loading

GDJE BOLI GUŠTERAČA

 • Home
 • Blog
 • GDJE BOLI GUŠTERAČA
gusteraca pankreas

Gušterača je organ smešten u gornjem delu stomaka, iza želuca. Bol u gušterači obično se javlja u gornjem delu trbuha, ali može se proširiti i prema leđima.

Evo nekoliko mogućih lokacija bola u slučaju problema sa gušteračom:

 1. Srednji gornji deo trbuha: Bol se može javiti u sredini ili malo levo od sredine gornjeg dela trbuha.
 2. Gornji levi deo trbuha: Gušterača se nalazi iza želuca i moguće je da bol može zračiti na levi gornji deo trbuha.
 3. Leđa: Bol iz gušterače može zračiti prema leđima, često kao dosadna ili probadajuća bol.
 4. Desni gornji deo trbuha: Iako je manje često, bol u gušterači može se takođe proširiti i na desni gornji deo trbuha.

Važno je napomenuti da bol u ovim područjima može biti uzrokovana i drugim stanjima, pa je za preciznu dijagnozu i tretman važno posetiti llekara. Ako osjetite bol u ovim područjima i imate sumnje da bi to moglo biti povezano s gušteračom, obavezno se posavetujte s ljekarom.

Uzroci povećane gušterače

Povećanje gušterače, poznato i kao pankreatomegalija, može biti posledica različitih faktora i stanja. Neke uobičajene situacije koje mogu dovesti do povećane gušterače uključuju:

 1. Pankreatitis: Upala gušterače, poznata kao pankreatitis, može dovesti do povećanja veličine ovog organa. Akutni pankreatitis obično izaziva iznenadnu i tešku bol u gornjem delu stomaka, dok hronični pankreatitis može dovesti do dugotrajnih problema sa varenjem i povećanja gušterače tokom vremena.
 2. Alkohol: Pretjerana konzumacija alkohola može izazvati upalu gušterače, što može dovesti do njenog povećanja.
 3. Hronične bolesti jetre: Neke hronične bolesti jetre, poput ciroze, mogu uzrokovati povećanje gušterače.
 4. Kamenje u žučnom kanalu: Blokada žučnog kanala kamenjem može izazvati pankreatitis, što može dovesti do povećanja gušterače.
 5. Endokrine bolesti: Određene endokrine bolesti, poput dijabetesa, mogu dovesti do poremećaja u gušterači, što može rezultirati njenim povećanjem.
 6. Genetski faktori: Nasledni faktori mogu igrati ulogu u razvoju problema s gušteračom koji mogu dovesti do povećanja ovog organa.
 7. Tumori: Rijetko, tumori gušterače ili tumori u okolnim tkivima mogu uzrokovati povećanje ovog organa.

Važno je istaći da povećanje gušterače može biti simptom ozbiljnih stanja, pa je važno da se obratite ljekaru ako primjetite bilo kakve simptome ili promjene u ovom organu. Ljekar će moći da dijagnosticira osnovni uzrok i preporuči odgovarajući tretman.

Simptomi povećane gušterače

Bol u gornjem dijelu abdomena je uobičajeni simptom. Bol se može proširiti na leđa i pogoršavati se nakon što ste jeli i pili. Obratite se odmah svom liječniku ako imate ove simptome.

Ostali uzroci povećane gušterače mogu imati malo ili uopće ne imati simptome. Rak gušterače smatra se jednim od najsmrtosnijih karcinoma jer ga je teško uočiti u ranoj fazi zbog nedostatka simptoma.

Liječnik će vam postaviti pitanja i napraviti temeljit pregled. Liječnik može obaviti pretrage krvi, urina, stolice i potvrditi uzrok proširenoj gušterači. Na primjer, možete obaviti rendgensko snimanje, ultrazvuk, CT snimanje, ERCP, ili MRCP (magnetska rezonancija).

Ostali simptomi koji prate povećanje gušterače uključuju:

 • mučninu i povraćanje
 • masnu stolicu ili proljev
 • gubitak težine
 • temperatura
 • ubrzani puls
 • žutica

www.muški.ba

Posted in Nauka i zdravlje

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *