loading

ZDRAVLJE MUŠKARCA NAKON ČETRDESETE

 • Home
 • Blog
 • ZDRAVLJE MUŠKARCA NAKON ČETRDESETE
Zdravlje

Zdravlje muškarca nakon četrdesete

Podaci govore da u EU godišnje umre dvostruko više muškaraca starosti od 15. do 64. godine. Što je uzrok tolikoj razlici i poražavajućim rezultatima za muškarce?

Demografski trendovi razvijenog svijeta pokazuju da zadnjih desetljeća živimo sve dulje, tako će želja da doživimo sto godina u ovom stoljeću, čini se, biti dosežna mnogima. Razlog su prije svega napredak u medicini, primjena sofisticirane medicinske dijagnostike, dostupnost nove generacije lijekova, no sve to nije dovoljno za dug i kvalitetan život, neophodno nam je potrebna dobra briga o sebi.

Muško zdravlje od četrdesete – do stote

No iako muškarci žive dulje nego prije, ipak su žene dugovječnije u svim zemljama svijeta (osim u Somaliji), a mortalitet muškaraca viši je od žena u gotovo svakom usporedivom glavnom uzroku smrti. Ne postoji genetski uzrok za ranu smrt muškaraca pa izgleda da muškarci više naginju lošim životnim navikama (pušenju, alkoholu, prejedanju, nedovoljnoj fizičkoj aktivnosti).
Muškarci se također manje brinu o sebi, vrlo rijetko kontroliraju svoje zdravlje, manje traže profesionalan savjet zdravstvenih djelatnika u ljekarni te nedovoljno koriste savjete za samopomoć. Tipičan muškarac srednjih godina ne ide k liječniku, a u ljekarnu ide po toplomjer i eventualno lijek protiv bolova.

Neophodne su javnozdravstvene aktivnosti usmjerene muškarcima, koje trebaju podići svijest, ali i educirati muškarce da koriste preventivne dijagnostičke preglede te obrate pozornost na životne navike kako bi osigurali svoju dugovječnost. Evo i nekih važnih preporuka za formulu – zdrav muškarac od četrdesete do stote!

Svakako je potrebno učiniti prve redovite liječničke preglede:

Mjerenje krvnog tlaka bar jedanput godišnje, to možete učiniti u najbližoj ljekarni

Kompletna krvna slika s biokemijskim pretragama i lipidogramom te pregled urina jednostavni su testovi koji govore mnogo o trenutnom zdravlju. Učinite ga barem jedanput u dvije godine (kks, glukoza, kreatinin, bilirubin, urati, crp, ast, alt, ggt, alp, kalij, natrij, kalcij, ukupni kolesterol, hdl kolesterol, ldl kolesterol, trigliceridi, urin)

Pregled vida (očni tlak, pregled očne pozadine)

EKG – barem jedanput u pet godina (ako nemate tegobe)

Ultrazvuk abdomena

Određivanje PSA u krvi nakon 45. godine; ako imate tegobe s mokrenjem, učinite ga odmah

Test okultnog krvarenja u stolici

također:

Javite se liječniku zbog svakog zadebljanja, rane koja ne cijeli, promjene u madežu ili neprirodnog krvarenja

Javite se liječniku zbog svakog dugotrajnog kašlja, promuklosti, promjena u stolici ili mokrenju te neobjašnjiva gubitka kilograma

Pravila dugovječnosti

 • Hranite se zdravo
 • Jedite svakodnevno što više svježeg voća i povrća, osobito sezonskog, i kad je moguće, organskog – uzgojenog bez korištenja pesticida. Obroci trebaju biti redoviti, ali porcije trebaju biti manje jer se nije dobro prejedati. Izbjegavajte obilje crvenog mesa, masnu i teško probavljivu hranu, prerađene namirnice i gotova jela te brzu hranu. Jedite što više kuhanog i sirovog te redovito jedite ribu – posebice plavu. Smanjite unos soli, šećera, brašna. Pripazite na unos alkohola.
 • Budite svakodnevno fizički aktivni
 • Bavite se onim što vas veseli – jer fizički aktivni morate biti svaki dan ili barem veliku većinu tjedna. Ako niste sportski tip, uvedite neki oblik aktivnosti koji vam je ugodan – brzu šetnju, planinarenje, plivanje, razmišljajte o dobrobiti koju radite za sebe, svoje zdravlje i tjelesnu težinu dok se gibate. Redovit sport također daje osjećaj ugode i zadovoljstva zbog endorfina koji se luči, a to će vas motivirati da nastavite. Fizička aktivnost, baš kao i prehrana, mora biti vaš stalni stil života.
 • Održavajte poželjnu tjelesnu težinu
 • Debljina je rizični faktor ozbiljnih bolesti te je svaki gubitak suvišnih kilograma velika dobrobit za vaše zdravlje. Ako se držite preporuka zdrave prehrane te ste fizički aktivni, ovaj je cilj vrlo lako ostvariv.
 • Razvijajte vlastitu unutarnju snagu
 • Svi trebamo duševnu snagu i otpornost prema utjecajima života i okoline koje ne možemo promijeniti. Da biste bili otporni, spavajte dovoljno, imajte zdrav ritam života i odmarajte se. Duhovna snaga može se razviti na mnogo različitih načina: molitvom, meditacijom, autogenim treningom, vježbama disanja i drugim tehnikama. Nije važno koji je vaš put, bitno je da radite na sebi i jačate svoju unutarnju snagu.
 • Izbjegavajte loše životne navike
 • Redovita konzumacija alkohola, pušenje cigareta, nedovoljno kretanja, boravak u zatvorenom prostoru, pretjerano izlaganje suncu bez zaštite, loša prehrana, zloporaba lijekova – učinite sve što možete da ove navike izbacite ili bar drastično smanjite.

Što se mijenja nakon četrdesete?

Zbog promjena u lučenju androgenih hormona (testosterona i androsterona) ponekad se kod muškaraca nakon četrdesete javljaju teškoće poput nervoze, smanjenog libida, problema s potencijom i seksualnom funkcijom. Iako ste još mladi, dobro je posegnuti za prehranom bogatom cinkom i selenom. Cink je koristan u očuvanju normalne razine testosterona te je također važan za normalnu plodnost i reprodukciju, a selen čuva normalnu spermatogenezu.

I na kraju – budite zadovoljni sobom

Imajte cilj ili ciljeve, male, svakodnevne, ostvarive. Ne žalostite se i ne kažnjavajte sami sebe kad nešto ne učinite dobro. Preispitajte vlastite želje i promijenite put do cilja. Pronađite u životu one aktivnosti koje vas ispunjavaju osjećajem zadovoljstva. Pomaganje drugima često pomaže. Volite sebe i budite dobri prema sebi. Idite na redovite preglede i potražite savjete liječnika, nutricionista i ljekarnika. Doživite stotu.

Dipl. ing. Martina Markov Singer, nutricionistkinja

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *