loading

KAKO LIJEČITI HEMOROIDE KOD KUĆE

 • Home
 • Blog
 • KAKO LIJEČITI HEMOROIDE KOD KUĆE
hemoroidi prirodni lijek

Hemoroidi su proširene vene anusa i rektuma. Simptomi: svrab, krvarenje, bol. Donosimo tekst o liječenju kod kuće kremama, mastima i prirodnim preparatima

Šta su hemoroidi (šuljevi)?

Tek uvećani i otečeni hemoroidi predstavljaju patološko stanje. Uvećani hemoroidi i li šuljevi su otečeni i bolni, ali normalno prisutni krvni sudovi u i oko anusa (čmara) i donjeg dela rektuma, koji su prošireni pod pritiskom, slično proširenim venama na nogama.

Uvećani hemoroidi mogu biti vanjski ili unutrašnji. Unutrašnji nastaju blizu početka analnog kanala, a spoljašnji na analnom otvoru.

Unutrašnji hemoroidi potiču od unutrašnjeg venskog hemoroidnog pleksusa, u gornjem delu analnog kanala i rektumu. Oni se uvećavaju, zahvataju kožom prekriveni donji deo analnog kanala i čine vidljivim spoljnji hemoroidalni venski pleksus. Unutrašnji hemoroidi su podložni pojavi ispadanja (prolapsa), pucanja (rupture) i uklještenja (strangulacije).

Vanjski hemoroidi s e vide spolja i nalaze se do zupčaste linije koja je na oko dva centimetra u unutrašnjosti analnog otvora. Mogu se napipati prstima, te ih pacijenti pre uoče i ranije se jave lekaru, nego kod unutrašnjih hemoroida. Spoljašnji hemoroidi su podložni nastanku tromboze i pucanju koje može da izazove velika krvarenja.

Evo nekoliko savjeta za liječenje hemoroida kod kuće:

 • Promjena prehrane: Jedite puno vlakana i pijte puno tekućine. To će vam pomoći da stolica bude mekša i lakše prolazi kroz crijeva.
 • Toplice kupke: Uzmite tople kupke 2-3 puta dnevno po 15-20 minuta. To može ublažiti bol i oticanje.
 • Hladni oblozi: Stavite hladne obloge na zahvaćeno područje 10-15 minuta po nekoliko puta dnevno. To može smanjiti oticanje i upalu.
 • Kremasti i čepići: Koristite kreme i čepiće bez recepta koji sadrže lijekove protiv bolova ili steroidne kreme.
 • Bez recepta lijekovi: Uzimajte lijekove protiv bolova bez recepta, kao što su ibuprofen ili paracetamol.

Ako se hemoroidi ne poboljšaju nakon nekoliko dana korištenjem ovih savjeta, ili ako su jako bolni, obratite se svom doktoru.

Dodatne metode liječenja hemoroida kod kuće:

 • Vježbe: Redovito vježbanje može pomoći u sprječavanju naprezanja prilikom stolice.
 • Gubitak težine: Ako ste gojazni, gubitak težine može pomoći u smanjenju pritiska na vene u rektumu i anusu.
 • Nošenje udobne odjeće: Nosite udobnu odjeću od pamuka koja ne steže anusu.
 • Izbjegavanje naprezanja: Ne naprezajte se prilikom stolice.

Napomena: Ovaj tekst sadrži samo informativni karakter. Za najnovije informacije i procedure, preporučamo da kontaktirate svog doktora.

Evo nekoliko recepata za prirodne lijekove protiv hemoroida:

 • Kupa s kamilicom: Dodajte 2 šalice kamilice u toplu kupku i sjedite u njoj 15-20 minuta.
 • Oblog od aloe vere: Nanesite gel od aloe vere na zahvaćeno područje.
 • Ulje čajevca: Dodajte nekoliko kapi ulja čajevca u toplu vodu i sjedite u njoj 15-20 minuta.

Ovi prirodni lijekovi mogu pomoći u ublažavanju boli i upale.

Važno je da se obratite svom doktoru ako:

 • Hemoroidi jako krvare.
 • Hemoroidi su jako bolni.
 • Hemoroidi se ne poboljšavaju nakon nekoliko dana korištenjem kućnih lijekova.
 • Hemoroidi prolapsuju (ispadaju iz anusa).

Prirodni lijek za hemoroide svinjska mast

Lijek za hemoroide:  Jedan od načina rješavanja hemeroida je svinjska mast. Ona se nanosi na bolno mjesto te ubrzo potpuno miče neugodu: svrab, peckanje, crvenilo, upalu….

Prirodni pripravci koji ublažavaju tegobe s hemoroidima

Maslačak i svinjska mast

500 g neslane svinjske masti zagrijte do vrenja. Kada je mast vrela, ubacite 40 svježih cvjetova maslačka i ostavite na vatri da još jednom zakipi. Promiješate i sklonite s vatre. Posudu preklopite i ostavite preko noći na sobnoj temperaturi. Sutradan smjesu zagrijte tek toliko da je možete procijediti i preliti u odgovarajuću posudu. Blago utrljajte na bolno mjesto nekoliko puta dnevno.

Čepići od svinjske masti i čuvarkuće

Sameljite čuvarkuću i pomiješajte je s domaćom svinjskom masti, napravite čepiće i zaledite. Najmanje tri puta dnevno nakon pranja mlazom vode stavite čepiće.

ČEPIĆI ZA HEMOROIDE

Veoma učinkovito eliminiše bol i svrab zaustavlja krvarenje ima protuupalno i antiseptično dejstvo, blagotvorn djeluje na opšte stanje debelog crijeva.
Apliciraju se analnim putem 1x dnevno, uveče prije spavanja.
 
SASTAV: cvijet nevena i kunice, kantarion, kadulja, propolis i vosak

Koliko traju hemoroidi?

Kada je u pitanju pojava i trajanje hemoroida, obeshrabrujuća činjenica jeste to da se radi o nečemu što je progresivno. A osim toga, i onda kada nestanu ili se izlače, ne postoji garancija da se više nikada neće pojaviti u istom ili drugom stadijumu. Postoje četiri stadijuma hemoroida.

Prvi stadijum je i najbezazleniji, kada se javlja samo svrab u području anusa. Kada svrab smene bol i krvarenje, koje nije jako, već se pojavljuje svetlo crvena krv nakon pražnjenja creva, onda se već radi o drugom stadijumu.

U trećem, prilično ozbiljnijem stadijumu, dolazi do ispadanja hemoroida prilikom stajanja ili pražnjenja crijeva, kada je potrebno vratiti hemoroide unutra, dok četvrti stadijum prati stanje kada je hemoroide nemoguće vratiti, te ih prati jaka i bolna upala.

Usled svega ovoga, veoma je važno na vreme se javiti odabranom lekaru, kako bi se blagovremeno reagovalo. Kada se otkriju u prvom stadijumu, hemoroidi se vrlo brzo i lako liječe određenim mastima, kada pacijenti mogu konstantno da ih drže pod kontrolom. Liječenje je svakako moguće i u ostalim stadijumima, ali je dosta duže i napornije i može da bude indikovana i operacija hemoroida. 

Doktor će vam moći dati savjete o tome kako liječiti hemoroide i, ako je potrebno, preporučiti vam operaciju.

Bolničko liječenje i oporavak

Kirurško liječenje IVb stadija bolesti je izuzetno kompleksan problem. THD (HAL RAR) s laserskom hemoroidoplazijom unutrašnjih hemorida je obvezan. Ovaj stadij prate prolapsi debelog crijeva čije rješavanje kroz čmar zahtijeva najvišu superspecijalnost, a koja se radi uz navedenu operaciju specijalnim postupkom – recto sacrofixatio kroz čmar. Operacija, nadalje, traži minuciozno odstranjivanje ožiljka koji zahvata kožu i mišiće analnog kanala i hemoroida s kompleksnom anokutanoplastikom radi prekrivanja i očuvanja mišića stezača čmara, a time i njegove funkcije, što je poseban izazov za stručnjaka.

Operacija zahtijeva anesteziju i bolničko liječenje u trajanju oko tri dana. S obzirom na to da se radi na čmarnom kanalu, operaciju prate bolovi koji se kupiraju lijekovima. Bolovanje traje tri do četiri tjedna. Nakon toga bolesnik se osjeća preporođenim.

www.muški.ba

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *