava u njihovom seksualnom životu. Bez obzira na to odluče li istraživati prostate ili ne, važno je da svatko osjeća da ima pravo na svoju seksualnost i da se osjeća podržano u njihovim odlukama.

www.muski.ba

PRAVNI FAKULTET SARAJEVO


Pravni fakultet Univerziteta u Sarajevu je jedna od istaknutih obrazovnih institucija u Bosni i Hercegovini, koja je osnovana 1946. godine. Svojom dugom istorijom i visokim standardima obrazovanja, fakultet je postao sinonim za kvalitetno pravno obrazovanje u regionu.

Na fakultetu se nude brojni predmeti koji pokrivaju različite grane prava. To uključuje osnovne predmete kao što su građansko pravo, krivično pravo, upravno pravo, privredno pravo, međunarodno javno pravo, međunarodno privatno pravo i pravo Evropske unije. Pored toga, studenti imaju priliku da se specijalizuju u oblastima kao što su ljudska prava, pravo rada, pravo intelektualne svojine, pravo životne sredine i mnoge druge.

Jedna od važnih karakteristika Pravnog fakulteta u Sarajevu jeste angažovanost njegovih profesora u pravnoj praksi. Mnogi od njih su istaknuti pravnici koji aktivno učestvuju u pravosuđu, advokaturi, kao i u radu nevladinih organizacija i institucija civilnog društva. Njihovo bogato praktično iskustvo doprinosi interaktivnom i relevantnom pristupu nastavi.

Fakultet takođe organizuje različite naučne skupove, konferencije i seminare koji promovišu pravnu nauku i doprinose razvoju pravnog sistema. Studenti imaju priliku da učestvuju u ovim događajima i steknu dodatno znanje i veštine.

Poznate ličnosti koje su studirale na Pravnom fakultetu u Sarajevu obuhvataju širok spektar profesionalnih profila. Među njima su sudije, advokati, političari, diplomate, profesori, novinari i drugi. Neki od njih su postali prominentni lideri u svojim oblastima delovanja, doprinoseći društvenim promenama i razvoju pravne struke.

Za više informacija o Pravnom fakultetu Univerziteta u Sarajevu, možete posetiti zvaničnu veb stranicu fakulteta na sledećem linku: Pravni fakultet Univerziteta u Sarajevu.

Pravni fakultet u Sarajevu nastavlja da bude ključni akter u pravnoj oblasti Bosne i Hercegovine i regiona, pružajući obrazovanje i stvarajući profesionalce sposobne da se suoče sa složenim izazovima savremenog društva.

Za više informacija o Pravnom fakultetu Univerziteta u Sarajevu, posjetite web stranicu fakulteta: https://www.pfsa.unsa.ba/pf/

Osim toga, možete pronaći i profile fakulteta na društvenim mrežama:

Dodatne informacije:

 • Fakultet nudi i programe doktorskog studija u pravnim naukama.
 • Na fakultetu se redovito organiziraju naučne konferencije, seminari i gostujuća predavanja.
 • Studentima je dostupna bogata biblioteka sa velikim fondom pravne literature.
 • Fakultet ima i aktivan studentski život sa brojnim studentskim organizacijama i aktivnostima.

Pravni fakultet Univerziteta u Sarajevu nudi studentima jedinstvenu priliku da steknu kvalitetno pravno obrazovanje u inspirativnom i dinamičnom okruženju.

www.muski.ba

KADA PITI MAGNEZIJ UJUTRO ILI NAVEČER

Magnezij je esencijalni mineral koji sudjeluje u više od 300 biokemijskih reakcija u organizmu. Neophodan je za mnoge vitalne funkcije, uključujući:

 • Proizvodnja energije: Magnezij je ključan za metabolizam ugljikohidrata, proteina i masti, te pomaže u pretvaranju hrane u energiju.
 • Funkcija mišića i živaca: Magnezij je odgovoran za kontrakciju i opuštanje mišića, te za pravilan prijenos živčanih signala.
 • Zdravlje kostiju: Magnezij je važan za mineralizaciju kostiju i pomaže u sprječavanju osteoporoze.
 • Regulacija krvnog tlaka: Magnezij može pomoći u snižavanju krvnog tlaka kod ljudi s hipertenzijom.
 • Zdravlje srca: Magnezij može smanjiti rizik od srčanih bolesti i moždanog udara.
 • Psihološko zdravlje: Magnezij može pomoći u ublažavanju simptoma depresije i anksioznosti.

Ne postoji jednostavan odgovor na pitanje kada je idealno vrijeme za uzimanje magnezija, ujutro ili navečer. To ovisi o individualnim faktorima i ciljevima uzimanja. Evo nekoliko stvari koje biste trebali uzeti u obzir:

Ujutro:

 • Poboljšava razinu energije: Magnezij može pomoći u poboljšanju razine energije i raspoloženja tijekom dana.
 • Poboljšava probavu: Uzimanje magnezija ujutro može potaknuti probavu i ublažiti probleme s probavom.
 • Pomaže u regulaciji šećera u krvi: Istraživanja pokazuju da magnezij može pomoći u regulaciji razine šećera u krvi, što može biti korisno za osobe s dijabetesom.

Navečer:

 • Pomaže u opuštanju i spavanju: Magnezij ima opuštajuće djelovanje na mišiće i živčani sustav, što može poboljšati kvalitetu sna.
 • Smanjuje grčeve u nogama: Uzimanje magnezija navečer može pomoći u sprječavanju grčeva u nogama.
 • Ublažava migrene: Neki ljudi iskušavaju ublažavanje migrena uzimanjem magnezija navečer.

Preporuke:

 • Posavjetujte se s doktorom: Najbolje je da se posavjetujete s doktorom o tome kada i u kojoj dozi biste trebali uzimati magnezij.
 • Slušajte svoje tijelo: Obratite pažnju na to kako se osjećate uzimanjem magnezija u različito doba dana i pronađite ono što vam odgovara.
 • Razmotrite svoje individualne potrebe: Ako imate problema sa spavanjem, možda biste htjeli uzimati magnezij navečer. Ako želite poboljšati razinu energije tijekom dana, možda biste htjeli uzimati magnezij ujutro.

Dodatne napomene:

 • Magnezij se može uzimati s hranom ili na prazan želudac.
 • Uzimanje magnezija u velikim dozama može dovesti do probavnih problema.
 • Neki lijekovi mogu utjecati na apsorpciju magnezija.

U konačnici, idealno vrijeme za uzimanje magnezija je ono koje vam odgovara i koje vam pomaže u postizanju vaših ciljeva.

Zašto je potrebno uzimati magnezij?

Mnogi ljudi ne unose dovoljnu količinu magnezija hranom. Nedostatak magnezija može dovesti do različitih zdravstvenih problema, uključujući:

 • Umoro i slabost
 • Mišićne grčeve
 • Trnjenje i ukočenost udovi
 • Nesanicu
 • Depresiju i anksioznost
 • Visoki krvni tlak
 • Osteoporozu

Ko bi trebao uzimati magnezij?

Svi bi trebali paziti da unose dovoljnu količinu magnezija u prehrani. Neki ljudi su, međutim, u većoj rizičnoj skupini za nedostatak magnezija, uključujući:

 • Starije osobe
 • Ljudi s probavnim problemima
 • Dijabetes
 • Alkoholičari
 • Žene s teškim menstruacijama
 • Sportaši

Kako unositi magnezij?

Magnezij možete unositi hranom, dodacima prehrani ili lijekovima.

Hrana bogata magnezijem:

 • Zeleno lisnato povrće (špinat, kelj)
 • Orašasti plodovi i sjemenke
 • Grah i grašak
 • Banana
 • Avokado
 • Crna čokolada

Dodaci prehrani:

Dostupni su različiti dodaci prehrani s magnezijem. Najčešći oblici su magnezijev citrat, magnezijev glicinat i magnezijev klorid.

Lijekovi:

Magnezij se u obliku lijekova koristi za liječenje različitih zdravstvenih problema, kao što su grčevi u nogama, migrene i preeklampsija.

Prije uzimanja dodataka prehrani ili lijekova s magnezijem, posavjetujte se s doktorom.

Magnezij je vitalan mineral za zdravlje i dobrobit. Unošenje dovoljne količine magnezija može pomoći u sprječavanju različitih zdravstvenih problema i poboljšati kvalitetu života.

www.muski.ba

GDJE BOLI GUŠTERAČA

Gušterača je organ smešten u gornjem delu stomaka, iza želuca. Bol u gušterači obično se javlja u gornjem delu trbuha, ali može se proširiti i prema leđima.

Evo nekoliko mogućih lokacija bola u slučaju problema sa gušteračom:

 1. Srednji gornji deo trbuha: Bol se može javiti u sredini ili malo levo od sredine gornjeg dela trbuha.
 2. Gornji levi deo trbuha: Gušterača se nalazi iza želuca i moguće je da bol može zračiti na levi gornji deo trbuha.
 3. Leđa: Bol iz gušterače može zračiti prema leđima, često kao dosadna ili probadajuća bol.
 4. Desni gornji deo trbuha: Iako je manje često, bol u gušterači može se takođe proširiti i na desni gornji deo trbuha.

Važno je napomenuti da bol u ovim područjima može biti uzrokovana i drugim stanjima, pa je za preciznu dijagnozu i tretman važno posetiti llekara. Ako osjetite bol u ovim područjima i imate sumnje da bi to moglo biti povezano s gušteračom, obavezno se posavetujte s ljekarom.

Uzroci povećane gušterače

Povećanje gušterače, poznato i kao pankreatomegalija, može biti posledica različitih faktora i stanja. Neke uobičajene situacije koje mogu dovesti do povećane gušterače uključuju:

 1. Pankreatitis: Upala gušterače, poznata kao pankreatitis, može dovesti do povećanja veličine ovog organa. Akutni pankreatitis obično izaziva iznenadnu i tešku bol u gornjem delu stomaka, dok hronični pankreatitis može dovesti do dugotrajnih problema sa varenjem i povećanja gušterače tokom vremena.
 2. Alkohol: Pretjerana konzumacija alkohola može izazvati upalu gušterače, što može dovesti do njenog povećanja.
 3. Hronične bolesti jetre: Neke hronične bolesti jetre, poput ciroze, mogu uzrokovati povećanje gušterače.
 4. Kamenje u žučnom kanalu: Blokada žučnog kanala kamenjem može izazvati pankreatitis, što može dovesti do povećanja gušterače.
 5. Endokrine bolesti: Određene endokrine bolesti, poput dijabetesa, mogu dovesti do poremećaja u gušterači, što može rezultirati njenim povećanjem.
 6. Genetski faktori: Nasledni faktori mogu igrati ulogu u razvoju problema s gušteračom koji mogu dovesti do povećanja ovog organa.
 7. Tumori: Rijetko, tumori gušterače ili tumori u okolnim tkivima mogu uzrokovati povećanje ovog organa.

Važno je istaći da povećanje gušterače može biti simptom ozbiljnih stanja, pa je važno da se obratite ljekaru ako primjetite bilo kakve simptome ili promjene u ovom organu. Ljekar će moći da dijagnosticira osnovni uzrok i preporuči odgovarajući tretman.

Simptomi povećane gušterače

Bol u gornjem dijelu abdomena je uobičajeni simptom. Bol se može proširiti na leđa i pogoršavati se nakon što ste jeli i pili. Obratite se odmah svom liječniku ako imate ove simptome.

Ostali uzroci povećane gušterače mogu imati malo ili uopće ne imati simptome. Rak gušterače smatra se jednim od najsmrtosnijih karcinoma jer ga je teško uočiti u ranoj fazi zbog nedostatka simptoma.

Liječnik će vam postaviti pitanja i napraviti temeljit pregled. Liječnik može obaviti pretrage krvi, urina, stolice i potvrditi uzrok proširenoj gušterači. Na primjer, možete obaviti rendgensko snimanje, ultrazvuk, CT snimanje, ERCP, ili MRCP (magnetska rezonancija).

Ostali simptomi koji prate povećanje gušterače uključuju:

 • mučninu i povraćanje
 • masnu stolicu ili proljev
 • gubitak težine
 • temperatura
 • ubrzani puls
 • žutica

www.muški.ba

KAKO SMANJITI KOLESTEROL U 26 DANA PRIRODNO SIGURNO I LAKO

Visok nivo holesterola može povećati rizik od srčanih oboljenja i drugih zdravstvenih problema. Srećom, postoje prirodni načini da smanjite holesterol na siguran i efikasan način.

Znaci Povišenih Masnoća u Krvi:

Povišene masnoće u krvi često nemaju očite simptome, pa se često otkriju tokom rutinskih zdravstvenih pregleda. Međutim, neki od znakova i simptoma koji mogu ukazivati na povećane masnoće u krvi uključuju:

Xanthelasma: Ovo su žućkasti naslage masnoća ispod kože, obično oko očiju.

– Arcus Senilis: Bijeli ili sivkasti prsten oko irisa oka.

– Bol u Grudima: Povišene masnoće u krvi mogu povećati rizik od srčanih bolesti, što može dovesti do angine (bol u grudima).

Bol u Nogama: Povećane masnoće u krvi mogu dovesti do smanjenja protoka krvi u nogama, što može uzrokovati bol i nelagodnost.

– Povećani Rizik od Srčanog i Moždanog Udara: Visoki nivoi masnoća u krvi mogu povećati rizik od srčanog i moždanog udara.

– Povišen Krvni Pritisak: Povećane masnoće u krvi mogu utjecati na krvne sudove, što može dovesti do povišenog krvnog pritiska.

Zašto je Smanjenje Kolesterola Važno

Plan Smanjenja Kolesterola u 26 Dana

Dan 1-7: Promjena Prehrambenih Navika

Prva sedmica fokusirana je na promjene u ishrani. Konzumirajte više voća, povrća, integralnih žitarica i ribe bogate omega-3 masnim kiselinama. Smanjite unos zasićenih masti i šećera. Koristite maslinovo ulje umjesto masti životinjskog porijekla.

Dan 8-14: Povećanje Fizičke Aktivnosti

U drugoj sedmici, fokusirajte se na redovnu fizičku aktivnost. Hodanje, vožnja bicikla ili plivanje su odlične opcije. Ovo će pomoći u smanjenju holesterola i poboljšanju cjelokupnog zdravlja.

Dan 15-21: Dodavanje Prirodnih Suplemenata

Treća sedmica je vrijeme da se dodaju prirodni suplementi koji podržavaju zdravlje srca. Omega-3 dodaci, crni čaj i češnjak su samo neki od prirodnih dodataka koji mogu pomoći u smanjenju holesterola.

Dan 22-26: Redovni Pregledi i Praćenje Napretka

Zadnjih pet dana posvetite praćenju napretka. Redovni pregledi kod ljekara omogućit će vam da pratite svoje zdravlje i provjerite da li su promjene u ishrani i načinu života imale pozitivan uticaj na nivo holesterola.

Savjeti za Efikasno Smanjenje Kolesterola

 • Hidratacija: Pijte dovoljno vode svaki dan.
 • Smanjenje Stresa: Izbjegavajte stresne situacije koliko god je to moguće.
 • Odmor: Osigurajte dovoljno sna svake noći.
 • Društvena Podrška: Razgovarajte sa prijateljima ili porodicom o svojim ciljevima.

Ishrana za Smanjenje Kolesterola

Za smanjenje holesterola, fokusirajte se na ishranu koja obiluje voćem, povrćem, orašastim plodovima i žitaricama. Povrće poput brokolija, špinata i kelja bogato je vlaknima i antioksidansima koji mogu pomoći u smanjenju holesterola. Također, dodavanje ribe bogate omega-3 masnim kiselinama, kao što su losos i skuša, važan je korak u smanjenju holesterola.

Povišene masnoće u krvi su ozbiljan zdravstveni problem koji može povećati rizik od srčanih bolesti i drugih kardiovaskularnih problema. Promjene u načinu života, poput zdrave ishrane, redovne tjelesne aktivnosti i gubitka tjelesne težine, mogu pomoći u smanjenju masnoća u krvi. Međutim, uvijek je važno konsultirati se s kvalificiranim zdravstvenim stručnjakom kako biste dobili dijagnozu i odgovarajući tretman.

www.muski.ba

Može vas zanimati:

LIPIDOEX – kapi za MASNOĆU – namijenjene su osobama s povišenim masnoćama u krvi (holesterol, trigliceridi), ali i osobama koje imaju normalnu razinu lipida u krvi za zaštitu krvnih žila i prevenciju arteroskleroze – možete naručiti klikom >>> OVDJE

KAKO SNIZITI PRITISAK ZA 5 MINUTA

Visok krvni pritisak/tlak, poznat i kao hipertenzija, ozbiljan je problem koji može dovesti do srčanog udara, moždanog udara i drugih zdravstvenih problema.

U nekim slučajevima, krvni pritisak može naglo porasti i zahtijevati hitnu intervenciju.

Iako ne postoji čarobni način da se krvni tlak snizi za 5 minuta, postoji nekoliko strategija koje mogu pomoći u njegovom brzom snižavanju:

Tehnike dubokog disanja

1. Duboko disanje:

 • Duboko disanje aktivira parasimpatički živčani sustav, koji pomaže u opuštanju i snižavanju krvnog pritiska.
 • Učinite sljedeće:
  • Udobno se smjestite.
  • Polako udahnite kroz nos 5 sekundi.
  • Držite zrak 2 sekunde.
  • Polako izdahnite kroz usta 5 sekundi.
  • Ponovite ovaj ciklus 5-10 minuta.

2. Dijagramatičko disanje:

 • Ova tehnika disanja fokusira se na korištenje dijafragme, mišića koji odvaja grudnu od trbušne šupljine.
 • Učinite sljedeće:
  • Stavite jednu ruku na prsa, a drugu na trbuh.
  • Polako udahnite kroz nos, osjećajući kako se trbuh diže, a prsa ostaju relativno nepomična.
  • Polako izdahnite kroz usta, osjećajući kako se trbuh spušta.
  • Ponovite ovaj ciklus 5-10 minuta.

Ostale strategije

3. Promjena položaja tijela:

 • Lezite na leđa s uzdignutim nogama iznad razine srca.
 • Ova pozicija pomaže u preusmjeravanju krvi iz donjih ekstremiteta u prsa i glavu, što može sniziti krvni pritisak.

4. Hladne obloge:

 • Stavite hladne obloge na čelo, vrat i zglobove.
 • Hladna stimulacija aktivira živčane receptore koji mogu pomoći u snižavanju krvnog tlaka.

5. Masaža:

 • Masiranje ramena, vrata i leđa može pomoći u opuštanju mišića i snižavanju krvnog pritiska.

6. Konzumacija vode:

 • Popijte čašu ili dvije vode.
 • Dehidracija može povisiti krvni pritisak, a hidratacija može pomoći u njegovom snižavanju.

Važne napomene

 • Ove strategije su privremena rješenja i ne zamjenjuju dugoročnu kontrolu krvnog pritiska.
 • Ako imate povišen krvni pritisak, važno je da se posavjetujete s doktorom o tome kako ga možete kontrolirati.
 • Doktor vam može propisati lijekove ili preporučiti promjene u načinu života, kao što su zdrava prehrana, redovna tjelovježba i smanjenje stresa.

Dugoročne strategije za kontrolu krvnog pritiska:

 • Redovita tjelesna aktivnost: Vježbajte barem 30 minuta dnevno.
 • Zdrava prehrana: Jedite puno voća, povrća i cjelovitih žitarica. Ograničite unos soli i nezdrave hrane.
 • Održavanje zdrave tjelesne težine: Suvišak kilograma može povisiti pritisak.
 • Smanjenje stresa: Stres može pogoršati hipertenziju. Pronađite načine za opuštanje, kao što su joga, meditacija ili provođenje vremena u prirodi.
 • Ograničenje konzumiranja alkohola: Pretjerana konzumacija alkohola može povisiti pritisak.
 • Ne pušenje: Pušenje oštećuje krvne žile i povisuje pritisak.

Prehrana (prirodni lijek) za visoki pritisak

Imela je biljka koja pomaže u snižavanju krvnog pritiska te sprječava ovapnjenje krvnih žila. Korisna je i kod hipertenzije i dijabetesa. Nalazi se i u mnogim čajnim mješavinama za regulaciju krvnog tlaka.

Flavonoidi su prirodni spojevi prisutni u zelenom čaju, crvenom grožđu i kakau čije su pozitivno djelovanje na kardiovaskularni sustav, pa tako i krvni tlak, znanstvenici više puta dokazali.

Bijeli luk također pomaže. Ako ga ne možete uzimati u prehrani onda pokušajte s kapsulama ili kapi za visok pritisak. Jabučni ocat je još jedno prirodno sredstvo koje smanjuje kiselost tijela i potiče regulaciju krvnog tlaka i masnoća. Uključite ga u prehranu ili uzmite u obliku dodataka prehrani.

Svi koji imaju visok krvni pritisak, a žele se zaštititi od srčanog udara i ovapnjenja krvnih žila mogu uzimati glog. Naime, glog pomaže pri oporavku i nakon infarkta te sprječava njegov povratak. Glogove kapi pružaju ljekovito djelovanje kod aritmije, oslabljenog srčanog mišića, tahikardija i visokog holesterola, djelotvorne su kod visokog krvnog pritiska.

Koji su uzroci povišenog krvnog tlaka-pritiska


Povišen krvni pritisak kojemu je uzrok nepoznat naziva se esencijalna ili primarna hipertenzija. Ako je uzrok visokom krvnom tlaku ipak poznat onda se to stanje naziva sekundarnom hipertenzijom. Ljudi najčešće obolijevaju od hipertenzije nepoznata uzroka.

Na povišene vrijednosti tlaka u arterijama mogu utjecati bubrežne bolesti, hormonski poremećaji ili neki lijekovi.

Tlak u arterijama može biti povišen zbog povećane snage srca da pumpa krv, zatim zbog arterioskleroze odnosno zbog gubitka elastičnosti krvnih žila i zbog povećanja ukupne tekućine u krvnožilnom sustavu.

Oboljenje bubrega onemogućuje izlučivanje tekućine i soli iz tijela čime dolazi do povišenja vrijednosti krvnog tlaka.

Nikako ne smijemo zanemariti utjecaj nezdrave prehrane s povećanim unosom soli i masnoća, zatim stresa, konzumiranja alkohola, cigareta.

Sindrom bijele kute je stanje u kojem dolazi do povećanja vrijednosti krvnog tlaka koji se mjeri u liječničkoj ordinaciji. Sam odlazak liječniku mnogima predstavlja ne baš ugodno iskustvo koje izaziva stresnu reakciju zbog čega i nastaje trenutno povišenje. No te se vrijednosti smanje izlaskom iz ordinacije.

www.muški.ba

OMEGA 3 KAPSULE

Omega 3 kapsule: Čuvajte zdravlje srca, mozga i cijelog organizma. Što su omega 3 masne kiseline?

Omega 3 masne kiseline su esencijalne hranjive tvari koje naše tijelo ne može samo proizvesti, stoga ih je potrebno unositi putem hrane ili dodataka prehrani. Postoje tri glavne vrste omega 3 masnih kiselina:

 • EPA (eikosapentaenoična kiselina)
 • DHA (dokozaheksaenoična kiselina)
 • ALA (alfa-linolenska kiselina)

EPA i DHA se pretežno nalaze u masnoj ribi poput lososa, tune i sardina, dok se ALA nalazi u biljnim izvorima poput lanenih sjemenki, chia sjemenki i oraha.

Zašto su omega 3 kapsule važne za zdravlje?

Omega 3 masne kiseline imaju brojne zdravstvene blagodati, uključujući:

Zaštita srca i krvnih žila

 • Smanjuju razine triglicerida u krvi
 • Snižavaju krvni tlak
 • Poboljšavaju funkciju krvnih žila
 • Smanjuju rizik od srčanih bolesti, aritmije i moždanog udara

Poboljšanje kognitivnih funkcija

 • Neophodne za pravilan razvoj i funkciju mozga
 • Poboljšavaju pamćenje, koncentraciju i sposobnost učenja
 • Smanjuju rizik od Alzheimerove bolesti i demencije

Protuupalno djelovanje

 • Smanjuju upalu u tijelu
 • Ublažavaju simptome upalnih stanja poput artritisa, psorijaze i astme

Zaštita mentalnog zdravlja

 • Smanjuju simptome depresije i anksioznosti
 • Poboljšavaju raspoloženje i kognitivne funkcije

Ostale zdravstvene blagodati

 • Poboljšavaju zdravlje očiju
 • Smanjuju rizik od dijabetesa
 • Pomažu u održavanju zdravlja kostiju i zglobova
 • Poboljšavaju kvalitetu kože
 • Pospješuju zdravu trudnoću i razvoj djeteta

Kako koristiti omega 3 kapsule?

 • Preporučena doza: Preporučena dnevna doza omega 3 masnih kiselina iznosi 250-500 mg EPA i DHA za odrasle osobe.
 • Način uzimanja: Omega 3 kapsule se obično uzimaju jednom ili dva puta dnevno, uz obrok. Važno je pridržavati se uputa na pakiranju ili se posavjetovati s liječnikom.
 • Izbor kvalitetnog proizvoda: Prilikom kupovine omega 3 kapsula, važno je odabrati proizvod koji sadrži visokokvalitetno riblje ulje ili ulje iz algi. Provjerite oznaku na proizvodu kako biste bili sigurni da sadrži dovoljne količine EPA i DHA.

Nuspojave i mjere opreza

Omega 3 kapsule su općenito sigurne za korištenje, ali kod nekih osoba mogu se javiti blage nuspojave poput mučnine, proljeva ili podrigivanja. Ukoliko uzimate lijekove, važno je posavjetovati se s liječnikom prije korištenja omega 3 kapsula kako biste izbjegli moguće interakcije.

Gdje kupiti omega 3 kapsule?

Omega 3 kapsule možete kupiti u ljekarnama, specijaliziranim prodavaonicama zdrave hrane ili putem online trgovina. Prilikom kupovine, obratite pažnju na kvalitetu proizvoda i odaberite kapsule koje sadrže certificirano riblje ulje ili ulje iz algi, bez dodanih konzervansa i umjetnih boja.

Muški.ba

KOJI JE NAJBOLJI KOMPLEKS B VITAMINA

B vitamini su grupa od osam esencijalnih vitamina koji igraju važnu ulogu u mnogim tjelesnim funkcijama, uključujući proizvodnju energije, metabolizam, funkciju živčanog sustava i zdravlje kože.

Postoji mnogo različitih vrsta kompleksa B vitamina dostupnih na tržištu. Kako biste odabrali najbolji kompleks B vitamina za vas, važno je razumjeti različite vrste vitamina B i njihove prednosti.

Koji su tipovi B vitamina?

Osam B vitamina su:

 • B1 (tiamin)
 • B2 (riboflavin)
 • B3 (niacin)
 • B5 (pantotenska kiselina)
 • B6 (piridoksin)
 • B7 (biotin)
 • B9 (folna kiselina)
 • B12 (kobalamin)

Uloga B vitamina

B vitamini igraju važnu ulogu u mnogim važnim funkcijama u tijelu, uključujući:

 • Proizvodnja energije: B vitamini su neophodni za proizvodnju energije iz hrane.
 • Metabolizam ugljikohidrata, proteina i masti: B vitamini su neophodni za metabolizam ugljikohidrata, proteina i masti.
 • Zdravlje živaca: B vitamini su neophodni za zdravlje živaca.
 • Proizvodnja crvenih krvnih stanica: B vitamini su neophodni za proizvodnju crvenih krvnih stanica.

Nedostatak B vitamina

Nedostatak B vitamina može dovesti do brojnih zdravstvenih problema, uključujući:

 • Umor
 • Glavobolja
 • Problemi s koncentracijom
 • Problemi s kožom
 • Problemi s probavom
 • Problemi s živcima
 • Anemija

Koji je najbolji kompleks B vitamina?

Najbolji kompleks B vitamina je onaj koji sadrži sve osam B vitamina u preporučenim količinama. Također je važno da kompleks B vitamina bude dobro apsorbiran u tijelu.

Vrste vitamina B

Postoje osam vitamina B:

 • Tiamin (B1): Važan je za proizvodnju energije i funkciju živčanog sustava.
 • Riboflavin (B2): Važan je za metabolizam energije i zdravlje kože.
 • Niacin (B3): Važan je za proizvodnju energije i funkciju živčanog sustava.
 • Pantotenska kiselina (B5): Važan je za proizvodnju energije i metabolizam ugljikohidrata.
 • Bis(5′-dihidropiridoksin) (B6): Važan je za metabolizam proteina i funkciju živčanog sustava.
 • Folat (B9): Važan je za proizvodnju krvi i zdravlje živčanog sustava.
 • Kobalamin (B12): Važan je za proizvodnju krvi i funkciju živčanog sustava.

Prednosti kompleksa B vitamina

Kompleksi B vitamina mogu pružiti sljedeće prednosti:

 • Povećanje energije: Vitamini B su važni za proizvodnju energije. Dodavanje kompleksa B vitamina može pomoći u povećanju energije i smanjenju umora.
 • Poboljšanje raspoloženja: Vitamini B su važni za zdravlje živčanog sustava. Dodavanje kompleksa B vitamina može pomoći u poboljšanju raspoloženja i smanjenju stresa.
 • Poboljšanje zdravlja kože: Vitamini B su važni za zdravlje kože. Dodavanje kompleksa B vitamina može pomoći u poboljšanju teksture kože i smanjenju upale.
 • Smanjenje rizika od određenih bolesti: Nedostatak vitamina B može povećati rizik od određenih bolesti, kao što su srčane bolesti, rak i depresija. Dodavanje kompleksa B vitamina može pomoći u smanjenju rizika od ovih bolesti.

Kako odabrati najbolji kompleks B vitamina

Prilikom odabira kompleksa B vitamina, važno je uzeti u obzir sljedeće čimbenike:

 • Vrste vitamina B: Provjerite da kompleks sadrži sve osam vitamina B.
 • Doze vitamina B: Provjerite da su doze vitamina B u skladu s vašim individualnim potrebama.
 • Dodaci: Neki kompleksi B vitamina sadrže dodatne sastojke, kao što su minerali ili aminokiseline. Razmislite o tome jesu li vam ovi dodaci potrebni.
 • Cijena: Kompleksi B vitamina mogu biti skupi. Razmislite o svom budžetu prije nego što odaberete kompleks.

Najbolji kompleksi B vitamina

Na tržištu postoji mnogo različitih kompleksa B vitamina. Neki od najboljih kompleksa B vitamina uključuju:

 • Nature’s Bounty Super B-Complex
 • Centrum Silver
 • Olly Women’s Multivitamin
 • Rainbow Light Women’s One
 • Life Extension Two-Per-Day Men’s Multivitamin

Ovi kompleksi sadrže sve osam vitamina B u dozama koje su u skladu s preporukama američkog Udruženja za dijetetiku. Također su bez glutena i vegeterijanski.

Zaključak

Kompleksi B vitamina mogu pružiti brojne zdravstvene prednosti. Prilikom odabira kompleksa B vitamina, važno je uzeti u obzir svoje individualne potrebe i preferencije.

www.muski.ba