loading

STEZNIK ZA STOMAK

 • Home
 • Blog
 • STEZNIK ZA STOMAK
Steznik-za-stomak

Steznik nakon poroda je ključan dio postporođajne opreme većine žena. Mnoge novopečene majke se pitaju je li steznik nakon poroda ekvivalenta pojasu za mršavljenje. 

S druge strane, često postavljeno pitanje je postoji li medicinski razlog zbog kojeg se steznik nakon poroda mora koristiti, posebno nakon carskog reza.

Steznik nakon poroda: koja mu je uloga?

Steznik za trbuh nakon poroda nije samo pojas za mršavljenje i zatezanje viška kože. Zapravo, postoji mnogo različitih vrsta steznika nakon poroda, a svaki ima svoju ulogu. Neke od osnovnih karakteristika i uloga steznika nakon poroda su:

 • Potpora za leđa kod majki koje nakon poroda osjećaju veliku bol u donjem dijelu leđa (lumbalnoj regiji).
 • Pomoć u održavanju uspravnog položaja leđa nakon porođaja.
 • Pomoć organima unutar abdomena (posebno maternici) koji su pomaknuti tijekom poroda da se vrate u svoje originalno stanje.
 • Pomoć pri vraćanju oteknute maternice u njezinu prvotnu veličinu.
 • Potpora abdomenu, leđima i bokovima.
 • Pomoć pri vraćanju figure kakvu je majka imala prije porođaja.
 • Ponovno približavanje i skupljanje opuštenih trbušnih mišića.

Steznik nakon poroda je od ranog 19. stoljeća korišten u mnogim kulturama kao pojas za mršavljenje i steznik za trbuh. Tada je često bio korišten na nepravilan način i izazivao je više negativnih nego pozitivnih posljedica za majku.

Kada možete početi koristiti steznik nakon poroda?

Svakako potražite savjet doktora i on vam sa sigurnošću može reći koliko vremena nakon poroda možete početi koristiti steznik za trbuh. Nakon prirodnog poroda, steznik se može početi nositi i sljedeći dan, ili pak par dana nakon poroda, ovisno o odobrenju liječnika. Ukoliko postoji medicinski razlog zbog kojeg ne biste trebali nositi steznik, doktor će vam to i pojasniti.

Koliko dugo je dopušteno nositi steznik poslije poroda?

Iz medicinske perspektive, steznik bi se u pravilu trebao nositi 4 do 6 sedmica nakon poroda. Toliko je u prosjeku maternici, ostalim organima i koži potrebno da se vrate u prvotni oblik i položaj.

Najbitnije ga je nositi tijekom prvog tjedna nakon porođaja jer će tako imati najviše učinka. Steznik za trbuh je tada preporučljivo nositi i po danu i po noći. Nakon prvog tjedna, možete ga nositi samo po danu dok ne postignete željeni učinak.

Steznik nakon poroda: vrste i učinci

Odabir vrste steznika nakon poroda ovisi o više čimbenika. Osnovni glasi: nosite li ga iz medicinskih razloga ili kao pojas za mršavljenje? Ovisno o tome, postoji nekoliko vrsta steznika poslije poroda.

Steznik nakon poroda s patent otvaračem

Patent otvarač se nalazi s prednje ili zadnje strane steznika za trbuh. Ako se oporavljate od carskog reza, moguće je da će vam lakše biti rukovati sa steznikom koji ima zatvarač s prednje strane.

Steznik poslije poroda koji se omota oko abdomena

Prednji dio steznika se omota oko abdomena, a zatim pričvrsti.

Steznik nakon poroda u obliku korzeta

Najbolji su za medicinske potrebe oporavka nakon trudnoće jer pružaju veću potporu leđima i donjem dijelu trbuha. Vrlo su slični klasičnim korzetima, ali (za razliku od klasičnih) izradili su ih i odobrili medicinski stručnjaci.

Steznik poslije poroda koji se povlači prema gornjem dijelu trupa

Ovakav steznik nije pogodan ako ste imali carski rez, odnosno, svakako se morate posavjetovati s liječnikom prije njegova korištenja. Ne preporučuje ga se nositi 2 tjedna poslije poroda. Karakteristika je da izgleda kao donje rublje sa visokim strukom.

Medicinski steznik poslije poroda

Koristi se isključivo s preporukom liječnika. Njegova kompresija, odnosno držanje opuštenih mišića na mjestu, je jedna od njegovih glavnih odlika. Najčešće se koristi kada žena nakon porođaja ima dijastazu, odnosno odvojenost trbušnih mišića radi rasta maternice. Takvo medicinsko stanje dijagnosticira fizioterapeut, obično od 3 do 5 dana nakon poroda.

Medicinski steznik nakon poroda najučinkovitije djeluje ukoliko vježbate prilikom njegova nošenja. U stanju mirovanja, posebno po noći, se mora skinuti. Nakon što se izliječite od odvojenosti trbušnih mišića, više ga ne smijete upotrebljavati

Napravite set vježbi i provjerite imate li dijastazu!

 1. Lezite na leđa na ravnu površinu, najbolje pod.
 2. Noge savite u koljenu, a stopala punom dužinom na pod.
 3. Podignite gornji dio leđa i glavu do lopatica.
 4. Pritisnite područje oko pupka i pokušajte osjetiti rubove trbušnog mišića.
 5. Odvojenost trbušnih mišića imate ukoliko su trbušni mišići razmaknuti više od 2 centimetra ili se pored mjesta pritiska pojavljuju izbočene kupole.

Steznik nakon carskog reza

Nakon poroda carskim rezom, steznik se nikako ne smije nositi dok rana u potpunosti ne zacijeli. Obavezno je pitati doktora za odobrenje prije nego ga krenete nositi. Steznik nakon carskog reza se nikako ne smije koristiti po noći.

Međutim, steznik može biti vrlo koristan ženama koje su rodile carskim rezom jer, dokazano:

 • Smanjuje natečenost područja trbuha i drži ga stegnutim
 • Onemogućava kretanje tkiva pa nema prevelike boli
 • Smanjuje rizik od otvaranja šavova (jer je trbuh stegnut) i tako pomaže rani da zacijeli brže
 • Umanjuje mogućnost stvaranja edema (viška tekućine u tkivu) i hematoma (podljeva krvi)
 • Čini kožu mekšom i glađom
 • Umanjuje ožiljke
 • Smanjuje mogućnost infekcije

Kako izabrati najbolji steznik nakon poroda?

Postoji nekoliko karakteristika prema kojima možete izabrati najbolji steznik za trbuh poslije poroda. Preporučljivo je o njima razmisliti prije nego se odlučite za kupovinu i svakako razmotriti omjer cijene i kvalitete steznika nakon poroda.

 • Efektivnost – ovisno o tome koliko poželjnih funkcija ispunjava: pruža li potporu? Smanjuje li bolove? Zateže li trbuh?
 • Udobnost – pruža li vam određenu razinu udobnosti dok se krećete i dok odmarate? Stoji li na mjestu neovisno o tome što radite? Rastegne li se s vremenom i izgubi čvrstoću?
 • Materijal – je li napravljen od materijala koji preporučuju stručnjaci? Izaziva li vam alergije i osipe? Diše li vam koža ispod njega?
 • Kvaliteta – ostaje li jednake kvalitete i oblika i nakon učestale uporabe?
 • Praktičnost – može li se nositi i po danu i po noći? Vidi li se preko odjeće?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *