loading

SAVJETI ZA PRIRODNO POVEĆANJE NIVOA TESTOSTERONA

  • Home
  • Blog
  • SAVJETI ZA PRIRODNO POVEĆANJE NIVOA TESTOSTERONA
Teretana

Kada dođete u određene godine (sve preko 30. godine), nivo testosterona u vašem organizmu počinje blago da opada. Ukoliko niste pristalica vještačkog načina održavanja hormona, postoje savjeti kako na prirodan način da ih regulišete.

Momci u svakom uzrastu mogu imati znatne koristi od prirodnog povećanja nivoa testosterona, bilo da se aktivno bave sportom ili ne. Nizak nivo testosterona je povezan sa umorom, depresijom i niskim seksualnim nagonom.

Predstavljamo vam pet vrlo efikasnih načina da se prirodno poveća nivo testosterona u organizmu:

1. Veća izloženost suncu

Nedostatak vitamina D je povezan sa niskom proizvodnjom testosterona. Na osnovu studije koja je sprovedena tokom 12 mjeseci, došlo se do saznanja da vitamin D može da poveća nivo testosterona. Institut za medicinu preporučuje unos namirnica koje su bogate vitaminom D, kao i izlaganje suncu svakog dana u minimalnom trajanju od 15 minuta. 

2. Više sna

Aktivan odmor i san takođe dramatično utiču na vaš organizam. Aktivan život i poslovne obaveze ostavljaju malo vremena za odmor, ali uvijek svoje zdravlje stavite na prvo mjesto i pronađite vrijeme za odmor. Stručnjaci se slažu i da kratka popodnevna drijemka može značajno nadoknaditi nivo izgubljenih testosterona u toku dana. Takođe, isprekidan i lak san uzrokuje “značajno kašnjenje” u rastu testosterona. Organizam se sporo navikava na ovakve prekide i trudite se da uskladite vaš san, koliko je to u mogućnosti.

3. Jedite ugljene hidrate u većoj mjeri

Mala studija je pokazala da muškarci imaju veću koncentraciju testosterona, uz konzumiranje obroka bogatih ugljenim hidratima. Tempirajte vašu ishranu tako da sadrži dovoljan nivo vitamina i ugljenih hidrata u toku dana. Ukoliko niste sigurni, obavite konsultacije sa nutricionistom.

4. Unos vitamina i minerala

Кao što je pomenuto ranije, Vitamin D koristan je u povećavanju nivoa testosterona u organizmu. Međutim, za neke veće rezultate će vam biti potrebni i Cink Magnezijum i vitamin B6, kako biste unijeli dovoljnu dozu koju organizam od vas zahtijeva. Zbog slabe ishrane, mnogi ljudi propuštaju šansu za unosom minerala i vitamina na dnevnoj bazi. Postoji visoka povezanost između unosa ovih sastojaka i nivoa testosterona. Pravilna ishrana i suplementacija može da pomogne u nastojanju da se formira zdrav organizam i podigne proizvodnja testosterona.

5. Vježbanje u teretani

Nivo testosterona povećava se nakon vježbanja, tako da odvojite neko vrijeme za par kratkih vježbi u teretani. Ukoliko nemate vremena za odlazak u teretanu, vježbe možete sprovesti i kući uz njihovo pravilno izvođenje. Konstantnost je ključ uspjeha. Samim tim, pomažete svom tijelu da bude zdravije i spremnije za nove napore.

Posted in Mentalno zdravlje

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *